Facts

De eerste astronaut die chocolade de ruimte in bracht

De eerste astronaut die chocolade meenam naar de ruimte

Bij uw naam

Als voormalig astronaut die de ongelooflijke kans kreeg om de ruimte in te gaan, kan ik bevestigen dat het leven tussen de sterren zowel opwindend als uitdagend is. Eén aspect dat een vleugje comfort en plezier bracht tijdens onze ruimtemissies was de aanwezigheid van chocolade. In dit artikel vertel ik het fascinerende verhaal van de eerste astronaut die chocolade meenam de ruimte in en de rol die het speelde tijdens onze reis.

Het “Voedsel van de Goden

Chocolade, een bittere en zoete lekkernij, wordt al meer dan 4000 jaar gekoesterd. Chocolade wordt geoogst van cacaobomen in Midden- en Zuid-Amerika en wordt vereerd als het “voedsel van de goden” vanwege zijn heilige eigenschappen en waarde als betaalmiddel (via Geschiedenis). De populariteit blijft groeien: wereldwijd wordt er jaarlijks meer dan zeven en een halve ton chocolade geoogst en geconsumeerd (volgens Dame Cacao). Alleen al in de Verenigde Staten eet de gemiddelde persoon elk jaar 24 pond chocolade, wat bijdraagt aan een industrie van 18 miljard dollar (via World Cocoa Foundation).
Voor astronauten zoals ik was het echter geen eenvoudig proces om de smaken van chocolade in ons dieet op te nemen. Net zoals overheidsfunctionarissen en verpleegkundigen routinematige drugstests ondergaan, moesten wij regelmatig gezondheidscontroles ondergaan om er zeker van te zijn dat we klaar waren voor de ruimtevaart (via NASA). Ondanks deze strenge eisen slaagden we erin een manier te vinden om een zoete lekkernij toe te voegen aan onze kosmische reis.

De reis begint

In 1961 schreef Yuri Gagarin, de eerste persoon die in een baan om de aarde kwam, geschiedenis door de eerste officiële astronaut te worden die chocolade meenam en consumeerde in de ruimte (volgens History). Hij droeg een buis met chocoladesaus bij zich en bracht zo een vleugje zoetigheid naar de uitgestrektheid achter onze planeet. Dit was een belangrijke mijlpaal, want het toonde aan dat zelfs in de barre omstandigheden van de ruimte van een beetje verwennerij genoten kon worden.
Na de baanbrekende expeditie van Gagarin werd chocolade een troostvoedsel tijdens de Amerikaanse Apollo-missies. Astronauten kregen gevriesdroogde warme chocolademelk, gedehydrateerde pudding en vacuümverpakte brownies, zodat ze een beetje van thuis konden proeven en even konden ontsnappen aan de uitdagingen van de ruimte (Smithsonian). In 1981 werden M&M’s het eerste officiële chocoladesnoepje dat de ruimte bereikte en kregen ze een plaats op het standaardmenu voor astronauten aan boord van het internationale ruimtestation.

De betekenis van chocolade in de ruimte

Waarom was chocolade zo’n belangrijke toevoeging aan onze ruimtemissies? Naast het plezier dat chocolade brengt, herinnert het ons ook aan onze band met de aarde en het comfort dat we achterlieten. In de uitgestrektheid van de ruimte, waar alles onbekend is, kan het proeven van iets vertrouwds en geruststellends een gevoel van normaliteit en emotioneel welzijn geven.
Bovendien erkent de wetenschappelijke gemeenschap de psychologische impact van voedsel op de geestelijke gezondheid van astronauten. Het opnemen van lekkernijen zoals chocolade in hun dieet helpt bij het bestrijden van gevoelens van heimwee en isolatie, en biedt een kleine maar betekenisvolle bron van geluk en troost in een anderszins uitdagende omgeving.

