Facts

De vreemde reden voor het juridische geschil tussen bier en harde seltzer

De vreemde reden voor het juridische geschil tussen bier en harde seltzer

Als iemand die de bier- en harde seltzerindustrie van nabij heeft gevolgd, had ik nooit verwacht dat er een juridisch geschil zou ontstaan tussen twee grote drankenproducenten over het gebruik van het woord “bier”. Het conflict tussen Anheuser-Busch InBev (ABI) en Constellation Brands heeft de aandacht getrokken van zowel insiders in de sector als consumenten. In dit artikel duik ik in de vreemde reden achter dit juridische geschil tussen bier en harde seltzer, waarbij ik de argumenten van beide partijen belicht.

Het Corona raadsel

De kern van de zaak ligt in het eigendom van het merk Corona. ABI is wereldwijd eigenaar van het merk Corona, terwijl Constellation Brands de rechten heeft op het biermerk Corona in de Verenigde Staten. Historisch gezien leidde dit onderscheid niet tot veel problemen, behalve dan de ongelukkige associatie met het woord “corona” door recente gebeurtenissen. Met de stijgende populariteit van harde seltzers strijden beide bedrijven echter om een deel van de lucratieve markt.

De claim van Constellation

Constellation Brands beweert dat het als eigenaar van het biermerk Corona in de VS de licentie heeft om alle soorten Corona-producten te produceren en te verkopen, inclusief “gebrouwen dranken op basis van suiker”, waaronder harde seltzers vallen. Zij geloven dat hun eigendom van het merk hen het recht geeft om de markt van harde seltzers te betreden onder de naam Corona.

De toonbank van Anheuser-Busch InBev

Aan de andere kant betwist de dochteronderneming van ABI, Grupo Modelo, die het merk Corona internationaal controleert, de claim van Constellation. Zij beweren dat een “mout- en hopvrij product op basis van suiker” zoals harde seltzer niet voldoet aan de kwalificaties van bier. Daarom beweren ze dat Constellation moet afzien van het gebruik van de Corona-naam voor hun harde seltzerproducten, zoals “Corona Hard Seltzers”.

De marketingoorsprong van harde seltzer

Om het belang van dit juridische geschil te begrijpen, is het belangrijk om de wortels van het fenomeen harde seltzer te traceren. Het begon allemaal met een marketingvergadering waar het idee werd geopperd om water te verrijken met bubbels. Een genie in de zaal stelde echter voor om nog een stap verder te gaan door het bubbelwater alcoholisch te maken. Dit concept leidde tot feestelijkheden en de geboorte van een miljardenindustrie.

De aantrekkingskracht van harde seltzer

Harde seltzers zijn om verschillende redenen populair geworden. Ze zijn relatief goedkoop, gemakkelijk te drinken door hun lage alcoholgehalte en vrij van de genderimplicaties die geassocieerd werden met vorige generaties gearomatiseerde alcoholische dranken. Hard seltzers slaagden erin om een brede consumentenbasis te veroveren door een genderneutrale marketingaanpak te hanteren, in lijn met de veranderende houding ten opzichte van gender in de samenleving.

De stijgende vraag

De vraag naar alcoholisch bruiswater, waaronder harde seltzers, is gestaag toegenomen. Corona Hard Seltzer, gelanceerd in 2020, klom snel op de ranglijst en veroverde de vierde plaats op de markt voor harde seltzer. Met White Claw en Truly die de bovenste twee plaatsen domineren, voorspelt Goldman Sachs dat de markt voor harde seltzer in 2025 een duizelingwekkende omzet van 30 miljard dollar zal hebben bereikt.

De motivatie achter het geschil

De frustratie van Constellation over de uitdaging van ABI komt voort uit het feit dat ABI al de bronzen medaille op de markt van harde seltzer in handen heeft met hun Bud Light Seltzer. Door het territorium van Constellation te betreden, wordt ABI gezien als een poging om een concurrent op de markt uit te schakelen. Momenteel heeft Constellation een marktaandeel van slechts 6%, terwijl White Claw en Truly samen goed zijn voor 75%. Deze stap van ABI roept vragen op over eerlijke concurrentie en marktdominantie.

Conclusie

Het juridische geschil tussen ABI en Constellation Brands over bier versus harde seltzer is een intrigerende zaak in de steeds veranderende drankenindustrie. Hoewel beide bedrijven geldige argumenten hebben, zal de uitkomst van dit geschil de toekomst van de markt voor harde seltzer bepalen. Als consumenten kunnen we alleen maar hopen dat er een eerlijke oplossing wordt bereikt, zodat we kunnen blijven genieten van onze favoriete bruisende alcoholische dranken, ongeacht of ze het label “bier” of “harde seltzer” dragen.

FAQ

Wat is de belangrijkste reden achter het juridische geschil tussen bier en harde seltzer?

De belangrijkste reden achter het juridische geschil is het eigendom van het merk Corona. Anheuser-Busch InBev (ABI) is wereldwijd eigenaar van het merk Corona, terwijl Constellation Brands in de Verenigde Staten de rechten op het biermerk Corona bezit. Beide bedrijven strijden nu om een aandeel in de groeiende markt voor harde seltzer.

Waarom denkt Constellation Brands dat zij het recht hebben om harde seltzers van het merk Corona te produceren?

Constellation Brands beweert dat zij, als eigenaar van het biermerk Corona in de VS, de licentie hebben om alle soorten Corona-producten te produceren en te verkopen. Volgens hun interpretatie omvat dit ook “gebrouwen dranken op basis van suiker” zoals harde seltzers.

Wat is het tegenargument van Anheuser-Busch InBev?

De dochteronderneming van Anheuser-Busch InBev, Grupo Modelo, die het merk Corona internationaal controleert, betwist de claim van Constellation. Zij beweren dat harde seltzers, omdat ze geen mout, hop en suiker bevatten, niet voldoen aan de kwalificaties van bier. Daarom vinden zij dat Constellation moet afzien van het gebruik van de naam Corona voor hun harde seltzerproducten.

Hoe is de trend van harde seltzers ontstaan?

De trend van harde seltzers is ontstaan uit een marketingbijeenkomst waar het idee werd geopperd om water te verrijken met bubbels. Dit concept werd verder ontwikkeld door alcohol aan het bubbelwater toe te voegen, waardoor een verfrissend en alcoholarm alternatief voor traditionele dranken ontstond.

Welke factoren hebben bijgedragen aan de populariteit van harde seltzers?

Harde seltzers zijn populair geworden door verschillende factoren. Ze zijn relatief goedkoop, gemakkelijk te drinken door hun lage alcoholgehalte en hebben niet de genderimplicaties die geassocieerd werden met vorige generaties gearomatiseerde alcoholische dranken. De sekseneutrale marketingstrategieën van harde seltzers slaan ook aan bij consumenten in de huidige maatschappij.

Wat is de verwachte groei van de markt voor harde seltzers?

Goldman Sachs voorspelt dat de verkoop van harde seltzer in 2025 $30 miljard zal bedragen. Deze voorspelling toont de significante opwaartse trend en toenemende vraag naar alcoholisch bruisend water, waaronder harde seltzers.