Entertainment

De waarheid over de stroopscène in Inglourious Basterds

Hier is een geweldig artikel gebaseerd op de informatie in de URL:

De waarheid over de stroopscène in Inglourious Basterds

Als iemand die de iconische strudel-scène in Quentin Tarantino’s film “Inglourious Basterds” uit 2009 nauwkeurig heeft bestudeerd, kan ik met zekerheid zeggen dat de gangbare misvattingen over de betekenis ervan gewoon niet kloppen. De scène, waarin een gespannen interactie plaatsvindt tussen nazi-officier Hans Landa en de Joodse vrouw Shosanna Dreyfus, gaat niet over het testen van Shosanna’s naleving van de Joodse dieetwetten.

De Strudel Scène had niets te maken met koosjere beperkingen

Een van de meest voorkomende misverstanden over de scène is dat Landa de strudel gebruikte om vast te stellen of Shosanna joods was. De redenering hierachter is dat Landa veel nadruk legt op het feit dat Shosanna room aan de strudel toevoegt, wat sommige kijkers hebben geïnterpreteerd als een test van haar naleving van de koosjere regels. Bovendien werd boter tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar gerantsoeneerd, waardoor verondersteld wordt dat de strudel gemaakt is met reuzel, een niet koosjer ingrediënt.
Deze gedachtegang gaat echter niet op. Zoals de “Inglourious Basterds” Fandom pagina aangeeft, zelfs als Shosanna had geweigerd om de strudel te eten, zou dat voor Landa geen effectieve manier zijn geweest om vast te stellen of ze Joods was. Kosjere dieetwetten staan toe dat beperkingen worden opgeschort als iemands leven in gevaar is, dus Shosanna had de strudel kunnen eten zonder regels te overtreden.

Historisch correcte strudel zou koosjer zijn geweest

Als de strudel in de film een nauwkeurige weergave is van een strudel die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gemaakt, dan zou hij standaard koosjer zijn geweest. Volgens NPR wordt de traditionele strudel gemaakt door het deeg dun te trekken en uit te rekken, in plaats van het te lamineren en uit te rollen. Dit betekent dat er geen boter nodig zou zijn geweest voor de strudel, en zelfs als het recept boter zou vereisen, zou een chique restaurant als Chez Maurice toegang hebben gehad tot dat ingrediënt, in plaats van een niet koosjer substituut zoals reuzel te gebruiken.

De Strudel Scène ging over het opbouwen van spanning

Als de strudel-scène niet bedoeld was om Shosanna’s joods-zijn te testen, wat was dan wel het doel? Volgens Screen Rant was de scène vooral bedoeld om spanning op te bouwen. Door Landa een glas melk te laten bestellen bij Shosanna en erop aan te dringen dat ze room toevoegt aan haar strudel, wordt de aandacht van het publiek gevestigd op Landa’s vaardigheden als “Jodenjager”, aangezien de eerste ontmoeting tussen de twee personages plaatsvond op de melkboerderij waar Landa Shosanna’s familie vermoordde. Zelfs als Landa de strudel had willen gebruiken om Shosanna’s joods-zijn te testen, zou dat onmogelijk zijn geweest, maar alleen al zijn aanwezigheid was genoeg om de spanning in een verder ongedwongen gesprek op te voeren.
De waarheid over de strudel scène in “Inglourious Basterds” is dat het niets te maken had met Shosanna’s naleving van de Joodse dieetwetten. In plaats daarvan was het een meesterlijk moment dat Landa’s bekwaamheid als Jodenjager benadrukte en het gevoel van onbehagen en gevaar in de kamer versterkte.

FAQ

Wat is de algemene misvatting over de betekenis van de strudel-scène?

De meest voorkomende misvatting is dat Hans Landa de strudel gebruikte om vast te stellen of Shosanna Joods is of niet. Dit komt omdat Landa veel nadruk legt op het feit dat Shosanna room aan de strudel toevoegt, wat sommige kijkers hebben geïnterpreteerd als een test van haar naleving van de koosjere regels.

Waarom klopt deze redenering niet?

Deze redenering gaat niet op omdat, zoals de “Inglourious Basterds” Fandom pagina aangeeft, zelfs als Shosanna had geweigerd om de strudel te eten, het voor Landa geen effectieve manier zou zijn geweest om vast te stellen of ze Joods was. Kosjere dieetwetten staan toe dat beperkingen worden opgeschort als iemands leven in gevaar is, dus Shosanna had de strudel kunnen eten zonder regels te overtreden.

Hoe zou een historisch accurate strudel koosjer zijn geweest?

Volgens NPR wordt de traditionele strudel gemaakt door het deeg dun te trekken en uit te rekken, in plaats van het te lamineren en uit te rollen. Dit betekent dat er geen boter nodig zou zijn geweest voor de strudel, en zelfs als het recept boter zou vereisen, zou een chique restaurant als Chez Maurice toegang hebben gehad tot dat ingrediënt, in plaats van een niet koosjer substituut zoals reuzel te gebruiken.

Wat was het doel van de strudel-scène?

Volgens Screen Rant was het doel van de strudel-scène om spanning op te bouwen. Door Landa een glas melk te laten bestellen bij Shosanna en erop aan te dringen dat ze room toevoegt aan haar strudel, wordt de aandacht van het publiek gevestigd op Landa’s vaardigheden als “Jodenjager”, aangezien de eerste keer dat de twee personages elkaar ontmoetten op de melkboerderij was waar Landa Shosanna’s familie vermoordde.

Zou Landa de strudel gebruikt kunnen hebben om Shosanna’s joods-zijn te testen?

Zelfs als Landa de strudel had willen gebruiken om Shosanna’s joods-zijn te testen, zou dat onmogelijk zijn geweest, zoals het artikel stelt. Alleen al Landa’s aanwezigheid was genoeg om de spanning in een verder ongedwongen gesprek op te voeren, zonder dat de strudel als test gebruikt hoefde te worden.