Facts

Waarom we in 2020 misschien minder Australische wijn zullen zien

De verwoestende impact van bosbranden op de Australische wijnproductie

Als wijnmaker in Zuid-Australië ben ik uit eerste hand getuige geweest van de verwoestende gevolgen van de recente bosbranden voor onze levendige wijnindustrie. Nog maar een paar maanden geleden scheurden de bosbranden door onze weelderige wijngaarden en lieten een spoor van vernieling achter.

De harde cijfers: Wijnmakers in nood

Hoewel de branden minder dan 1% van alle wijngaarden in ons land hebben getroffen, is de schade in specifieke regio’s echt catastrofaal. Alleen al in de Adelaide Hills hebben we tot 30% van onze wijnproductie verloren, wat neerkomt op een duizelingwekkend verlies van $20 miljoen en bijna 800.000 kisten wijn. De Tumbarumba regio in New South Wales en Kangaroo Island in South Australia hebben ook aanzienlijke schade geleden.

De dreiging van rookaanslag: Een dreigende zorg

Maar de impact van de bosbranden gaat verder dan de fysieke schade aan onze wijngaarden. Wijnmakers maken zich ook grote zorgen over de kans op rookgeur, een fenomeen waarbij de druiven de rook absorberen en ongewenste smaken aan de wijn geven. Hoewel experts van Wine Australia denken dat minder dan 4% van de totale oogst zal worden aangetast, voorspellen ervaren wijnboeren zoals Bruce Tyrrell van Tyrrell Wines al dat 75% van de topwijnen uit de Hunter Valley niet zal worden gebotteld vanwege dit probleem.

De aanhoudende droogte: Een dubbele klap

De bosbranden waren niet de enige uitdaging voor onze wijnindustrie in 2020. We hadden ook te kampen met een aanhoudende droogte, die dit jaar naar verwachting nog verder in onze productie zal snijden. Het is een perfecte storm van uitdagingen geweest, maar zoals wijnmaker Stuart Holden ons eraan herinnert: “Als je in de landbouw zit en geen optimist bent, dan zul je er niet lang in zitten.”

Veerkracht en optimisme voor de toekomst

Ondanks de tegenslagen blijf ik optimistisch over de toekomst van de Australische wijnbouw. Ons land is enorm groot en divers en ik heb er alle vertrouwen in dat we uitzonderlijke wijnen zullen blijven produceren, zelfs als er tegenslagen zijn. De wijnoogst van 2021 is misschien niet ver weg meer, en met de veerkracht en innovatie die onze industrie al zo lang kenmerken, weet ik zeker dat we sterker dan ooit terug zullen komen.

FAQ

Volgens het artikel bevond minder dan 1 procent van de wijngaarden van het land zich binnen de brandzone, maar werd niet al dat land beschadigd. De zwaarst getroffen regio’s waren Adelaide Hills en Kangaroo Island in Zuid-Australië en de Tumbarumba regio in New South Wales.

Wat was de omvang van de schade in de regio Adelaide Hills?

In het artikel staat dat de branden mogelijk tot 30 procent van de wijnproductie in de Adelaide Hills regio hebben verwoest, wat neerkomt op ongeveer $20 miljoen aan verliezen en bijna 800.000 kisten wijn.

Wat is de bezorgdheid over rookaanslag en hoe groot is de impact?

Wijnmakers maken zich zorgen over de kans op rookgeur, waarbij de druiven de rook absorberen en ongewenste smaken aan de wijn geven. Hoewel experts van Wine Australia denken dat minder dan 4 procent van de totale oogst zal worden beïnvloed, voorspellen ervaren wijnboeren zoals Bruce Tyrrell van Tyrrell Wines dat 75 procent van de topwijnen uit de Hunter Valley niet zal worden gebotteld vanwege dit probleem.

Welke andere factor draagt bij aan de daling van de Australische wijnproductie?

Naast de bosbranden heeft Australië ook te maken gehad met aanhoudende droogte, waardoor de wijnproductie in 2020 naar verwachting verder zal teruglopen.

Wat zijn, ondanks de uitdagingen, de algemene vooruitzichten voor de Australische wijnindustrie?

In het artikel wordt opgemerkt dat, hoewel 2020 een bijzonder moeilijk jaar is geweest voor Australische wijnmakers, ze optimistisch blijven over de toekomst. Zoals wijnmaker Stuart Holden stelt: “Als je in de landbouw zit en geen optimist bent, dan zul je er niet lang in zitten.” Het artikel suggereert ook dat de diversiteit van de Australische wijnregio’s betekent dat er altijd geweldige wijnen geproduceerd zullen worden, zelfs in een moeilijk jaar.