Facts

De hartverwarmende reden waarom deze Franse McDonald’s werd overgenomen door werknemers

Het hartverwarmende verhaal van een Franse McDonald’s getransformeerd door zijn werknemers

McDonald’s, een wereldwijde fastfoodgigant die bekend staat om zijn iconische gouden bogen, wordt meestal geassocieerd met snelle maaltijden en gemak. Maar in het 14e arrondissement van Marseille, Frankrijk, kreeg een McDonald’s restaurant een nieuwe bestemming toen de medewerkers besloten om de zaak over te nemen en om te toveren in iets heel bijzonders.

De geboorte van een voedselbank

Eind 2019 zagen de medewerkers van deze McDonald’s vestiging een onzekere toekomst tegemoet toen ze hoorden dat de eigenaar van plan was het pand te verkopen. In plaats van zich bij hun lot neer te leggen, namen de werknemers het heft in eigen handen en besloten ze het restaurant om te bouwen tot een voedselbank om zo de broodnodige steun te bieden aan hun gemeenschap.
Aangezien de COVID-19 pandemie kort na hun overname toesloeg, kon de timing niet crucialer zijn. De beslissing van de werknemers om de McDonald’s om te bouwen tot een voedselbank bleek een reddingslijn te zijn voor veel mensen en gezinnen in het door armoede geteisterde gebied van Marseille.

Een unieke relatie tussen werknemers en management

De transformatie van deze McDonald’s was niet alleen een bewijs van het medeleven en het initiatief van de werknemers, maar benadrukte ook een schril contrast in arbeidspraktijken tussen de Verenigde Staten en Frankrijk.
In de Verenigde Staten zijn de werknemers van McDonald’s niet bij een vakbond aangesloten en pogingen om een vakbond op te richten stuitten vaak op weerstand. In een onderzoek van Vice werd onthuld dat het hoofdkantoor zelfs werknemers in de gaten houdt die aan activisme doen. In Frankrijk maken de werknemers van McDonald’s echter deel uit van een sterke vakbond, waardoor ze een sterkere stem hebben en collectief kunnen onderhandelen.
Deze aanwezigheid van de vakbond speelde een cruciale rol bij het in staat stellen van de werknemers van de McDonald’s in Marseille om de controle over hun werkplek over te nemen en deze te veranderen in een kracht voor het goede in hun gemeenschap.

De After M: een symbool van hoop

De voormalige McDonald’s in Marseille, nu bekend als “l’après M” of “de After M”, is een baken van hoop en hulp geworden voor de plaatselijke bevolking. De voedselbank dient als bron van voeding en steun voor mensen die worstelen met de gevolgen van armoede, die nog verergerd worden door de uitdagingen van de COVID-19 pandemie.
De gemeenteambtenaren in Marseille, die politiek gezien naar links neigen, hebben hun steun en bewondering uitgesproken voor het initiatief van de werknemers. In plaats van de bezetting als illegaal te zien, zien ze het als een kans om door de gemeenschap gestuurde inspanningen te bevorderen om het leven van de bewoners te verbeteren.
Het stadsbestuur is zelfs zo ver gegaan dat ze de intentie heeft uitgesproken om het gebouw te kopen, wat een gevoel van legitimiteit geeft aan de bezetting en de voedselbank. Deze steun blijft echter afhankelijk van het politieke landschap, aangezien rechtse kandidaten die onlangs verkiezingen hebben gewonnen mogelijk een andere kijk op de zaak hebben.

Een visie voor de toekomst

Hoewel de huidige regeling van de voedselbank afhankelijk is van de politiek in de stad, zijn er gesprekken gaande om het oude McDonald’s-gebouw een langetermijnbestemming te geven. Ideeën zijn onder andere om het om te vormen tot een trainingscentrum voor lokale jongeren of een gezond en betaalbaar restaurant dat tegemoet komt aan de behoeften van de gemeenschap.
Wat de toekomstige bestemming ook wordt, het verhaal van de Franse McDonald’s die door haar werknemers werd getransformeerd, dient als inspiratie en herinnering aan de kracht van collectieve actie, medeleven en het vermogen om positieve verandering te creëren, zelfs bij tegenslag.
Terwijl de medewerkers van deze McDonald’s voedsel, een glimlach en hoop blijven bieden aan hun gemeenschap, laten ze het potentieel voor transformatie zien en het belang van het ondersteunen van initiatieven die prioriteit geven aan het welzijn van iedereen.
Disclaimer: De informatie in dit artikel is gebaseerd op de inhoud van mashed.com en is correct op de datum van publicatie.

FAQ

Waarom namen de werknemers van de McDonald’s in Marseille het restaurant over?

De werknemers namen het restaurant over nadat ze hadden gehoord dat de eigenaar van plan was het pand te verkopen. In plaats van hun onzekere toekomst te accepteren, besloten ze de McDonald’s om te bouwen tot een voedselbank om hun gemeenschap te ondersteunen.

Welke gevolgen had de COVID-19 pandemie voor de omgebouwde McDonald’s in Marseille?

De COVID-19 pandemie sloeg toe kort nadat de werknemers de McDonald’s hadden overgenomen. De transformatie tot voedselbank bleek in deze periode nog crucialer, omdat het hulp en ondersteuning bood aan individuen en gezinnen in het door armoede geteisterde gebied van Marseille.

Hoe verschilt de relatie tussen werknemers en management tussen de Verenigde Staten en Frankrijk?

De werknemers van McDonald’s in de Verenigde Staten zijn niet bij een vakbond aangesloten en pogingen om een vakbond op te richten stuitten op weerstand. De werknemers van McDonald’s in Frankrijk daarentegen maken deel uit van een sterke vakbond, waardoor ze een krachtiger stem hebben en collectief kunnen onderhandelen.

Hoe reageerde het stadsbestuur op de bezetting van de McDonald’s door de werknemers?

Het stadsbestuur van Marseille, dat politiek gezien naar links neigt, prees de werknemers voor hun initiatief en zag de bezetting als een kans om gemeenschapsinspanningen te bevorderen. Ze spraken de intentie uit om het gebouw te kopen om de bezetting legitimiteit te geven en de voedselbank te steunen.

Wat is het langetermijnplan voor het getransformeerde McDonald’s gebouw?

Er zijn besprekingen gaande om het toekomstige doel van het gebouw te bepalen. Ideeën zijn onder andere om er een trainingscentrum voor plaatselijke jongeren van te maken of een gezond en betaalbaar restaurant dat tegemoet komt aan de behoeften van de gemeenschap.

Hoe kunnen mensen de getransformeerde voedselbank van McDonald’s in Marseille steunen of erbij betrokken raken?

Hoewel specifieke details kunnen verschillen, kunnen mensen overwegen de voedselbank te steunen door hun tijd als vrijwilliger op te geven, voedsel of middelen te doneren of door vrienden, familie en leden van de gemeenschap bewust te maken van de missie van de voedselbank. Als je rechtstreeks contact opneemt met de voedselbank of lokale bronnen raadpleegt, kun je meer informatie krijgen over hoe je betrokken kunt raken.