Facts

Waarom je nooit in het wild gevangen biologische vis zult zien in de supermarkt

Waarom je nooit in het wild gevangen biologische vis zult zien in de supermarkt

Als je in je plaatselijke supermarkt vis koopt, heb je misschien al gemerkt dat er weinig biologisch gevangen vis is. Heb je je ooit afgevraagd hoe dat komt? In dit artikel onderzoeken we de redenen achter de afwezigheid van wildgevangen biologische vis bij de groenteboer en duiken we in de complexiteit van biologische certificering voor vis.

De betekenis van “biologisch” in de voedselindustrie

In de wereld van voedsel verwijst de term “biologisch” naar producten die zonder chemische ingrepen zijn grootgebracht of geteeld. Om als biologisch bestempeld te worden, moet een voedingsmiddel voldoen aan strenge normen van het USDA. Dit betekent dat fruit, groenten en dierlijke producten moeten voldoen aan specifieke richtlijnen, waaronder opvoeding volgens natuurlijk gedrag, biologisch voedsel en vrij van antibiotica en hormonen.
Als het gaat om in het wild gevangen vis, wordt het echter een hele uitdaging om de benodigde informatie voor biologische certificering te verifiëren. De leefomstandigheden van in het wild gevangen vis, zoals zalm, zijn relatief onbekend, waardoor het moeilijk is om te voldoen aan de normen die nodig zijn voor biologische certificering.
De uitdagingen van het certificeren van in het wild gevangen vis als biologisch
De USDA heeft geen specifiek proces om in het wild gevangen vis als biologisch te certificeren. Hoewel een verse, in het wild gevangen zalm uit Alaska misschien in schone bergstroompjes zwemt, is het bijna onmogelijk om te controleren wat de wilde vissen eten, wat een essentieel aspect is van biologische certificering. Dit gebrek aan controleerbaarheid maakt het een uitdaging om ervoor te zorgen dat in het wild gevangen vis, schaal- en schelpdieren voldoen aan de strenge biologische normen.
Als je vis-, schaal- en schelpdierproducten tegenkomt met het label biologisch, dan zijn ze waarschijnlijk geïmporteerd en voldoen ze aan de internationale standaarden voor certificering. Het is echter belangrijk om te weten dat de biologische certificering voor geïmporteerde vis, schaal- en schelpdieren mogelijk niet overeenkomt met de biologische normen van het USDA.

Kunnen op de boerderij gekweekte vis en schaal- en schelpdieren biologisch zijn?

Terwijl in het wild gevangen vis en schaal- en schelpdieren voor uitdagingen staan bij het verkrijgen van biologische certificering, ligt de toekomst van biologische vis en schaal- en schelpdieren misschien wel in gekweekte vis. Het kweekproces van vis biedt meer controle over de omstandigheden waarin de vis wordt gekweekt. Er zijn echter nog steeds een aantal overwegingen en beperkingen waar je je bewust van moet zijn.
Vegetarische vissen, zoals tilapia, hebben een grotere kans om als biologisch beschouwd te worden, omdat er biologisch voer voor hen beschikbaar is, zij het tegen hogere kosten. Aan de andere kant is het classificeren van vleesetende gekweekte vissen als biologisch moeilijker vanwege hun dieet, dat vaak andere vissen bevat. Gekweekte zalm wordt bijvoorbeeld gevoed met vismeel gemaakt van andere vissen zoals ansjovis, en de biologische status van deze voederbronnen kan niet worden bewezen of gegarandeerd.
Viskwekerijen die op het land opereren hebben een grotere kans op biologische certificering. Deze kwekerijen op het land kunnen gesloten systemen creëren waar water gerecirculeerd wordt en het voer gecontroleerd kan worden. Het is echter de moeite waard om te weten dat viskwekerijen op het land meer kans hebben om antibiotica te gebruiken bij hun activiteiten.
Viskwekerijen in open water hebben, net als kwekerijen op het land, te maken met uitdagingen bij het verkrijgen van biologische certificering. Deze visserijen kunnen vergelijkbare tactieken gebruiken, zoals het lekken van antibiotica naar de omgeving. Het certificeren van open water visserijen voor biologische praktijken is een ingewikkelder proces.

