Kitchen

Dit is de beste manier om restjes eiwit te bewaren

Het eiwitdilemma opgelost

Als iemand die graag kookt en bakt, kwam ik vaak voor het dilemma te staan wat ik met restjes eiwit moest doen. Het voelde altijd als verspilling om ze gewoon weg te gooien, maar ze dagenlang in de koelkast bewaren was ook geen aantrekkelijke oplossing. Totdat ik de beste manier ontdekte om restjes eiwit te bewaren: invriezen.

Eiwitten scheiden en invriezen

De sleutel tot het goed bewaren van eiwitten is om ze te scheiden van de dooiers en ze afzonderlijk in te vriezen. Ik vond een ijsblokjestray de perfecte methode hiervoor. Giet gewoon een eiwit in elk vakje van het bakje en zet het in de vriezer. Zodra de eiwitten stevig bevroren zijn, doe ik ze over in een ziplockzakje om ze voor langere tijd te bewaren. Op deze manier kan ik makkelijk de hoeveelheid pakken die ik nodig heb zonder de hele partij te moeten ontdooien.

Bevroren eiwit ontdooien en gebruiken

Als het tijd is om mijn voorraad bevroren eiwitten te gebruiken, haal ik er gewoon zoveel blokjes uit als ik nodig heb en laat ze een nachtje ontdooien in de koelkast. Als ik van plan ben de eiwitten op te kloppen, zoals voor meringues of een taart, laat ik ze ongeveer 30 minuten op kamertemperatuur komen voordat ik ze gebruik. Dit zorgt ervoor dat ze de perfecte luchtige consistentie krijgen.

De voordelen van het invriezen van eiwit

Het invriezen van restjes eiwit is voor mij een grote verandering geweest. Niet alleen voorkomt het voedselverspilling, maar het geeft me ook de vrijheid om ze te gebruiken wanneer het mij uitkomt, zonder me zorgen te hoeven maken over een tikkende houdbaarheidsdatum. En omdat ik ze bij de hand heb, kan ik allerlei heerlijke recepten maken, van hartige omeletten met eiwit tot heerlijke desserts. Het is een eenvoudige oplossing die me echt heeft geholpen om het laatste eiwit optimaal te benutten.

FAQ

Bevroren eiwitten kunnen tot een jaar bewaard worden in de vriezer. Zo heb je ruim de tijd om ze te gebruiken in je kook- en bakprojecten.

Moet ik het eiwit ontdooien voordat ik het gebruik?

Ja, het is het beste om de bevroren eiwitten te ontdooien voordat je ze gebruikt. De aanbevolen methode is om het gewenste aantal eiwitblokjes in de koelkast te leggen en ze een nacht te laten ontdooien. Voor het beste resultaat bij het opkloppen van de eiwitten laat je ze ongeveer 30 minuten op kamertemperatuur komen voordat je ze gebruikt.

Hoeveel eiwitten zitten er in elk vakje van een ijsblokjesbakje?

Elk vakje in de ijsblokjesvorm bevat één eiwit. Dit maakt het makkelijk om de exacte hoeveelheid af te meten die je nodig hebt voor een recept, zonder te hoeven gokken of af te meten.

Kan ik de eiwitten na het ontdooien opnieuw invriezen?

Het wordt over het algemeen afgeraden om eiwitten opnieuw in te vriezen nadat ze zijn ontdooid. Het herhaaldelijk invriezen en ontdooien kan de kwaliteit en textuur van het eiwit aantasten. Het is het beste om alleen de hoeveelheid te ontdooien die je nodig hebt en ze binnen een paar dagen op te gebruiken.

Wat zijn enkele goede manieren om bevroren eiwitten te gebruiken?

Bevroren eiwit is ongelooflijk veelzijdig en kan worden gebruikt in een breed scala aan recepten. Enkele populaire toepassingen zijn meringues, soufflés, cakejes en zelfs hartige gerechten zoals eiwitomeletten of frittatas. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Moet ik iets speciaals doen met het eiwit voordat ik het invries?

Nee, er is geen speciale voorbereiding nodig. Scheid gewoon het eiwit van het eigeel en giet het direct in de vakjes van de ijsblokjesbakjes. Het invriesproces zorgt voor de rest en je eiwitten zijn klaar voor gebruik wanneer je ze nodig hebt.