Facts

Waarom de FDA wordt aangeklaagd voor dit onmogelijke ingrediënt in vlees

De twijfelachtige goedkeuring door de FDA van heem in onmogelijk vlees

Als iemand die voedselveiligheid en regelgevingskwesties op de voet volgt, maak ik me grote zorgen over de rechtszaak van het Center for Food Safety (CFS) tegen de FDA over hun goedkeuring van het heemingrediënt dat wordt gebruikt in de plantaardige vleesproducten van Impossible Foods.

Ontoereikende veiligheidstesten

De kern van de zaak van CFS is dat de FDA niet de juiste langetermijnstudies op dieren heeft uitgevoerd die nodig zijn om de veiligheid van heem vast te stellen voordat ze het gebruik ervan in voedselproducten goedkeurde. Heme, een kleurstof afkomstig van genetisch gemanipuleerde gist, is bedoeld om het “bloederige” uiterlijk en de textuur van echt vlees na te bootsen.
Bill Freese, de wetenschapsbeleidsanalist van CFS, wees er echter op dat de FDA niet de uitgebreide testen heeft uitgevoerd die in haar eigen Redbook-richtlijnen worden gevraagd. Dit zijn onder andere onderzoeken naar de mogelijkheid dat heem kanker, voortplantingsproblemen en andere nadelige gezondheidseffecten kan veroorzaken. Dit is zeer verontrustend, omdat een kortdurende studie bij ratten enkele verontrustende bevindingen aan het licht bracht, zoals verstoring van de vrouwelijke voortplantingscyclus en tekenen van bloedarmoede en nierproblemen.

Wetten voor voedselveiligheid omzeilen

De CFS stelt dat, omdat heem een kleurstofadditief is, het aan de hoogste normen van veiligheidstesten moet voldoen voordat het wordt goedgekeurd voor menselijke consumptie. Toch lijkt de FDA Impossible Foods een vrijbrief te hebben gegeven, ondanks deze opvallende hiaten in het onderzoek.
De CFS heeft gelijk dat ze deze regelzucht aan de kaak stellen. Zoals de organisatie stelt: “enthousiasme voor vleesloze producten mag niet worden gebruikt als excuus om wetten voor voedselveiligheid te omzeilen”. Het publiek verdient het vertrouwen dat plantaardige alternatieven net zo grondig worden doorgelicht als conventionele vleesproducten.

Oproep tot intrekking

Totdat de juiste langetermijnstudies op dieren zijn uitgevoerd en de mogelijke gevolgen van heem voor de gezondheid volledig zijn begrepen, eist de CFS dat de goedkeuring van het ingrediënt door de FDA wordt ingetrokken. Dit is een redelijk verzoek dat de veiligheid van de consument boven bedrijfsbelangen stelt.
Als bezorgde burger hoop ik dat de rechtbank de kant van de CFS kiest en de FDA dwingt haar plicht te vervullen om het publiek te beschermen door heem aan dezelfde strenge veiligheidsnormen te onderwerpen als elk ander voedingsadditief. De integriteit van ons voedselsysteem hangt ervan af.

FAQ

Wat is het probleem met de goedkeuring door de FDA van heem in Impossible Meat?

Het Center for Food Safety (CFS) heeft een rechtszaak aangespannen tegen de FDA met het argument dat het agentschap geen adequate langetermijntests op dieren heeft uitgevoerd om de veiligheid te garanderen van heem, het hoofdingrediënt dat Impossible Meat zijn “bloederige” textuur en smaak geeft. De CFS is van mening dat de FDA niet heeft voldaan aan de strenge veiligheidsnormen die vereist zijn voor kleurstoffen zoals heem, voordat het gebruik ervan in voedingsmiddelen wordt goedgekeurd.

Wat zijn de mogelijke gezondheidsproblemen met heem?

Volgens het CVS heeft een kortdurende studie met heem bij ratten verschillende verontrustende problemen aan het licht gebracht, waaronder verstoring van de vrouwelijke voortplantingscyclus, tekenen van bloedarmoede, verminderd stollingsvermogen en nierproblemen. Het CVS stelt dat deze mogelijke negatieve effecten uitgebreidere langetermijntests rechtvaardigen voordat het ingrediënt veilig geacht kan worden voor menselijke consumptie.

Waarom vindt de CFS dat heem aan strengere veiligheidsnormen moet voldoen?

De CFS beweert dat omdat heem een kleurstofadditief is, het moet voldoen aan de strengste voedselveiligheidsvereisten van de FDA, inclusief langetermijnstudies op dieren zoals beschreven in de eigen Redbook-richtlijnen van het agentschap. Het CFS beweert echter dat de FDA heem heeft goedgekeurd zonder deze strenge tests uit te voeren.

Wat eist de CFS van de FDA?

De CFS eist dat de goedkeuring van de FDA voor heem wordt ingetrokken totdat de juiste langetermijnstudies op dieren kunnen worden uitgevoerd. Ze willen er zeker van zijn dat de mogelijke gezondheidseffecten van heem volledig bekend zijn voordat het wordt toegelaten in de voedselvoorziening.

Welke invloed heeft deze rechtszaak op de plantaardige vleesindustrie?

De uitkomst van deze rechtszaak kan belangrijke gevolgen hebben voor de industrie van plantaardig vlees, omdat heem een belangrijk ingrediënt is dat ervoor zorgt dat veel van deze producten de smaak en textuur van traditioneel vlees nabootsen. Als het CFS erin slaagt om de FDA te dwingen om de veiligheid van heem opnieuw te evalueren, zou dit de productie en beschikbaarheid van Impossible Meat en vergelijkbare plantaardige alternatieven kunnen verstoren.