Facts

Het verrassende verhaal achter de witte Rus

Het onverwachte begin van de witte Rus

Als iemand met een diepe fascinatie voor de oorsprong van klassieke cocktails, was ik geïntrigeerd door de verrassende geschiedenis achter de White Russian. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is dit geliefde drankje niet in Rusland ontstaan, maar is het voortgekomen uit een cocktail die in België werd gemaakt om een Amerikaanse diplomaat te eren.

De Zwarte Rus

Het verhaal gaat dat in 1949 een barman van een hotel in Brussel de Black Russian maakte, een cocktail op basis van wodka en Kahlúa likeur, als eerbetoon aan Perle Mesta, een prominente Amerikaanse socialite die bekend stond om haar uitbundige politieke feestjes. Hoewel sommige bronnen deze Belgische barman beschuldigen van het uitvinden van zowel de Black als de White Russians, werd de White Russian pas in de jaren 1960 gedrukt.

De invloed van wodka

Waarom heet de drank dan “Russisch”? Het antwoord ligt in de groeiende populariteit van wodka in de Verenigde Staten in de jaren 1950 en 1960, mede dankzij de invloed van James Bond. De namen “Black Russian” en “White Russian” waren gewoon een beschrijving van de gebruikte ingrediënten – de zwarte likeur en de witte room – in plaats van een knipoog naar een specifiek Russisch persoon of plaats.

De heropleving van The Big Lebowski

Na grotendeels uit de gratie te zijn geraakt, beleefde de White Russian in 1998 een opleving in populariteit dankzij zijn prominente rol in de cultklassieker The Big Lebowski. Het personage van Jeff Bridges, “The Dude”, was de hele film lang te zien nippen van de romige cocktail en de associatie van de drank met de film verstevigde geleidelijk zijn status als tijdloze klassieker.

Variaties op een thema

Vandaag de dag heeft de White Russian een groot aantal creatieve variaties geïnspireerd, van de White Mexican, gemaakt met zoete horchata in plaats van room, tot de White Canadian, waarbij de wodka is vervangen door esdoornwhiskey. Zelfs een pompoen-kruidenversie heeft zijn weg gevonden naar de cocktailscène, wat de blijvende aantrekkingskracht en veelzijdigheid van deze onverwachte Belgisch-Amerikaanse creatie aantoont.

FAQ

De White Russian cocktail komt eigenlijk niet uit Rusland, maar is voortgekomen uit een drankje dat in 1949 in België werd gemaakt om een Amerikaanse diplomaat, Perle Mesta, te eren.

Waarom wordt het een “Russische” cocktail genoemd?

De naam “Russian” is geen verwijzing naar de oorsprong van de cocktail, maar eerder een knipoog naar de toenemende populariteit van wodka in de Verenigde Staten in de jaren 1950 en 1960. De namen “Black Russian” en “White Russian” waren gewoon een beschrijving van de gebruikte ingrediënten.

Wie heeft de White Russian uitgevonden?

Hoewel sommige bronnen de Belgische barman die de Black Russian creëerde toeschrijven dat hij ook de White Russian uitvond, verscheen de White Russian pas in druk in de jaren 1960, decennia nadat de Black Russian voor het eerst werd geïntroduceerd.

Wanneer werd de White Russian populair?

De White Russian was grotendeels uit populariteit gedaald tot de release in 1998 van de cultklassieker The Big Lebowski, waarin de hoofdpersoon, “The Dude”, voortdurend wordt gezien terwijl hij van de romige cocktail geniet.

Wat zijn enkele moderne varianten van de White Russian?

De White Russian heeft een verscheidenheid aan creatieve variaties geïnspireerd, waaronder de White Mexican (gemaakt met horchata), de White Canadian (met esdoornwhisky) en zelfs een pumpkin spice-versie, wat de blijvende aantrekkingskracht en veelzijdigheid van deze onverwachte cocktail aantoont.