Facts

Het soort tonijn in blik dat je misschien wilt overslaan in de supermarkt

Het soort tonijn in blik dat je misschien beter kunt overslaan in de supermarkt

Als iemand die altijd heeft genoten van het gemak en de veelzijdigheid van ingeblikte tonijn, ben ik onlangs op belangrijke informatie gestuit die de manier waarop ik inkopen doe voor dit basisvoedsel heeft veranderd. Het blijkt dat niet alle ingeblikte tonijn gelijk is, vooral als het gaat om het kwikgehalte. In dit artikel deel ik mijn ervaringen en inzichten uit eerste hand over de soorten tonijn in blik die je misschien beter kunt overslaan in de supermarkt.

Het belang van kwikgehalte

Kwik is een natuurlijk element dat in verschillende hoeveelheden in vis kan worden aangetroffen. Het is een neurotoxine die schadelijk kan zijn, vooral voor kwetsbare bevolkingsgroepen zoals zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven en jonge kinderen. De Food and Drug Administration (FDA) geeft richtlijnen voor de consumptie van verschillende soorten vis op basis van hun kwikgehalte.

De beste keuzes: Lichte tonijn in blik

Na onderzoek van de verschillende opties, ontdekte ik dat ingeblikte lichte tonijn wordt beschouwd als de beste keuze als het gaat om een laag kwikgehalte. Lichte tonijn, zoals skipjack tonijn, bevat meestal minder kwik in vergelijking met andere soorten. Het is ook betaalbaarder, waardoor het een budgetvriendelijke optie is voor regelmatige consumptie.

De goede keuzes: Geelvintonijn en Albacore tonijn in blik

Hoewel ingeblikte geelvintonijn en witte tonijn nog steeds als goede keuzes worden beschouwd, bevatten ze iets meer kwik in vergelijking met ingeblikte lichte tonijn. Deze soorten kunnen met mate worden gegeten, maar het is raadzaam voor gevoelige bevolkingsgroepen, zoals zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven en jonge kinderen, om de consumptie ervan te beperken.

De te vermijden tonijn: Grootoogtonijn

Een type tonijn in blik dat moet worden vermeden, vooral door gevoelige bevolkingsgroepen, is de grootoogtonijn. Door zijn grote formaat en lange levensduur heeft grootoogtonijn de neiging om hogere gehaltes kwik op te hopen. Daarom staat deze tonijn op de lijst van te vermijden producten van de FDA. Het is belangrijk om prioriteit te geven aan de gezondheid en het welzijn van onszelf en onze dierbaren door weloverwogen keuzes te maken als het gaat om onze consumptie van vis en schaal- en schelpdieren.

Waarom kinderen de consumptie van tonijn moeten beperken

Kinderen zijn bijzonder kwetsbaar voor de toxische effecten van kwik. Studies hebben aangetoond dat blootstelling aan kwik door visconsumptie kan leiden tot cognitieve stoornissen en andere nadelige effecten op het centrale zenuwstelsel. Daarom wordt aanbevolen dat kinderen jonger dan 11 jaar niet meer dan twee porties per week consumeren uit de “Beste Keuzes”-lijst, waaronder tonijn in blik, terwijl witte tonijn, geelvintonijn en grootoogtonijn worden vermeden.

Voorzichtig voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven

Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zijn de risico’s van blootstelling aan kwik nog groter. Kwik dat een zwangere persoon binnenkrijgt, kan de placenta passeren en de ontwikkeling van de foetus beïnvloeden. Het kan ook via de moedermelk worden overgedragen. Om deze risico’s te minimaliseren adviseert de FDA zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven om niet meer dan twee tot drie porties vis van de “Beste Keuzes” lijst per week te consumeren of slechts één portie van de “Goede Keuzes” lijst. Lichte tonijn uit blik heeft in dit geval de voorkeur.

Conclusie

Het ontdekken van het belang van het kwikgehalte in ingeblikte tonijn was voor mij een openbaring. Door me bewust te zijn van de verschillende soorten ingeblikte tonijn en hun kwikgehaltes, kan ik weloverwogen keuzes maken om prioriteit te geven aan de gezondheid en het welzijn van mezelf en mijn gezin. Terwijl ingeblikte lichte tonijn een veilige en betaalbare optie blijft voor regelmatige consumptie, is het cruciaal om de inname van varianten met een hoger kwikgehalte, zoals geelvintonijn en witte tonijn, te beperken. Door grootoogtonijn helemaal te vermijden, kunnen we onze blootstelling aan kwik verder verminderen. Onthoud: als het op tonijn in blik aankomt, is kennis macht en het maken van geïnformeerde keuzes is de sleutel tot het genieten van dit basisvoedsel terwijl we onze gezondheid in het oog houden.

FAQ

Is tonijn in blik veilig om te eten?

Ja, tonijn in blik is over het algemeen veilig om te eten. Het is echter belangrijk om op het kwikgehalte te letten, vooral voor gevoelige bevolkingsgroepen zoals zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven en jonge kinderen.

Welk type tonijn in blik bevat het minste kwik?

Lichte tonijn in blik, zoals gestreepte tonijn, heeft meestal het laagste kwikgehalte van alle verschillende soorten tonijn in blik. Het wordt door de FDA beschouwd als een “beste keuze”.

Kan ik nog steeds geelvintonijn of witte tonijn uit blik eten?

Ja, geelvintonijn en witte tonijn in blik worden nog steeds beschouwd als “goede keuzes”. Het is echter raadzaam voor gevoelige bevolkingsgroepen om ze met mate te consumeren en de voorkeur te geven aan ingeblikte lichte tonijn voor regelmatige consumptie.

Waarom wordt grootoogtonijn best vermeden?

Grootoogtonijn moet worden vermeden, vooral door gevoelige bevolkingsgroepen, omdat het de neiging heeft om hogere niveaus van kwik op te hopen vanwege zijn grote omvang en lange levensduur. Volgens de FDA is het een keuze om te vermijden.

Hoeveel tonijn in blik mogen kinderen eten?

Kinderen jonger dan 11 jaar mogen niet meer dan twee porties vis per week eten van de “Beste Keuzes”-lijst, waaronder tonijn in blik. Ze moeten witte tonijn, geelvintonijn en grootoogtonijn vermijden vanwege het hogere kwikgehalte.

Wat zijn de risico’s van blootstelling aan kwik tijdens de zwangerschap en borstvoeding?

Blootstelling aan kwik tijdens de zwangerschap en borstvoeding kan nadelige gevolgen hebben voor de foetus en het kind. Het is in verband gebracht met een lager IQ, neurocognitieve stoornissen en neuromotorische handicaps. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zouden niet meer dan twee tot drie porties vis van de lijst met “Beste Keuzes” per week moeten consumeren of slechts één portie van de lijst met “Goede Keuzes”, met een voorkeur voor tonijn uit blik.