Kitchen

Zo maak je IKEA’s beroemde gehaktballen

De magie herschapen: zo maak je de beroemde IKEA gehaktballen thuis

Voor velen onder ons is een bezoekje aan IKEA niet compleet zonder hun iconische Zweedse gehaktballetjes. De perfect gekruide, malse gehaktballetjes gesmoord in een romige saus zijn een symbool geworden van comfort en tevredenheid. Maar wat als ik je vertel dat je deze culinaire magie ook in je eigen keuken kunt maken? Dankzij IKEA, die zo vrijgevig is geweest hun recept te delen, kun je nu genieten van hun beroemde gehaktballen, zelfs als je niet naar de winkel kunt komen. Laten we eens kijken hoe je stap voor stap de beroemde IKEA gehaktballen thuis maakt.

De oorsprong van IKEA Zweedse gehaktballen

Voor we aan onze kookreis beginnen, nemen we even de tijd om de geschiedenis achter deze verrukkelijke gehaktballen te leren kennen. De Zweedse gehaktballen van IKEA zijn gebaseerd op een recept dat in 1985 werd ontwikkeld in de IKEA testkeuken. De zoektocht om het recept te perfectioneren was zo belangrijk dat zelfs de oprichter van IKEA, Ingvar Kamprad, zich ermee bemoeide. Er waren discussies over hoe een gehaktbal moest smaken, vanwege regionale verschillen in Zweden. Ongeacht wie de ruzie won, kunnen we het er allemaal over eens zijn dat het uiteindelijke recept een echte winnaar is.

De smaak van thuis: IKEA gehaktballen opnieuw maken

Laten we aan de slag gaan en beginnen met koken. Dit is wat je nodig hebt om IKEA’s beroemde gehaktballen na te maken:
Ingrediënten:

 • 500 gram gemalen rundvlees
 • 250 gram gemalen varkensvlees
 • 1 fijngesneden ui
 • 1 teentje knoflook (fijngehakt)
 • 100 gram paneermeel
 • 1 ei
 • 5 eetlepels volle melk
 • Zout en peper naar smaak
 • Plantaardige olie om te bakken

Instructies:

 1. Meng het gemalen rundvlees en varkensvlees in een mengkom. Meng goed om ervoor te zorgen dat ze gelijkmatig gemengd zijn.
 2. Voeg de fijngesneden ui, gehakte knoflook, paneermeel, ei en volle melk toe aan het gehaktmengsel. Breng op smaak met zout en peper.
 3. Meng alle ingrediënten met je handen tot ze goed gecombineerd zijn.
 4. Vorm van het mengsel kleine, ronde gehaktballetjes. Je kunt ze ongeveer 1 inch in diameter maken voor die authentieke IKEA-look.
 5. Verhit plantaardige olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de gehaktballetjes in porties en zorg dat ze aan alle kanten gelijkmatig gaar zijn. Dit duurt ongeveer 6-8 minuten.
 6. Als de gehaktballen gaar zijn, haal ze dan uit de pan en leg ze op een met keukenpapier bekleed bord om uit te lekken.
 7. Serveer de gehaktballetjes warm met je favoriete bijgerechten, zoals aardappelpuree en lingonbessensaus.

Genieten van romige perfectie: IKEA roomsaus

Geen enkele IKEA gehaktbalervaring is compleet zonder hun typische roomsaus. Zo maak je hem na:
Ingrediënten:

 • 3 eetlepels boter
 • 3 eetlepels bloem
 • 2/3 kopje groentebouillon
 • 1 1/4 kopjes runderbouillon
 • 2/3 kop zware room
 • Zout en peper naar smaak

Instructies:

 1. Smelt de boter in een steelpan op middelhoog vuur.
 2. Voeg de bloem toe aan de gesmolten boter en klop voortdurend tot het mengsel goudbruin kleurt. Dit is de roux die de saus zal indikken.
 3. Voeg geleidelijk de groentebouillon en runderbouillon toe aan de roux en klop voortdurend om klonters te voorkomen.
 4. Laat het mengsel een paar minuten sudderen tot het iets dikker wordt.
 5. Giet de zware room erbij en blijf roeren tot de saus de gewenste consistentie heeft.
 6. Breng de saus op smaak met zout en peper.
 7. Giet de romige saus over de gehaktballen en maak je klaar om te ervaren
  Nu je de kunst van het maken van IKEA’s beroemde gehaktballetjes en roomsaus onder de knie hebt, is het tijd om te genieten van de vruchten van je arbeid. Serveer ze warm met wat lingonbessensaus en aardappelpuree voor de volledige IKEA ervaring. Of je nu de smaak van IKEA mist of gewoon indruk wil maken op je vrienden en familie met een heerlijke zelfgemaakte maaltijd, deze gehaktballen zullen zeker in de smaak vallen.
  Dus de volgende keer dat je IKEA niet kunt bezoeken, geen nood. Met dit recept in de hand breng je de smaak van IKEA’s beroemde gehaktballen gewoon in je eigen keuken. Geniet van de troostende smaken, de nostalgie en de voldoening die je bij elke hap krijgt. Smaklig måltid!

  FAQ

  Kan ik het gemalen rundvlees en varkensvlees vervangen door ander vlees?

  Ja, je kunt experimenteren met verschillende vleescombinaties, afhankelijk van je voorkeuren. Gemalen kalkoen of kip kan worden gebruikt als alternatief voor rundvlees en varkensvlees voor een lichtere versie van de gehaktballen.

  Zijn er vegetarische alternatieven voor de gehaktballen?

  Ja, IKEA heeft ook een vegetarische versie van de beroemde gehaktballen. Je kan online recepten vinden met ingrediënten zoals plantaardige eiwitten of een combinatie van bonen en champignons om een heerlijk vegetarisch alternatief te creëren.

  Kan ik de gehaktballen van tevoren maken en later opwarmen?

  Absoluut! Je kunt een lading gehaktballen van tevoren maken en ze een paar dagen in de koelkast bewaren of invriezen om ze langer te bewaren. Als je klaar bent om ervan te genieten, kun je ze gewoon opnieuw opwarmen in de oven of op het fornuis, en ze zullen net zo lekker zijn als vers gemaakt.

  Wat kan ik bij de gehaktballen serveren naast aardappelpuree?

  Hoewel aardappelpuree een klassieke keuze is, kun je creatief zijn met je bijgerechten. Serveer de gehaktballetjes met lingonbessensaus, gestoomde groenten of zelfs op een bedje van pasta of rijst voor een meer substantiële maaltijd.

  Kan ik de roomsaus lichter of zuivelvrij maken?

  Ja, als je liever een lichtere saus hebt, kun je magere melk gebruiken of een zuivelvrij alternatief zoals amandelmelk of havermelk. Je kunt ook experimenteren met zuivelvrije botervervangers om de saus geschikt te maken voor mensen met dieetbeperkingen.

  Zijn er nog andere sauzen die ik bij de gehaktballen kan serveren?

  Absoluut! Naast de klassieke roomsaus kun je de gehaktballen ook serveren met een pittige cranberrysaus, een pittige saus op basis van tomaten of een hartige champignonjus. Voel je vrij om verschillende smaken te ontdekken en je favoriete combinatie te vinden.