Facts

Bruidegomstaarten bestaan al veel langer dan je denkt

De oorsprong van de bruidegomstaart

Als ervaren weddingplanner heb ik in de loop der jaren al heel wat bruidegomstaarten gezien. Maar pas toen ik dit artikel las, realiseerde ik me hoe lang deze traditie al bestaat. Blijkbaar ontstond de bruidegomstaart halverwege de vorige eeuw in Groot-Brittannië en kwam hij begin 1900 naar de Verenigde Staten.
De originele bruidegomstaarten waren bedoeld als contrast met de traditionele, vrouwelijke witte bruidstaart. Ze waren meestal donkerder, rijker en vol met alcohol – elementen die als mannelijker werden beschouwd. De bruidegomstaart werd vaak gebruikt als een manier voor de bruidegom om zijn persoonlijkheid en interesses te laten zien, een traditie die tot op de dag van vandaag voortduurt.

De evolutie van de bruidegomstaart

Naarmate de bruidegomstaarttraditie populairder werd in de Verenigde Staten, begon ze te evolueren. In de jaren 1960 waren bruidegomstaarten relatief eenvoudig. Sigmund Jucker van Three Brothers Bakery herinnerde zich dat zijn eerste bruidegomstaart gewoon een “eenvoudige, dubbelgestapelde chocolade plaattaart was met chocolade botercrème glazuur en vulling”.
Maar in de jaren 1980 kwam er een kentering in de richting van meer uitgebreide en persoonlijke ontwerpen. Bruidegoms gingen op zoek naar manieren om hun persoonlijkheid een stempel te geven op de trouwdag en de bruidegomstaart werd daar het perfecte canvas voor. Bakkerijen begonnen een breder scala aan aanpassingsmogelijkheden aan te bieden, waardoor bruidegoms hun interesses en hobby’s konden laten zien via het ontwerp van hun taart.

De eindeloze mogelijkheden van bruidegomstaarten

Tegenwoordig is de bruidegomstaart een echte weerspiegeling van de persoonlijkheid van de bruidegom. Bakkerijen bieden een breed scala aan aanpassingsmogelijkheden, van taarten met een sportthema tot taarten met een hondenthema en zelfs tiki-taarten. De enige beperking lijkt de fantasie van de bruidegom en de vaardigheid van de bakker te zijn.
Als je een bruiloft plant en een bruidegomstaart wilt, is het belangrijk om deze ruim van tevoren te bestellen, vooral als je iets ingewikkelds wilt. Maar met de juiste bakker zijn de mogelijkheden echt eindeloos.

FAQ

Een bruidegomstaart is een secundaire taart die vaak op bruiloften wordt geserveerd, meestal naast de hoofdtaart. Het is een populaire traditie in het zuiden van de Verenigde Staten die halverwege de vorige eeuw in Groot-Brittannië ontstond.

Waarin verschilt een bruidegomstaart van een bruidstaart?

Bruidegomstaarten zijn traditioneel donkerder, rijker en vol met alcohol, in tegenstelling tot de traditionele, vrouwelijke witte bruidstaart. Ze zijn ontworpen om de persoonlijkheid en interesses van de bruidegom te weerspiegelen.

Wanneer kwam de bruidegomstaart traditie naar de Verenigde Staten?

De bruidegomstaart traditie kwam naar de Verenigde Staten in de vroege jaren 1900, na zijn oorsprong in Groot-Brittannië in het midden van de 18e eeuw.

Hoe hebben bruidegomstaarten zich in de loop der tijd ontwikkeld?

Bruidegomstaarten zijn in de loop der jaren uitgebreider en persoonlijker geworden en bakkerijen bieden een breed scala aan aanpassingsopties waarmee bruidegommen hun interesses en hobby’s kunnen laten zien.

Waar moet ik aan denken als ik een bruidegomstaart bestel?

Als je een ingewikkelder of ingewikkelder bruidegomstaart wilt, is het belangrijk om deze ruim van tevoren te bestellen, omdat de bakker tijd nodig heeft om het aangepaste ontwerp te maken.