Kitchen

Dit is de juiste manier om artisjokken schoon te maken en te bereiden

De perfecte artisjok selecteren

Als het op artisjokken aankomt, is het belangrijk om de juiste artisjok te kiezen. Volgens het artikel is de beste tijd om artisjokken te kopen het lenteseizoen van maart tot juni, evenals het herfstseizoen, dat een kleinere oogst brengt. Het belangrijkste is om te zoeken naar artisjokken met “gesloten kroppen”, waarbij de bladeren dicht op elkaar zitten, en artisjokken die wat stevigheid hebben. Deze artisjokken blijven tot een week goed in de koelkast, maar hoe verser ze zijn, hoe beter ze smaken.

De doorns verwijderen

Het artikel vermeldt dat de doornen op artisjokken een beetje stekelig kunnen zijn, maar je kunt er zeker omheen eten als je geen tijd of geduld hebt om ze te verwijderen. Als je echter op veilig wilt spelen, kun je een schaar gebruiken om de doorns van de bladeren af te knippen. Deze extra stap zorgt voor een soepelere eetervaring.

Voorbereiden voor stomen

Als je van plan bent om je artisjokken te stomen, is het proces relatief eenvoudig. Snijd gewoon het bovenste derde deel van de artisjok af met een gekarteld mes, verwijder eventuele doornen en snijd de steel af met een gekarteld of schilmesje. Met deze basisbereiding zijn je artisjokken klaar om gestoomd te worden.

De malse delen voorbereiden

Voor recepten waarbij alleen de malse delen van de artisjok worden gebruikt, zoals de harten en stelen, is het proces iets ingewikkelder. Je moet alle bladeren verwijderen, behalve de dunne, doorschijnende bladeren rond het hart. Snijd de stengel af met een kartel- of schilmesje en zet het apart. Gebruik vervolgens hetzelfde mes om de resterende bladeren af te snijden, net boven het hart. Gebruik een schilmesje om alle resterende groene delen rond de bovenkant en zijkanten weg te snijden. Verwijder tot slot de harige stekels met een lepel of schep en gooi ze weg.

Gebakken Romeins-Joodse Artisjokken

Voor de klassieke Romeins-Joodse gebakken artisjokken is de bereiding een beetje anders. Je moet “de taaie buitenste bladeren van de artisjokken afsnijden tot je bij de zachte lichtgroene of gele bladeren komt en een bolvorm krijgt”. Snijd vervolgens minstens een centimeter van de stekelige top van de artisjok af. Snijd van de stengel de harde, buitenste groene laag af, zodat alleen het malse, binnenste deel eraan vast blijft zitten. Week de artisjokken in citroenwater, net als bij de andere bereidingen, om bruin worden te voorkomen. Als ze zijn afgedroogd, kun je de platte bovenkanten tegen je aanrecht of tafel tikken om de bladeren los te maken, en ze vervolgens kruiden volgens het recept.
Welke methode je ook kiest, de sleutel tot het bereiden van artisjokken is het hebben van het juiste gereedschap, zoals een gekarteld mes, een schilmesje en wat citroenwater, evenals een beetje geduld. Met de juiste aanpak kun je deze stekelige groente gemakkelijk omtoveren tot een heerlijke en malse traktatie.

FAQ

Volgens het artikel is de beste tijd om artisjokken te kopen het lenteseizoen van maart tot juni, evenals het herfstseizoen, dat een kleinere oogst brengt.

Hoe weet ik of een artisjok vers is?

In het artikel staat dat je moet zoeken naar artisjokken met “gesloten kroppen”, waarbij de bladeren dicht op elkaar zitten, en artisjokken die wat stevigheid hebben. Deze artisjokken blijven tot een week goed in de koelkast, maar hoe verser ze zijn, hoe beter ze smaken.

Moet ik de doornen van artisjokken verwijderen?

Het artikel vermeldt dat de doornen op artisjokken een beetje stekelig kunnen zijn, maar je kunt er zeker omheen eten als je geen tijd of geduld hebt om ze te verwijderen. Als je echter op veilig wilt spelen, kun je een schaar gebruiken om de doorns van de bladeren af te knippen.

Hoe bereid ik artisjokken voor om ze te stomen?

Voor het stomen van artisjokken raadt het artikel aan om het bovenste derde deel van de artisjok af te snijden met een gekarteld mes, eventuele doorns te verwijderen en de steel af te snijden of bij te snijden met een gekarteld of schilmesje.

Wat is de beste manier om de malse delen van een artisjok te bereiden?

Als je alleen de malse delen van de artisjok wilt gebruiken, zoals het hart en de stelen, raadt het artikel aan om alle bladeren te verwijderen, behalve de dunne, doorschijnende bladeren rond het hart, de steel af te snijden en vervolgens met een schilmesje alle groene delen rond de bovenkant en zijkanten weg te snijden. Je moet ook de harige stekels verwijderen met een lepel of schep.