Facts

Wat is een Franse Dip en hoe maak je hem?

Wat is een French Dip sandwich?

De French dip sandwich is een heerlijke en iconische creatie, ontstaan uit een toevallige vergissing in een restaurant in Los Angeles in 1918. In wezen is het een eenvoudige maar smaakvolle sandwich bestaande uit dungesneden, warme rosbief hoog opgestapeld op een lang, knapperig Frans broodje. Wat het verschil maakt is de hartige au jus, of runderbouillon, waarmee het broodje wordt geserveerd om in te dippen.

De oorsprong van de French Dip

Volgens het verhaal is de sandwich bedacht door Philippe Mathieu, de oprichter van het beroemde Philippe restaurant in LA. Mathieu maakte een broodje voor een klant, een politieagent, toen hij het brood per ongeluk in een pan met hete rundvleessappen liet vallen. In plaats van opnieuw te beginnen, besloot de klant de “ondergedompelde” sandwich te proberen en het bleek een heerlijke ontdekking te zijn. De klant kwam de volgende dag terug en nam vrienden mee, die allemaal de nieuwe “ondergedompelde” sandwich bestelden.

Hoe maak je thuis de perfecte Franse dipsaus

De klassieke Franse dipsaus thuis maken is eigenlijk heel eenvoudig en er zijn een paar tips om ervoor te zorgen dat je een verrukkelijk broodje krijgt:

  • Gebruik een braadstuk van biefstuk of rump en bak het langzaam in een slowcooker of door het in de oven te braden. Dit resulteert in ongelooflijk mals, sappig rundvlees.
  • Kruid het rundvlees royaal met kruiden, specerijen en aromaten zoals ui en knoflook om een diepe smaak op te bouwen.
  • Gebruik voor de au jus het smakelijke pannensap van het roosteren van het rundvlees, samen met bouillon, sojasaus en Worcestershiresaus.
  • Serveer de sandwich op een knapperig Frans of Italiaans broodje en zorg ervoor dat je voldoende servetten bij de hand hebt – het dippen is de helft van het plezier!

Welk recept je ook kiest, de Franse dip is een klassieke sandwich die zeker zal bevredigen. Met het malse rundvlees, de hartige bouillon en het zachte brood is het altijd een heerlijke en gezellige maaltijd.

FAQ

De French Dip sandwich zou per ongeluk zijn ontstaan in 1918 in restaurant Philippe in Los Angeles. De oprichter, Philippe Mathieu, maakte een broodje voor een klant toen hij het brood per ongeluk in een pan met hete rundvleessappen liet vallen. De klant vond het resultaat lekker en de French Dip was geboren.

Wat voor soort vlees wordt gebruikt in een French Dip sandwich?

Een French Dip sandwich wordt meestal gemaakt met dungesneden rosbief, vaak van een braadstuk dat langzaam is gegaard om het ongelooflijk mals en sappig te maken.

Wat is “au jus” in een French Dip sandwich?

“Au jus’ verwijst naar de hartige bouillon of sappen van rundvlees waarmee de French Dip sandwich wordt gedipt. Deze smaakvolle vloeistof wordt gemaakt van de panresten van het gebraden rundvlees.

Wat voor soort brood wordt gebruikt voor een French Dip sandwich?

Een French Dip sandwich wordt traditioneel geserveerd op een lang, knapperig Frans of Italiaans broodje. Het brood moet stevig genoeg zijn om de natte ingrediënten vast te houden zonder uit elkaar te vallen.

Hoe kun je thuis een French Dip sandwich maken?

Om thuis een French Dip te maken, kun je een biefstuk of runderlende in een slowcooker of oven gaar laten worden. Snijd het rundvlees in dunne plakjes en serveer het op een knapperig broodje met het gereserveerde kookvocht om te dippen.