Facts

Wat is Mastika en hoe drink je het?

De fascinerende wereld van Mastika: Een unieke Griekse likeur
De Griekse keuken staat bekend om zijn rijke smaken en unieke ingrediënten, en een van die ingrediënten is mastika. Mastika is afgeleid van het sap van Griekse mastiekbomen en is een melkwitte likeur met een uitgesproken smaak die doet denken aan dennenbomen en zwarte drop. In dit artikel duiken we in de oorsprong, het productieproces en verschillende manieren om van deze intrigerende Griekse likeur te genieten.

De oorsprong van Mastika

Mastika heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het sap van mastiekbomen, waarvan mastika is afgeleid, werd door de oude Grieken gebruikt voor medicinale doeleinden. De beroemde Griekse arts Hippocrates noemde het sap “mastiektranen”. De oude Romeinen mengden mastiekolie met wijn, terwijl de oude Egyptenaren het gebruikten om hun water op smaak te brengen. De waarde van mastieksap leidde tot handel, schatting en zelfs piratenaanvallen. Het eiland Chios, met zijn unieke klimaat en mastiekbomen die sap druppelen als ze worden omgehakt, blijft de belangrijkste bron van mastika productie.

Hoe Mastika wordt gemaakt

Het productieproces van mastika is ingewikkeld en vereist specifieke omstandigheden. Het mastika-seizoen begint in juli wanneer het sap van mastiekbomen wordt verzameld door in de bast te snijden. Het sap druppelt eruit en verhardt aan de buitenkant van de bomen tot ronde bolletjes of pellets. Deze verharde sapkorrels worden vervolgens geoogst, schoongemaakt, met de hand gesorteerd en naar een verwerkingsbedrijf gestuurd. Uiteindelijk worden de bolletjes gedestilleerd met alcohol en suiker om de kenmerkende mastika likeur te creëren. Het mastieksap wordt meestal tussen september en oktober geoogst, wat de hoogste kwaliteit en smaak garandeert.

Genieten van Mastika: Hoe drink je het?

Mastika kan op verschillende manieren worden gedronken, als een op zichzelf staand drankje of als ingrediënt in cocktails. Traditioneel drinken Grieken mastika het liefst als shot. Het wordt vaak voor de maaltijd gedronken als aperitief of na de maaltijd als digestief, als eerbetoon aan de historische medicinale associaties. De unieke kruidensmaak van mastika leent zich echter ook goed voor cocktailcreaties.
Als je een diner geeft met een mediterraan thema, kan het serveren van mastika als drankje na de maaltijd een uitstekende keuze zijn. Daarnaast kan mastika worden gebruikt om een twist te geven aan klassieke cocktails. Het gaat bijvoorbeeld uitstekend samen met gember in een Moscow Mule. Andere cocktails op basis van mastika zijn de verfrissende mastika mojito met rum en munt of de sprankelende Ionian spritz met mousserende wijn. Deze cocktails benadrukken vaak de smaak van de drank zonder deze te overheersen met extra ingrediënten.

Verder dan het glas: Andere toepassingen van mastika

Hoewel mastika vandaag de dag vooral wordt gedronken als sterke drank, heeft het een rijke geschiedenis als het gaat om gebruik voor andere doeleinden. Gedroogd mastieksap wordt al sinds de oudheid gebruikt als specerij in traditioneel brood, vlees en kazen uit de Chios regio. De Grieken vereerden mastieksap om zijn medicinale eigenschappen. Ze gebruikten het om maagzweren te verzachten, wondgenezing te bevorderen en pijn in de mond en slechte adem te verlichten. Men denkt zelfs dat mastieksap de eerste kauwgom ter wereld was.
Bovendien bevat mastika antioxidanten en heeft het antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor het goed is voor de gezondheid. Het is echter belangrijk om mastika met mate te drinken vanwege het alcoholgehalte.

Waar kan ik mastika vinden?

Als je geïntrigeerd bent door mastika en de unieke smaak wilt ervaren, kun je de likeur vinden in goed gesorteerde slijterijen of via online retailers. Het is belangrijk om te weten dat mastika ook anders gespeld kan worden, zoals mastiha of masticha, dus let goed op deze variaties. Hoewel de productie van mastika beperkt is tot de 24 steden op het eiland Chios, zijn er distilleerderijen die zich houden aan de traditionele oogstmethoden, waardoor de authenticiteit en kwaliteit van de likeur gewaarborgd is.
Hoewel mastika een hogere prijs heeft in vergelijking met andere sterke dranken, maken het nauwgezette productieproces en de beperkte beschikbaarheid het een waardevolle investering voor liefhebbers die de aparte smaak en culturele betekenis waarderen.

Tot slot

Mastika is een unieke Griekse likeur die de smaken en tradities van het Middellandse Zeegebied belichaamt. De wortels in de oude Griekse geschiedenis, het ingewikkelde productieproces en de verschillende manieren om ervan te genieten maken van mastika een fascinerende drank die het ontdekken waard is. Of je er nu van drinkt als shot, het mengt in cocktails of de veelzijdigheid in culinaire toepassingen waardeert, mastika biedt een unieke ervaring die het rijke erfgoed van de Griekse keuken en cultuur laat zien.

FAQ

Wat is mastika?

Mastika is een Griekse likeur gemaakt van het sap van mastiekbomen. Het is een melkwitte likeur met een uitgesproken smaak die doet denken aan dennenbomen of zwarte drop.

Hoe wordt mastika gemaakt?

Mastika wordt gemaakt door het sap van mastiekbomen te verzamelen, dat vervolgens wordt gedestilleerd met alcohol en suiker. Het sap wordt geoogst door in de schors van de boom te snijden, waardoor het sap eruit druipt en hard wordt. Het geharde sap wordt geoogst, schoongemaakt en verwerkt tot de uiteindelijke mastika likeur.

Kan mastika in cocktails worden gebruikt?

Ja, mastika kan als ingrediënt in cocktails worden gebruikt. De unieke kruidensmaak vult verschillende smaken aan en kan een twist geven aan klassieke cocktails. Enkele populaire cocktails op basis van mastika zijn de mastika mojito met rum en munt, of de Ionian spritz met mousserende wijn.

Heeft mastika voordelen voor de gezondheid?

Mastika bevat antioxidanten en heeft antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen. Het is echter belangrijk om mastika met mate te consumeren vanwege het alcoholgehalte. Het historische gebruik van mastieksap voor medicinale doeleinden suggereert mogelijke voordelen voor de gezondheid, maar verder onderzoek is nodig om de effecten volledig te begrijpen.

Waar kan ik mastika vinden?

Mastika is meestal te vinden in goed gesorteerde slijterijen of via online retailers. Het kan anders worden gespeld, zoals mastiha of masticha, dus let op deze variaties. Hoewel de productie van mastika beperkt is tot de 24 steden op het Griekse eiland Chios, zijn er distilleerderijen die zich houden aan de traditionele oogstmethoden en de authenticiteit en kwaliteit van de likeur garanderen.

Hoe moet mastika worden geconsumeerd?

Mastika kan op verschillende manieren worden gedronken. Het wordt vaak gedronken als shot, voor de maaltijd als aperitief of na de maaltijd als digestief. Het kan ook alleen worden gedronken of worden gebruikt als ingrediënt in cocktails. De keuze van de manier om van mastika te genieten hangt grotendeels af van persoonlijke voorkeur.