Facts

De ironie van de scène met chocoladetaart in Matilda

De ironie van de scène met chocoladetaart in Matilda

Als je in de jaren 90 bent opgegroeid, is de kans groot dat je de cultklassieker “Matilda” met Mara Wilson, Danny DeVito, Rhea Perlman en Embeth Davidtz hebt gezien. Het verhaal is gebaseerd op de kinderroman van Roald Dahl uit 1988 en de hoofdpersoon is een verkwistend meisje met psychokinetische krachten die haar bovennatuurlijke gave gebruikt om te zegevieren over de tirannieke directrice van haar school, Miss Trunchbull, en haar verwaarlozende, immorele ouders, Harry en Zinnia Wormwood.

Een iconische en gedenkwaardige scène

Een van de meest iconische scènes in de film vindt plaats in de aula van de school, waar een leerling genaamd Bruce Bogtrotter wordt gedwongen om een enorme chocoladetaart te verorberen voor de ogen van de hele school als een vorm van draconische straf. Dit plotpunt is in de hoofden van fans verankerd en heeft zelfs websites en blogs geïnspireerd om het recept na te maken. Het blijkt dat, terwijl het publiek angstig toekijkt hoe de arme Brucey het dessert met zijn blote handen opeet, de acteur het zelf een uitdaging vond om de prestatie in het echt te leveren.

De afkeer van de acteur voor chocoladetaart

Voor veel mensen is de rijke, dikke chocoladetaart nooit meer hetzelfde geweest nadat de ultra wrede directeur Trunchbull Bruce Bogtrotter beval om de hele maagpijnverwekkende zoete traktatie naar binnen te schuiven nadat hij hem betrapte op het stelen van een stuk. Jimmy Karz, die de rol van Bruce speelde in de film, is sindsdien gestopt met acteren en is nu arts aan het Philadelphia College of Osteopathic Medicine.
Zoals je je waarschijnlijk wel kunt voorstellen, was het filmen van deze rol net zo verraderlijk als het klinkt. “Die scène duurde ongeveer drie weken om te filmen, voor zover ik me herinner,” vertelde Karz aan The DO, een publicatie voor osteopathische artsen. “Ik moest de hele dag op de set zijn en ik moest elke dag dezelfde outfit dragen.” Cinematograaf Stefan Czapsky onthulde dat Karz absoluut een hekel had aan chocoladetaart – zo erg dat ze ongeveer 144 hoeken moesten filmen waarin hij het at en dat hij happen uitspuugde als ze de camera aansneden.

Een reünie en een nostalgische recreatie

De cast van “Matilda” kwam in 2021 zelfs weer bij elkaar om de 25e verjaardag van de film te vieren. Tot grote vreugde van de kinderen uit de jaren 90 speelden Karz en Pam Ferris, die Agatha Trunchbull speelde, de geliefde scène met de chocoladetaart na. De blijvende impact van deze scène en de ironie ervan blijven het publiek jaren later nog steeds boeien.

Inspirerende creativiteit en culinaire avonturen

De scène van de chocoladetaart in “Matilda” heeft een blijvende indruk achtergelaten op fans en hen geïnspireerd om het recept na te maken en hun culinaire vaardigheden te verkennen. Websites en blogs over eten, zoals Delish en The Stay at Home Chef, hebben hun eigen versies van de chocoladetaart gedeeld, geïnspireerd door de film. De combinatie van humor, drama en de onwaarschijnlijke afkeer van chocoladetaart door de acteur voegt een intrigerende laag ironie toe aan de scène.

Een getuigenis van de kracht van film

De blijvende populariteit van de scène met chocoladetaart in “Matilda” is een bewijs van de kracht van film om memorabele momenten te creëren. Het is een culturele referentie geworden en een gedeelde ervaring voor degenen die zijn opgegroeid met het kijken naar de film. De ironie van de scène, in combinatie met de persoonlijke afkeer van de acteur voor chocoladetaart, heeft diepte en complexiteit toegevoegd aan een ogenschijnlijk eenvoudig komisch moment.
Concluderend kan gezegd worden dat de scène met chocoladetaart in “Matilda” een legendarisch moment in de filmgeschiedenis is geworden. De ironie ervan, in combinatie met de afkeer van de acteur voor chocoladetaart in zijn echte leven, heeft het tot een onderwerp van fascinatie en discussie onder fans gemaakt. Deze scène herinnert ons aan de blijvende impact die een enkel moment in een film kan hebben op het publiek en hoe het creativiteit en culinaire avonturen kan inspireren.

FAQ

Hoe lang duurde het om de scène met de chocoladetaart in “Matilda” te filmen?

Volgens Jimmy Karz, de acteur die Bruce Bogtrotter speelde, duurde het ongeveer drie weken om de scène te filmen.

Had de acteur echt een hekel aan chocoladetaart?

Ja, Jimmy Karz, die Bruce Bogtrotter speelde, hield echt niet van chocoladetaart. Hij moest ongeveer 144 hoeken filmen waarin hij het at en hij spuugde de happen uit als de camera werd uitgeschakeld.

Wat is er gebeurd met de acteur die Bruce Bogtrotter speelde?

Jimmy Karz stopte na zijn rol in “Matilda” met acteren en ging medicijnen studeren. Hij is nu arts aan het Philadelphia College of Osteopathic Medicine.

Is de cast van “Matilda” herenigd?

Ja, de cast van “Matilda” kwam in 2021 weer samen om de 25e verjaardag van de film te vieren. Jimmy Karz en Pam Ferris, die Agatha Trunchbull speelden, speelden zelfs de geliefde chocoladecake-scène na.

Heeft de scène met de chocoladetaart tot culinaire reconstructies geleid?

Absoluut! De scène met chocoladetaart in “Matilda” heeft fans geïnspireerd om het recept na te spelen en hun eigen versies van de taart te delen. Websites en blogs over eten hebben ook recepten gepubliceerd die geïnspireerd zijn op de iconische scène.

Wat is de betekenis van de scène met chocoladetaart in “Matilda”?

De scène met de chocoladetaart in “Matilda” is een legendarisch moment in de filmgeschiedenis geworden. Het is een bewijs van de kracht van film om memorabele en impactvolle scènes te creëren. De ironie van de afkeer van de acteur voor chocoladetaart voegt een extra laag intrige toe en heeft bijgedragen aan de blijvende populariteit van de scène.