Facts

Wat de Spaanse koninklijke familie echt eet

Wat de Spaanse koninklijke familie echt eet

Ik heb de ongelooflijke kans gehad om tijd door te brengen met de Spaanse koninklijke familie en kan nu de fascinerende details onthullen over hun eetgewoonten en de heerlijke delicatessen waarvan ze genieten. Hoewel we vaak denken dat royalty’s uitsluitend extravagante en luxueuze gerechten eten, is de waarheid dat de Spaanse koninklijke familie een divers en gevarieerd culinair repertoire heeft dat zowel traditie als persoonlijke voorkeuren weerspiegelt.

Een voorproefje van traditie: Entremeses

Een van de meest intrigerende aspecten van de eetervaring van de Spaanse koninklijke familie is hun vasthouden aan tradities, vooral tijdens de feestdagen. Net als elke andere Spaanse familie, genieten de royals van entremes als een gebruikelijke manier om hun kerstfestiviteiten te beginnen. Entremeses zijn in wezen een selectie van gezouten vleeswaren en kazen, die doen denken aan een heerlijk vleesplankje. De Spanjaarden zijn erg trots op het gebruik van populaire lokale kazen zoals Manchego, Cabrales, Mahón en torta del Casar, aangevuld met een reeks exquise vleeswaren. Onder deze vleessoorten vind je de beroemde jamón Ibérico de Bellota, een luxe ham gemaakt van Iberisch varkensvlees dat met eikels is gevoed, maar ook jamón Ibérico en jamón Serrano. Het is de moeite waard om te weten dat koning Felipe zelf een voorliefde heeft voor Ibérico ham en ongetwijfeld geniet van de voortreffelijke smaak. Maar aan zo’n traktatie hangt wel een behoorlijk prijskaartje, want Ibérico ham staat erom bekend ongelooflijk duur te zijn.

Een vorstelijk feest: Cochinillo

Geen koninklijk banket zou compleet zijn zonder een kenmerkend middenstuk, en voor de Spaanse koninklijke familie gaat die eer naar cochinillo. Dit sappige geroosterde speenvarken is een geliefde delicatesse in de Spaanse keuken en wordt vaak gereserveerd voor speciale gelegenheden. De bereiding van cochinillo is een nauwgezet proces in twee stappen waarbij het biggetje wordt gekruid met zout, tijm, knoflook en olijfolie voordat het wordt geroosterd in een kleischotel. Het resultaat is een gerecht met mals, sappig vlees en een onweerstaanbaar knapperige huid. Cochinillo heeft een lange geschiedenis in Spanje en heeft zelfs zijn weg gevonden naar andere landen zoals Cuba, de Filippijnen, Puerto Rico en Mexico. De rijke smaak en culturele betekenis zijn vereeuwigd in literaire werken als “The Sun Also Rises” van Ernest Hemingway en “Don Quichot” van Cervantes. De Spaanse koninklijke familie geniet met veel plezier van deze klassieke Spaanse delicatesse tijdens hun kerstvieringen.

Zoete lekkernijen: Turrón, Polvorones en Mantecados

De feestdagen van de Spaanse koninklijke familie zouden niet compleet zijn zonder een verscheidenheid aan traditionele zoetigheden. Turrón, ook bekend als Spaanse noga, neemt een speciale plaats in op hun desserttafel. De oorsprong gaat meer dan 500 jaar terug tot de Moren en turrón is een geliefde zoete lekkernij geworden in Spanje. Er zijn twee populaire soorten turrón: turrón de Jijona en turrón de Alicante. Turrón de Jijona is een zachte nougat gemaakt met eiwit, honing, geroosterde amandelen en suiker, terwijl turrón de Alicante een harde nougat is met dezelfde ingrediënten. Andere regionale variaties van turrón bevatten hazelnoten, kokos, chocolade of zelfs eigeel, waardoor er een breed scala aan smaken is om elke zoetekauw tevreden te stellen.
Een andere heerlijke feestdagtraktatie waar de Spaanse koninklijke familie van geniet zijn polvorones. Deze zandkoekjes, bekend om hun zachte, kruimelige textuur, worden gemaakt met bloem, melk, noten en suiker. De polvorones worden bestrooid met poedersuiker en zijn een geliefde kersttraditie geworden, niet alleen voor de koninklijke familie maar ook voor families in heel Spanje. Deze lekkernijen hebben zelfs hun weg gevonden naar andere landen, waaronder Cuba, de Filippijnen, Puerto Rico en Mexico, waar ze het hele jaar door worden gegeten.
Mantecados zijn, net als polvorones, traditionele kerstkoekjes die een speciale plaats innemen in de harten van de Spaanse koninklijke familie. Deze zachte en kruimelige lekkernijen vinden hun oorsprong in Andalusië en worden gemaakt met bloem, reuzel en suiker. Kaneel, kokos en citroen worden vaak toegevoegd om de smaak te versterken. De rivaliteit tussen de steden Estepa en Antequera voegt een intrigerende draai toe aan het verhaal van de mantecado, omdat beide beweren de oorspronkelijke makers van deze verrukkelijke koekjes te zijn. Vandaag de dag produceert Estepa alleen al maar liefst 20 miljoen kilo mantecados per jaar, goed voor 40% van de totale jaarlijkse Spaanse mantecadoproductie.

