Facts

Kun je veilig kiwischil eten?

Kun je veilig kiwischil eten?

Kiwi’s zijn een van die vruchten die we graag haten. Binnenin vind je een sappige groene vrucht vol zoetheid. Aan de buitenkant zit een pluizige laag dunne schil die bijna onmogelijk af te pellen lijkt. Hoewel er een paar trucjes zijn die je kunt gebruiken om het schilproces te vergemakkelijken, waarom eet je kiwi’s niet gewoon met schil? Het zou het leven zeker makkelijker maken, maar is het wel veilig?
Net als een appel kun je de hele kiwi van buiten naar binnen eten. Sterker nog, als je de schil van een kiwi nog niet hebt gegeten, heb je heel wat voeding gemist. Ja, de buitenste laag van de kiwi zit boordevol voedingsstoffen en foliumzuur, maar het meest indrukwekkende is dat het eten van de schil van een kiwi je vezelinname met 50 procent verhoogt. En dan hebben we het nog niet eens over de antioxidant vitamine E die wonderen doet voor je huid.

De voedingswaarde van kiwischil

Als het op voeding aankomt, is kiwischil een goudmijn. Het is rijk aan verschillende essentiële voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan je algehele gezondheid. Hier zijn enkele van de belangrijkste voedingsvoordelen van het eten van kiwischil:
1. Vezels: Kiwischil is een uitstekende bron van voedingsvezels. Door de schil samen met het vruchtvlees te eten, kun je zelfs je vezelinname met 50 procent verhogen. Vezels zijn cruciaal voor een gezonde spijsvertering en kunnen constipatie helpen voorkomen.
2. Folaat: De schil van een kiwi bevat foliumzuur, een B-vitamine die een vitale rol speelt in celgroei en ontwikkeling. Foliumzuur is vooral belangrijk voor zwangere vrouwen omdat het neurale buisdefecten bij de zich ontwikkelende foetus helpt voorkomen.
3. Antioxidanten: Kiwischil zit boordevol antioxidanten, waaronder vitamine E. Antioxidanten helpen je cellen te beschermen tegen schade veroorzaakt door schadelijke vrije radicalen en zijn in verband gebracht met een verminderd risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen en bepaalde soorten kanker.
4. Vitamine C: Kiwischil is een rijke bron van vitamine C, een krachtige antioxidant die de immuunfunctie ondersteunt, de collageensynthese bevordert en helpt bij de opname van ijzer.

Tips voor het eten van kiwischil

Als het idee om de pluizige schil van een kiwi te eten je niet aanspreekt, zijn er een paar tips die je kunt volgen om het smakelijker te maken:
1. Smoothies: Smoothies zijn een geweldige manier om te genieten van de voedingsvoordelen van de kiwischil terwijl de textuur wordt gemaskeerd. Meng de hele kiwi, inclusief de schil, met ander fruit en vloeistoffen om een heerlijke en voedzame smoothie te maken.
2. Probeer gele kiwi’s: Niet alle kiwi’s zijn groen. Sommige variëteiten, bekend als gele kiwi’s, hebben een gladdere en dunnere huidtextuur. Als je de donzige schil onaantrekkelijk vindt, kies dan voor gele kiwi’s, die misschien smakelijker zijn.
3. Was de kiwi: Als je van plan bent om de kiwischil te eten, is het essentieel om deze grondig te wassen. Tijdens de reis van de boomgaard naar je bord wordt de kiwi niet gewassen. Door het fruit te wassen verwijder je vuil, resten of mogelijke verontreinigingen, waardoor het veilig is om te consumeren.

Conclusie

Concluderend is het volkomen veilig om kiwischil te eten. Het is zelfs zeer voedzaam en biedt een scala aan gezondheidsvoordelen. De schil zit boordevol vezels, foliumzuur, antioxidanten en vitamine C. Door de hele vrucht te eten, inclusief de schil, kun je de voedingswaarde van kiwi’s maximaliseren. Als je de textuur of het uiterlijk van de pluizige schil onaantrekkelijk vindt, kun je proberen kiwi’s te mengen in smoothies of kiezen voor gele kiwi’s met een gladdere huidtextuur. Vergeet niet om de kiwi grondig te wassen voordat je hem eet met de schil erop om de voedselveiligheid te garanderen. Dus als je de volgende keer van een kiwi geniet, overweeg dan om het schilmesje weg te laten en meteen in de voedzame schil te bijten!

FAQ

Is het veilig om kiwischil te eten?

Ja, het is veilig om kiwischil te eten. De buitenste laag van de kiwi is eetbaar en zit boordevol voedingsstoffen en vezels. Het is echter belangrijk om de kiwi grondig te wassen voordat je hem eet met de schil erop om de voedselveiligheid te garanderen.

Waarom zou ik de schil van de kiwi eten?

Het eten van kiwischil biedt verschillende voedingsvoordelen. De schil is rijk aan vezels, foliumzuur, antioxidanten en vitamine C. Het kan bijdragen aan een gezonde spijsvertering, celgroei en ontwikkeling bevorderen, beschermen tegen vrije radicalen en de immuunfunctie ondersteunen.

Kan ik mijn vezelinname verhogen door kiwischil te eten?

Absoluut! Door de schil van een kiwi te eten, kun je je vezelinname met 50 procent verhogen. Vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering en kunnen constipatie helpen voorkomen.

Zijn er alternatieven voor wie de pluizige schil onaantrekkelijk vindt?

Als je de textuur of het uiterlijk van de donzige schil onaantrekkelijk vindt, zijn er een paar alternatieven. Je kunt proberen om kiwi’s te mengen in smoothies, wat helpt om de textuur van de schil te maskeren. Een andere optie is om gele kiwi’s te kiezen, die een gladdere en dunnere huidtextuur hebben.

Moet ik de kiwi wassen voordat ik hem eet met de schil erop?

Ja, het is belangrijk om de kiwi te wassen voordat je hem met schil eet. Tijdens de reis vanaf de boomgaard wordt de kiwi niet gewassen. Door het fruit te wassen verwijder je vuil, resten of mogelijke verontreinigingen, waardoor het veilig is om te eten.

Kan het eten van kiwischil de conditie van mijn huid verbeteren?

Ja, kiwischil bevat het antioxidant vitamine E, waarvan bekend is dat het een heilzame werking heeft op de huid. Het consumeren van kiwi’s als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet kan bijdragen aan een gezondere huid en een jeugdiger uiterlijk.