Facts

Mexicaans eten dat in Amerika werd uitgevonden

“Mexicaanse” gerechten die in Amerika zijn uitgevonden

Als iemand die altijd al gefascineerd is geweest door de Mexicaanse keuken, kwam ik onlangs een oogverblindend artikel tegen dat licht wierp op een verrassend feit: veel van de gerechten die we gewoonlijk associëren met de Mexicaanse keuken zijn eigenlijk uitgevonden in Amerika. Het is ongelooflijk om te bedenken dat deze gerechten, die geliefde basisgerechten zijn geworden in de Mexicaans-Amerikaanse cultuur, hun wortels hebben in de Verenigde Staten. Laten we eens wat dieper ingaan op enkele van deze culinaire creaties die de harten en smaakpapillen van miljoenen mensen hebben veroverd.

Fajitas: Een Texaanse twist

Een van de populairste Mexicaans geïnspireerde gerechten, fajitas, komt oorspronkelijk uit Texas. Volgens historische verhalen ontvingen Mexicaanse arbeiders die in de jaren 1930 in West-Texas in de buurt van de Mexicaanse grens woonden stukken vlees zoals kop, ingewanden en fajita (rokjessteak), die als minder gewild werden beschouwd. Ze marineerden het vlees op ingenieuze wijze in limoensap, maakten het mals en kookten het boven een vuur voordat ze het in een meel tortilla wikkelden. Het gerecht won aan populariteit en vond uiteindelijk zijn weg naar restaurantmenu’s. Roundup in McAllen, Texas wordt vaak genoemd als een van de eerste etablissementen die fajitas serveerden. Vandaag de dag kunnen fajitas worden gegeten met een verscheidenheid aan vullingen, van rundvlees en garnalen tot kip en groenten.

Sopapilla’s: Een Nieuw Mexicaans genot

Sopapilla’s, die heerlijke gebakjes die vaak bestrooid zijn met kaneelsuiker of poedersuiker, worden vaak geassocieerd met de Mexicaanse keuken. Hun oorsprong ligt echter in New Mexico. Deze lichte en luchtige lekkernijen, die doen denken aan Franse beignets en koekjes, werden voor het eerst gemaakt in het Land van Betovering. Sopapilla’s kunnen worden gegeten in zowel hartige als zoete variaties, waardoor ze een veelzijdige en heerlijke toevoeging zijn aan elke maaltijd.

Chili met kaas: Een Tex-Mex klassieker

Geen Tex-Mex bijeenkomst is compleet zonder een kom chile con queso, die onweerstaanbare kaasdip die mensen samenbrengt. Verrassend genoeg dankt deze geliefde feestfavoriet zijn bestaan aan de uitvinding van Velveeta door Kraft Foods in 1928. Gemaakt van Velveeta, tomaten en pepers, is chile con queso synoniem geworden met de Tex-Mex keuken. Traditionele Mexicaanse kaasdips zoals queso fundido zijn daarentegen gebaseerd op authentieke Mexicaanse kazen.

Taco Salade: Een Texaanse innovatie

Tacosalade, een heerlijke mix van smaken en texturen, is eigenlijk uitgevonden in de Verenigde Staten. De vroegste versie van een tacosalade gaat terug tot de oprichter van Fritos, Elmer Doolin. In Dallas, waar Fritos zijn hoofdkantoor had, introduceerde Doolin de “Tacup” – een mengsel van bonen, gehakt, kaas en zure room geserveerd in een Fritobeker. Taco salade won aan populariteit na het debuut in Disneyland, en sindsdien is het een geliefd gerecht in het hele land.

Missie Burrito’s: De bijdrage van San Francisco

Hoewel burrito’s zelf diepe Mexicaanse wortels hebben, zijn de oversized en smaakvolle Mission-style burrito’s een Amerikaanse uitvinding. Deze burrito’s, gevuld met verschillende ingrediënten, ontstonden in 1961 in het Mission District in San Francisco en wonnen al snel aan populariteit. De originele versie, met zijn royale vullingen naast de traditionele bonen en rijst, leidde tot de creatie van grotere tortilla’s en nog grotere burrito’s. Mission burrito’s zijn een vast onderdeel geworden van de Mexicaans-Amerikaanse keuken en bevredigen de eetlust en smaakpapillen in het hele land.

Margarita’s: Amerika’s verfrissende creatie

Wie houdt er niet van een verfrissende margarita op een warme zomerdag? Verrassend genoeg is deze iconische cocktail in de Verenigde Staten ontstaan. Over de precieze oorsprong wordt gediscussieerd, maar volgens één verhaal heeft een man uit El Paso, genaamd Pancho Morales, de margarita in 1942 uitgevonden. Een ander verhaal schrijft de creatie toe aan een bar in Los Angeles genaamd The Tail O’ The Cock. Ongeacht de exacte oorsprong is de margarita een geliefd drankje geworden dat door talloze Amerikanen wordt gedronken. We hebben Texas te danken aan de uitvinding van de bevroren margaritamachine, die een revolutie teweeg heeft gebracht in de manier waarop deze klassieke cocktail wordt geserveerd.

