Kitchen

De Ierse aardappelschotel die je zo snel mogelijk moet eten

De Ierse aardappelschotel die je zo snel mogelijk moet eten

In 1844 at de gemiddelde Ierse volwassene normaal gesproken ongeveer 13 pond aardappelen op één dag (via Slate). Dat komt neer op ongeveer 65 aardappelen per 24 uur. Dat wil zeggen dat je erop kunt vertrouwen dat de Ieren de allerbeste aardappelgerechten hebben bedacht. Probeer jij het maar. Als je elke dag 65 aardappelen moet verorberen, dan zal creativiteit ervoor zorgen dat je niet gek wordt.
Er bestaat geen twijfel over. De Ieren blinken uit in aardappelgerelateerde innovatie. Aardappelpuree, geroosterde aardappelen, frietjes, aardappelgratin, aardappelkoddels en colcannon (een hartig, zetmeelrijk mengsel van aardappelen en kool) zijn allemaal gerechten waar de Ieren goed in zijn (via de Spruce Eats). Er is echter één gerecht dat boven de rest uitsteekt. Er wordt aangenomen dat rond de tijd van de Ierse hongersnood (via Irish Central), mensen gek werden van een soort pannenkoekhybride genaamd boxty – een mix van aardappelpuree en geraspte aardappelen gebonden met eieren en zuivel (via Chowhound).

Wat is boxty?

“Boxty in de bakplaat, boxty in de pan, als je geen boxty kunt maken, krijg je nooit een man”, luidt een oud volksrijmpje. Seksistisch? Natuurlijk. Maar we kunnen geen overtuigender reden bedenken om deze pannenkoek-hasbrood hybride te maken dan de belofte van romantiek. En zelfs als je helemaal romantisch bent, welk normaal mens kan er nou nee zeggen tegen in boter gebakken aardappels?
Om boxty te maken heb je gelijke delen geraspte aardappelen en aardappelpuree, bloem, bakpoeder, zout, eieren, melk en boter of olie nodig. De geraspte aardappelen voegen textuur toe, terwijl de aardappelpuree zorgt voor een zachte en romige binnenkant. De combinatie van ingrediënten zorgt voor een heerlijk bevredigend gerecht dat je kunt eten als ontbijt, lunch of diner.

Hoe maak je Boxty

Hier zijn de basisstappen om boxty te maken:

  1. Rasp je aardappelen. Je wilt ze zo vochtvrij mogelijk. Gooi ze daarom in zout. Daarna raadt Irish Central je aan om ze in een doek te draaien om overtollig vocht eruit te wringen.
  2. Meng alle ingrediënten tot een dik beslag. Experimenteer gerust met de hoeveelheid bloem om de gewenste consistentie te bereiken.
  3. Als je minder gefrituurd voedsel eet, bak je boxty dan in de oven. Bak ze anders royaal met boter of olie in een hete pan. Bak elke kant ongeveer vier minuten, of tot ze goudbruin zijn.
  4. Hoe meer geduld je hebt bij het bakken van je boxty, hoe groter de kans dat hij er knapperig uitziet aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant. Kook het te snel en je loopt het risico dat je boxty rauwe binnenkant heeft.

Wat te eten bij boxty

Boxty is een veelzijdig gerecht dat kan worden gecombineerd met een verscheidenheid aan ingrediënten om een bevredigende maaltijd te creëren. Hier zijn enkele heerlijke serveersuggesties:

  • Voor het ontbijt kun je je boxty combineren met spek en gepocheerde eieren, of spek en gesmolten kaas, of met boter, gerookte zalm en crème fraîche.
  • Probeer voor de lunch eens een boxty met worst, of vul hem aan met chili, Irish beef and Guinness stew, of stevige kipnoedelsoep.
  • Geniet als avondmaaltijd van een boxty met cornedbeef, cheddar en aardappelen, gesauteerde kool en romige mosterdsaus. Je kunt het ook serveren naast een sappige steak.
  • Als dessert kook je je boxty met gedroogd fruit, bestrooi je ze met suiker en serveer je ze met een goede, rijke custard. Je kunt ook zoete aardappelen gebruiken in plaats van gewone aardappelen en ze serveren met een drupje honing en een toefje crème fraîche.

Boxty is slechts de basis. Je verbeelding is de limiet als het aankomt op het maken van heerlijke combinaties met dit veelzijdige Ierse aardappelgerecht.
Dus waarom zou je boxty niet eens proberen? Of je nu op zoek bent naar een troostend ontbijt, een bevredigende lunch of een stevig diner, boxty is een gerecht dat je smaakpapillen zal verrukken en je zal laten verlangen naar meer. Omarm de Ierse aardappeltraditie en geniet van de smaken van deze geliefde culinaire creatie. Maak indruk op je vrienden en familie met een gerecht dat het beste van pannenkoeken en hashbrowns combineert. Smakelijk koken!

FAQ

Wat is boxty?

Boxty is een traditioneel Iers gerecht dat aardappelpuree en -rasp combineert met eieren en zuivel. Het wordt vaak een pannenkoek-hashbrown kruising genoemd en staat bekend om zijn heerlijk knapperige buitenkant en zachte, romige binnenkant.

Kan ik boxty maken zonder het te bakken?

Ja, je kunt boxty in de oven bakken als je niet wilt frituren. Vorm gewoon het boxtybeslag in pasteitjes en leg ze op een ingevette bakplaat. Bak ze in een voorverwarmde oven op 190°C voor ongeveer 20-25 minuten, of tot ze goudbruin zijn.

Welke soort aardappelen moet ik gebruiken voor boxty?

Kruimige aardappelen, ook bekend als melige aardappelen, werken het best voor het maken van boxty. Ze hebben een hoog zetmeelgehalte en geven een luchtige textuur wanneer ze gekookt worden. Russet of Idaho aardappelen zijn goede opties om te gebruiken voor boxty.

Kan ik het recept voor boxty aanpassen?

Absoluut! Boxty is een veelzijdig gerecht en je kunt experimenteren met verschillende smaken en toevoegingen. Je kunt kruiden, specerijen, geraspte kaas of zelfs in blokjes gesneden groenten aan het beslag toevoegen om je eigen unieke draai aan het traditionele recept te geven.

Hoe bewaar ik restjes boxty?

Als je een restje boxty hebt, bewaar het dan in een luchtdichte verpakking in de koelkast. Het blijft tot 3-4 dagen vers. Om opnieuw op te warmen kun je de restjes in een beetje boter of olie in de pan bakken tot ze door en door warm zijn, of ze in een broodroosteroven of gewone oven op lage temperatuur opwarmen.

Kan ik boxty invriezen?

Ja, je kunt boxty invriezen voor toekomstig gebruik. Je kunt ze het beste invriezen nadat ze gekookt zijn. Laat de gekookte boxty volledig afkoelen en doe ze dan in een vriezerbestendige bak of diepvrieszakjes. Ze kunnen 2-3 maanden in de vriezer bewaard worden. Om ze opnieuw op te warmen, laat je ze een nacht in de koelkast ontdooien en bak of bak je ze tot ze door en door warm zijn.