Facts

Waar is imitatiekreeftvlees precies van gemaakt?

Waar is imitatiekreeftvlees van gemaakt?

Imitatiekreeftenvlees is een brouwsel van zeevruchten dat bestaat uit verschillende ingrediënten, waaronder vaak koolvis, wijting of schelvis uit Alaska. Soms wordt er ook een soort schaaldier in verwerkt dat langostino wordt genoemd en dat meer weg heeft van een heremietkreeft dan van een echte kreeft.
Om dit imitatie kreeftenvlees te maken, wordt de vis of langostino eerst volledig gevild, uitgebeend en herhaaldelijk gewassen. Dan worden andere ingrediënten zoals suiker en zout aan het mengsel toegevoegd om de vissmaak te verminderen en het vlees een meer “kreeftachtige” smaak en consistentie te geven. In sommige gevallen wordt er ook een kleine hoeveelheid echt, verpulverd kreeftenvlees (ongeveer 17%) aan het mengsel toegevoegd om de smaak verder te verbeteren.
Na het kruiden en mengen wordt het mengsel machinaal in de vorm van een kreeftenstaart gebracht en wordt er rode kleurstof toegevoegd om het uiterlijk van echt kreeftenvlees na te bootsen.

De verspreiding van imitatiekreeftenvlees

Imitatie kreeftenvlees komt vaker voor op restaurantmenu’s dan je zou denken. Volgens een rapport van Inside Edition bleek 35% van de vismonsters van 28 verschillende restaurants in de Verenigde Staten nepkreeftenvlees te bevatten in plaats van het echte vlees.
Deze praktijk wordt vaak toegepast door restaurants die geld willen besparen, omdat imitatiekreeft aanzienlijk goedkoper is dan het echte artikel. Het kan echter een teleurstelling zijn voor gasten die de rijke, zoete smaak van echte kreeft verwachten.

Imitatiekreeftvlees gebruiken

Hoewel het idee dat je imitatiekreeftenvlees geserveerd krijgt in plaats van echt kreeftvlees voor sommigen afschrikwekkend kan zijn, kan het in bepaalde gerechten een goede vervanger zijn. De smaak van het vlees is niet zo uitgesproken als die van een hele kreeftenstaart, dus het kan goed werken in recepten waar het gemengd wordt met andere sterke smaken, zoals in kreeftenrolletjes, zeevruchtenpasta’s of kreeftentaarten.
Daarnaast kan het gebruik van een mix van imitatie- en echt kreeftenvlees een kosteneffectieve manier zijn om van de smaak van kreeft te genieten zonder de bank te breken. Houd er wel rekening mee dat als een menu-item gewoon “kreeft” wordt genoemd, het misschien niet 100% echt kreeftenvlees bevat.

FAQ

Imitatiekreeftenvlees bestaat meestal uit een combinatie van ingrediënten, waaronder koolvis uit Alaska, wijting of schelvis. Langostino, een soort schaaldier dat lijkt op een heremietkreeft, wordt soms ook in de mix verwerkt. De vis of langostino wordt ontveld, uitgebeend en herhaaldelijk gewassen, en dan worden andere ingrediënten zoals suiker en zout toegevoegd om de vissmaak te verminderen en het vlees een meer “lobbige” smaak en textuur te geven. In sommige gevallen wordt er ook een kleine hoeveelheid echt, verpulverd kreeftenvlees aan het mengsel toegevoegd.

Hoe gebruikelijk is imitatie kreeftenvlees in restaurants?

Imitatie kreeftenvlees komt vaker voor in restaurants dan je zou denken. Volgens een rapport van Inside Edition bleek maar liefst 35% van de monsters van zeevruchten van 28 verschillende restaurants in de Verenigde Staten nepkreeftenvlees te bevatten in plaats van het echte vlees.

Waarom gebruiken restaurants imitatie kreeftenvlees?

Restaurants gebruiken vaak imitatie kreeftenvlees om kosten te besparen, omdat het aanzienlijk goedkoper is dan echte kreeft. Door de echte kreeft te vervangen door een goedkoper alternatief, kunnen restaurants hun uitgaven verlagen en hun winstmarges behouden.

Hoe kan imitatie kreeftenvlees worden gebruikt in de keuken?

Hoewel imitatiekreeftenvlees niet dezelfde rijke, zoete smaak heeft als echte kreeft, kan het toch een goede vervanger zijn in bepaalde gerechten. Omdat de smaak niet zo uitgesproken is, kan het goed werken in recepten waar het gemengd wordt met andere sterke smaken, zoals in kreeftenrolletjes, pasta’s met zeevruchten of kreeftentaarten. Het gebruik van een mix van imitatie- en echt kreeftenvlees kan ook een kosteneffectieve manier zijn om van de smaak van kreeft te genieten zonder de bank te breken.

Is het misleidend voor restaurants om imitatiekreeftenvlees te serveren?

Veel eters kunnen zich misleid voelen als ze een menu-item bestellen dat simpelweg vermeld staat als “kreeft” en imitatie kreeftenvlees krijgen in plaats van het echte. Hoewel restaurants kunnen aanvoeren dat de vervanging een kwestie is van “het geluk van de lepel” vanwege schommelingen in de beschikbaarheid van kreeft, kunnen sommige klanten het gevoel hebben dat ze niet krijgen waar ze voor betaald hebben.