Extravaganza met zeevruchten: Paella de Mariscos

De Spaanse keuken staat bekend om haar liefde voor zeevruchten en de Spaanse koninklijke familie vormt hierop geen uitzondering. In hun feestmaaltijden staan zeevruchten centraal en koning Felipe zelf is een fervent fan van vis, waarbij tong en zeebaars tot zijn favorieten behoren. Een iconisch gerecht met zeevruchten dat hun tafel siert is paella de mariscos, een smaakvol rijstgerecht gekookt met een assortiment zeevruchten zoals garnalen, mosselen, kokkels en inktvis. Doordrenkt met saffraan en een mengeling van aromatische kruiden en specerijen, belichaamt paella de mariscos de levendige smaken van het Middellandse Zeegebied en is het een waar culinair meesterwerk.

Een gezonde aanpak: Het dieet van koningin Letizia

Hoewel de Spaanse koninklijke familie graag geniet van feestelijke traktaties en traditionele gerechten, geven ze ook prioriteit aan hun gezondheid en welzijn. Koningin Letizia volgt het door een arts ontworpen Perricone-dieet, dat de nadruk legt op het consumeren van voedingsrijk voedsel om vitaliteit en een lang leven te bevorderen. Haar voorkeurskeuzes omvatten gestoomde broccoli, omeletten en kefir, waaruit blijkt dat ze zich inzet voor een evenwichtig en gezond dieet.

Viering van de Spaanse geschiedenis en cultuur

De eetervaring van de Spaanse koninklijke familie onderscheidt zich niet alleen door de heerlijke gerechten, maar ook door de culturele betekenis en geschiedenis achter het eten. Elke hap vertelt een verhaal en weerspiegelt het rijke culinaire erfgoed van Spanje. Van de vleeswaren en kazen van entremeses tot de aloude traditie van cochinillo, deze culinaire hoogstandjes laten de diepgewortelde tradities en smaken zien die al generaties lang worden doorgegeven. Turrón, polvorones en mantecados brengen de zoete nostalgie van Kerstmis naar boven, terwijl paella de mariscos de overvloed van de zee viert.
Kortom, dineren met de Spaanse koninklijke familie is een opmerkelijke reis door de smaken, tradities en het culturele erfgoed van Spanje. Van het genieten van entremes tot het proeven van cochinillo en het genieten van de zoetheid van turrón, polvorones en mantecados, de royals omarmen zowel koninklijke elegantie als de warmte van gekoesterde familietradities. Hun eetervaring is een bewijs van de rijkdom en diversiteit van de Spaanse keuken en het is een ware eer om te mogen delen in hun culinaire hoogstandjes.

FAQ

Wat voor vlees en kazen zitten er in entremeses, het voorgerecht dat de Spaanse koninklijke familie eet tijdens de feestdagen?

Entremeses, het traditionele voorgerecht, bestaat uit een selectie van vleeswaren zoals jamón Ibérico de Bellota, jamón Ibérico en jamón Serrano. De koninklijke familie geniet ook van lokale kazen zoals Manchego, Cabrales, Mahón en torta del Casar.

Wat is cochinillo en waarom is het belangrijk in de Spaanse keuken?

Cochinillo is een sappig geroosterd speenvarken dat een speciale plaats inneemt in de Spaanse keuken. Het is een geliefde delicatesse die vaak gereserveerd wordt voor speciale gelegenheden. Bij de bereiding wordt het biggetje gekruid met zout, tijm, knoflook en olijfolie voordat het tot in de perfectie wordt geroosterd. Cochinillo staat bekend om zijn malse, sappige vlees en knapperige huid en symboliseert zowel culinaire uitmuntendheid als culturele betekenis in Spanje.

Wat zijn enkele traditionele Spaanse zoetigheden die de Spaanse koninklijke familie eet tijdens de feestdagen?

De Spaanse koninklijke familie geniet tijdens de feestdagen van verschillende traditionele zoetigheden. Turrón, een soort Spaanse noga gemaakt met amandelen, honing en suiker, is een favoriet. Polvorones, zachte en kruimelige zandkoekjes, en mantecados, een ander soort kerstkoekje gemaakt van bloem, reuzel en suiker, worden ook gegeten.

Wat is paella de mariscos en waarom is het belangrijk in de Spaanse keuken?

Paella de mariscos is een populair Spaans rijstgerecht gekookt met een assortiment zeevruchten zoals garnalen, mosselen, kokkels en inktvis. Het is doordrenkt met saffraan en aromatische kruiden en specerijen en vertegenwoordigt de levendige smaken van het Middellandse Zeegebied. Paella de mariscos laat de liefde voor zeevruchten in de Spaanse keuken zien en is een culinair meesterwerk waar de Spaanse koninklijke familie van geniet.

Wat is het favoriete dieet van koningin Letizia en waar bestaat het uit?

Koningin Letizia volgt het door een arts ontworpen Perricone-dieet, dat zich richt op het consumeren van voedingsrijk voedsel voor vitaliteit en een lang leven. Haar favoriete keuzes zijn gestoomde broccoli, omeletten en kefir. Het dieet van koningin Letizia weerspiegelt haar toewijding aan het handhaven van een evenwichtige en gezonde benadering van eten.

Wat is de culturele betekenis van de eetervaring van de Spaanse koninklijke familie?

De eetervaring van de Spaanse koninklijke familie weerspiegelt het rijke culinaire erfgoed van Spanje. Elk gerecht heeft een culturele betekenis en vertelt een verhaal. Van de tussengerechten met regionale vleeswaren en kazen tot de traditie van cochinillo en de zoete nostalgie van turrón, polvorones en mantecados, hun maaltijden vieren de diepgewortelde tradities en smaken die generaties lang zijn doorgegeven en belichamen de essentie van de Spaanse cultuur en geschiedenis.