De erfenis van chocolade in de ruimte

Vandaag de dag is chocolade nog steeds een integraal onderdeel van het dieet van astronauten en biedt het een vleugje vertrouwdheid en plezier te midden van de buitengewone uitdagingen van ruimtereizen. Naarmate onze kennis van voeding en voedseltechnologie toeneemt, hebben astronauten nu toegang tot een grotere verscheidenheid aan chocoladegebaseerde lekkernijen en desserts die speciaal zijn samengesteld voor consumptie in microzwaartekracht.
Als ik terugkijk op mijn eigen ervaringen, ben ik dankbaar dat ik de wonderen van de ruimte heb mogen delen met mijn medeastronauten en dat ik af en toe chocolade heb mogen proeven. Het is een bewijs van de menselijke geest en ons vermogen om zelfs in de meest buitengewone omstandigheden momenten van vreugde en troost te vinden.
De eerste astronaut die chocolade meenam naar de ruimte was Yuri Gagarin, die tijdens zijn historische reis een tube chocoladesaus bij zich had. Sindsdien is chocolade een essentieel onderdeel geworden van het dieet van astronauten, een smaak van thuis en een bron van emotioneel welzijn. Laten we bij het verkennen van de grenzen van de ruimte niet de eenvoudige genoegens vergeten die ons samen kunnen brengen en ons herinneren aan onze gedeelde menselijkheid.

FAQ

Hoe werd chocolade onderdeel van het dieet van astronauten in de ruimte?

De opname van chocolade in het dieet van astronauten begon met Yuri Gagarin, de eerste persoon die in een baan om de aarde kwam. Hij bracht een tube chocoladesaus mee op zijn ruimtemissie in 1961, waarmee hij een precedent schepte voor toekomstige astronauten om te genieten van chocolade in de ruimte.

Waarom wordt chocolade beschouwd als troostvoedsel voor astronauten?

Chocolade dient als troostvoedsel voor astronauten omdat het vertrouwd is en een normaal gevoel geeft in de onbekende omgeving van de ruimte. Het helpt gevoelens van heimwee en isolatie te bestrijden en biedt een kleine maar betekenisvolle bron van geluk en troost.

Welke soorten chocolade hadden de astronauten tot hun beschikking tijdens de Apollo-missies?

Tijdens de Apollo-missies hadden astronauten de beschikking over gevriesdroogde warme chocolademelk, gedehydrateerde pudding en vacuümverpakte brownies. Deze lekkernijen op basis van chocolade waren speciaal ontworpen om de uitdagingen van de ruimtereis te weerstaan en de astronauten een voorproefje van thuis te geven.

Hoe is de beschikbaarheid van chocolade in de ruimte geëvolueerd?

In de loop der tijd is de beschikbaarheid van chocolade in de ruimte toegenomen. In 1981 werden M&M’s het eerste officiële chocoladesnoepje dat de ruimte bereikte en ze maken nu deel uit van het standaardmenu voor astronauten aan boord van het internationale ruimtestation. Daarnaast heeft de vooruitgang in de voedseltechnologie geleid tot een grotere verscheidenheid aan chocoladegebaseerde lekkernijen en desserts die speciaal zijn samengesteld voor consumptie in microzwaartekracht.

Zijn er naast de smaak nog andere voordelen van chocolade in de ruimte?

Hoewel het belangrijkste voordeel van chocolade in de ruimte het emotionele welzijn is dat het astronauten biedt, is de psychologische impact van voedsel op hun mentale gezondheid aanzienlijk. De aanwezigheid van vertrouwde en aangename lekkernijen zoals chocolade helpt om een gevoel van verbondenheid met de aarde te creëren en kan bijdragen aan een positieve algemene ervaring tijdens ruimtemissies van lange duur.

Is chocoladeconsumptie gereglementeerd voor astronauten in de ruimte?

Ja, de consumptie van chocolade is gereglementeerd voor astronauten in de ruimte. Ze volgen een uitgebalanceerd dieet dat zorgvuldig is samengesteld om aan hun voedingsbehoeften te voldoen en hun gezondheid te ondersteunen in de unieke omstandigheden van een ruimtereis. Chocolade is inbegrepen als een traktatie of troostvoedsel binnen de richtlijnen van hun dieet.