Facts

De waarheid over de internetkookshow Pasta Grannies

De ontdekking van Pasta Grannies

Als iemand die gefascineerd is door het Pasta Grannies project, kan ik getuigen van het opmerkelijke verhaal achter het ontstaan ervan. Toen Vicky Bennison werd ingehuurd om over Italiaans eten te schrijven, had ze geen idee dat ze de bewaarster zou worden van de laatste generatie Italiaanse pastamakers, een groep die ze liefkozend de “Pasta Grannies” noemde.
Bennisons reis begon toen ze merkte dat de kunst van het zelf pasta maken afnam bij de jongere generaties, die steeds meer afhankelijk werden van industriële pasta. Verontrust door het gebrek aan representatie van de authentieke Italiaanse thuiskeuken op televisie, begon ze de vaardigheden en verhalen van deze opmerkelijke vrouwen vast te leggen.

Het virale succes van Pasta Grannies

De inspanningen van Bennison wierpen hun vruchten af toen in 2016 een video viraal ging waarop Maria en Peppina te zien zijn, twee oudere vrouwen in traditionele jurken die de bedreigde pasta su filindeu maken. Deze zeldzame pasta, die alleen wordt gemaakt in het stadje Busachi op Sardinië, werd door slechts drie vrouwen in de regio bereid toen Bennison het proces filmde. Het succes van de video, met meer dan 300.000 views in 2018, bracht Bennison al snel aandacht en een boekcontract.
De Pasta Grannies video’s, die plaatsvinden in de thuiskeuken, hebben een wereldwijd publiek geboeid met hun eenvoudige maar betoverende demonstraties van pasta maken. Bennison’s “Granny Finder”, Livia De Giovanni, hielp haar om deze opmerkelijke vrouwen te vinden, vaak in afgelegen dorpen, en hen over te halen om hun vaardigheden en verhalen te delen voor de camera.

Het Pasta Grannies Kookboek

Als aanvulling op het succesvolle Pasta Grannies YouTube-kanaal publiceerde Bennison in 2019 een kookboek getiteld “Pasta Grannies: Het officiële kookboek: The Secrets of Italy’s Best Home Cooks”. Het boek bevatte niet alleen de recepten van 75 grannies, maar ging ook dieper in op hun persoonlijke verhalen en ervaringen.
Het succes van het eerste kookboek heeft geleid tot een tweede, “Pasta Grannies: Comfort Cooking”, dat in de herfst van 2022 zal verschijnen. Volgens de uitgever slaan de boeken aan bij lezers en kijkers vanwege “de authenticiteit van de Italiaanse manier van leven en het relatieve gemak van de recepten.”

De nalatenschap van Pasta Grannies

Met een groeiende aanhang op zowel YouTube als Instagram is het Pasta Grannies project een geliefde viering van het Italiaanse culinaire erfgoed geworden. Bennisons inspanningen om de vaardigheden en verhalen van deze opmerkelijke vrouwen te bewaren, hebben niet alleen het publiek geboeid, maar hebben ook gediend als een waardevol verslag van een vervagende traditie.
Het Pasta Grannies project is een bewijs van de kracht van verhalen vertellen en het belang van het behoud van de rijke culturele erfenis van thuis koken. Zoals Bennison zelf heeft gezegd, zijn het bewaren van de vaardigheden van deze oma’s en het horen van hun verhalen een waar voorrecht, een voorrecht dat ze met de wereld heeft gedeeld door haar opmerkelijke werk.

FAQ

Het Pasta Grannies-project is een initiatief van Vicky Bennison om de vaardigheden en verhalen van de laatste generatie Italiaanse pastamaaksters, vaak oudere vrouwen die “Pasta Grannies” worden genoemd, te documenteren en te bewaren. Bennison begon met het filmen van deze vrouwen in hun thuiskeuken om hun expertise in het maken van verschillende traditionele pastavormen en -variëteiten te laten zien.

Hoe werd het Pasta Grannies project populair?

Het Pasta Grannies-project werd wijdverspreid populair toen in 2016 een video viraal ging waarin Maria en Peppina, twee oudere vrouwen uit Sardinië, de zeldzame pasta su filindeu maakten. De video, die in 2018 meer dan 300.000 keer bekeken was, bracht Bennison al snel aandacht en een boekcontract, wat leidde tot de uitbreiding van het Pasta Grannies-project.

Wat is het Pasta Grannies kookboek?

Als aanvulling op het Pasta Grannies YouTube-kanaal publiceerde Vicky Bennison in 2019 een kookboek getiteld “Pasta Grannies: Het officiële kookboek: The Secrets of Italy’s Best Home Cooks”. Het boek bevatte niet alleen de recepten van 75 grannies, maar ging ook dieper in op hun persoonlijke verhalen en ervaringen. Een tweede kookboek, “Pasta Grannies: Comfort Cooking” verschijnt in de herfst van 2022.

Hoe heeft Bennison de Pasta Grannies gevonden?

Bennison werkte samen met een “Granny Finder”, Livia De Giovanni, om de opmerkelijke vrouwen te vinden die in het Pasta Grannies project voorkomen. De Giovanni had eerst te maken met de “poortwachters”, meestal een familielid die de grannies doorlichtte, voordat ze Bennison aan hen voorstelde. Dit proces leidde Bennison vaak naar afgelegen dorpen in Italië, waar ze de oma’s filmde terwijl ze hun traditionele pastagerechten maakten.

Wat is de nalatenschap van het Pasta Grannies project?

Het Pasta Grannies-project is uitgegroeid tot een geliefde viering van het Italiaanse culinaire erfgoed en trekt veel publiek, zowel op YouTube als op Instagram. Bennisons inspanningen om de vaardigheden en verhalen van deze opmerkelijke vrouwen te bewaren, hebben niet alleen kijkers vermaakt, maar hebben ook gediend als een waardevol verslag van een vervagende traditie, waardoor de nalatenschap van deze Pasta Grannies voortleeft.