Duurzaamheid overwegen in vis-, schaal- en schelpdierkeuzes

Als je op zoek bent naar vis, schaal- en schelpdieren die goed zijn voor zowel je gezondheid als het milieu, is het cruciaal om duurzaamheid in overweging te nemen. Een gerenommeerde organisatie die visserijactiviteiten controleert en certificeert voor duurzame praktijken is de Marine Stewardship Council (MSC).
De MSC geeft aanbevelingen voor de inkoop van vis, schaal- en schelpdieren, met name voor soorten die overbevist worden en met uitputting bedreigd worden. Populaire soorten zoals geelvintonijn, Atlantische kabeljauw en Atlantische heilbot vallen vaak in deze categorie. Let bij het zoeken naar duurzame vis-, schaal- en schelpdierproducten op het blauwe MSC-vislabel, dat staat voor vis-, schaal- en schelpdierproducten van duurzame herkomst.
Conclusie
De afwezigheid van wildgevangen biologische vis, schaal- en schelpdieren in supermarkten kan worden toegeschreven aan de uitdagingen van het verifiëren van de benodigde informatie voor biologische certificering. Hoewel gekweekte vis en schaal- en schelpdieren potentieel hebben voor biologische certificering in de toekomst, zijn er nog steeds beperkingen en overwegingen waar je je bewust van moet zijn.
Bij het maken van vis-, schaal- en schelpdierkeuzes is het belangrijk om prioriteit te geven aan duurzaamheid. Organisaties zoals de Marine Stewardship Council bieden waardevolle richtlijnen voor het verkrijgen van vis, schaal- en schelpdieren die zowel goed voor jou als voor het milieu zijn. Door te kiezen voor vis uit duurzame bronnen kun je bijdragen aan het behoud van mariene ecosystemen en tegelijkertijd genieten van heerlijke en verantwoorde eetervaringen.

FAQ

Waarom kan ik in mijn plaatselijke supermarkt geen in het wild gevangen biologische vis vinden?

De afwezigheid van in het wild gevangen biologische vis bij supermarkten is voornamelijk te wijten aan de uitdagingen van het verifiëren van de benodigde informatie voor biologische certificering. Wildgevangen vis, zoals zalm, heeft onbekende leefomstandigheden waardoor het moeilijk is om aan de strenge biologische normen van de USDA te voldoen.

Wat betekent “biologisch” in de context van voedsel?

In de voedselindustrie verwijst “biologisch” naar producten die zonder chemische ingrepen zijn grootgebracht of geteeld. Het houdt in dat men zich houdt aan specifieke richtlijnen, zoals natuurlijk gedrag voor dieren, biologisch voer en vrij zijn van antibiotica en hormonen.

Kunnen op de boerderij gekweekte zeevruchten als biologisch worden beschouwd?

Kweekvis en schaal- en schelpdieren kunnen als biologisch worden beschouwd, vooral vegetarische vissen zoals tilapia, die biologisch voer hebben. Het classificeren van vleesetende gekweekte vis als biologisch is echter een grotere uitdaging vanwege hun dieet, dat vaak andere vissen bevat die mogelijk niet voldoen aan de biologische standaarden.

Waarom heeft de USDA geen proces om in het wild gevangen vis, schaal- en schelpdieren als biologisch te certificeren?

De USDA heeft geen specifiek proces om in het wild gevangen vis, schaal- en schelpdieren als biologisch te certificeren, omdat het moeilijk is om te controleren wat wilde vis eet, wat een essentieel aspect is van biologische certificering. Als je dus vis en schaal- en schelpdieren tegenkomt met het label biologisch, dan zijn deze waarschijnlijk geïmporteerd en voldoen ze aan internationale certificeringsstandaarden.

Hoe kan ik duurzame vis, schaal- en schelpdieren kiezen?

Om duurzame vis-, schaal- en schelpdierproducten te kiezen, kun je op zoek gaan naar vis-, schaal- en schelpdierproducten met het blauwe vislabel van de Marine Stewardship Council (MSC). De MSC certificeert visserijactiviteiten voor duurzame praktijken en geeft aanbevelingen voor het kopen van vis, schaal- en schelpdieren die goed zijn voor zowel je gezondheid als het milieu.

Wat zijn de risico’s van overbevissing en uitputting van bepaalde soorten?

Overbevissing en uitputting van bepaalde soorten, zoals geelvintonijn, Atlantische kabeljauw en Atlantische heilbot, kunnen nadelige gevolgen hebben voor mariene ecosystemen. Door te kiezen voor duurzaam geproduceerde vis, kun je deze soorten helpen beschermen en bijdragen aan het behoud van onze oceanen.