Chimichangas: Een gefrituurd genot

Als je ooit een gefrituurde burrito hebt gegeten, heb je het genot van een chimichanga ervaren. Hoewel er concurrerende ontstaansverhalen zijn, zijn beide het erover eens dat de chimichanga is uitgevonden in Arizona. Eén claim komt van Sharisse Johnson, directeur van Macayo’s Mexican Kitchen, die beweert dat haar vader, Woody Johnson, het gerecht in 1946 creëerde terwijl hij in de keuken aan het experimenteren was. Een ander verhaal gaat over een gelukkig ongeluk bij El Charro Cafe in Tucson, Arizona, waar een burrito in de frituurpan viel, wat resulteerde in het ontstaan van de knapperige chimichanga. Ongeacht de precieze oorsprong is de chimichanga een geliefd Tex-Mex gerecht geworden, dat de smaken van een burrito combineert met de knapperige textuur van gefrituurd lekkers.

Conclusie

Het onderzoeken van de geschiedenis van de Mexicaanse keuken in Amerika onthult een fascinerende mix van culturele invloeden en culinaire innovaties. Hoewel Mexico zelf een rijk culinair erfgoed heeft, is het opmerkelijk om te ontdekken dat veel van de gerechten die wij associëren met de Mexicaanse keuken eigenlijk in de Verenigde Staten zijn ontstaan. Van fajitas en sopapilla’s tot chile con queso en tacosalade, deze creaties zijn onderdeel geworden van de levendige Mexicaans-Amerikaanse cultuur. Dus de volgende keer dat je smult van een heerlijke fajita of geniet van een verfrissende margarita, denk dan aan de creatieve geesten en smaken die deze “Mexicaanse” gerechten hier in Amerika hebben gevormd.

FAQ

Wat betekent het dat deze voedingsmiddelen in Amerika zijn “uitgevonden”?

Als we zeggen dat deze voedingsmiddelen zijn “uitgevonden” in Amerika, betekent dit dat ze zijn ontstaan en populair zijn geworden in de Verenigde Staten. Hoewel ze geïnspireerd kunnen zijn door Mexicaanse smaken en ingrediënten, zijn ze ontwikkeld en geïntroduceerd op het culinaire toneel door Amerikanen.

Hadden deze gerechten enige invloed van de traditionele Mexicaanse keuken?

Ja, deze gerechten zijn op verschillende manieren beïnvloed door de traditionele Mexicaanse keuken. De smaken, ingrediënten en kooktechnieken van de Mexicaanse keuken speelden een belangrijke rol bij het vormen van deze gerechten. Hun specifieke combinaties en bereidingen waren echter innovaties die ontstonden in het Amerikaanse culinaire landschap.

Worden deze door de Amerikanen uitgevonden gerechten nog steeds tot de Mexicaanse keuken gerekend?

Hoewel deze gerechten in Amerika zijn ontstaan, zijn ze een integraal onderdeel geworden van de Mexicaans-Amerikaanse keuken. Ze worden alom gewaardeerd en erkend als Mexicaans geïnspireerde gerechten. In veel Mexicaans-Amerikaanse gemeenschappen hebben deze gerechten een culturele betekenis en worden ze gekoesterd als onderdeel van hun culinaire erfgoed.

Zijn er vergelijkbare voorbeelden van culinaire uitvindingen in andere culturele keukens?

Ja, culinaire uitvindingen met culturele invloeden zijn te vinden in verschillende keukens over de hele wereld. Gerechten zoals General Tso’s Chicken, een populaire Chinees-Amerikaanse creatie, of Hawaïaanse pizza, die Italiaanse en Hawaïaanse smaken mengt, laten bijvoorbeeld de creativiteit en de samensmelting van culinaire tradities in verschillende culturen zien.

Zijn deze door de Amerikanen uitgevonden gerechten vandaag de dag te vinden in Mexico?

Hoewel deze gerechten misschien niet oorspronkelijk uit Mexico komen, hebben ze aan populariteit gewonnen en zijn ze nu in sommige regio’s van Mexico te vinden. Terwijl wereldwijde culinaire invloeden zich verspreiden, heeft de Mexicaanse keuken deze gerechten omarmd als onderdeel van haar gevarieerde repertoire. Het is echter belangrijk om te weten dat de bereiding en presentatie licht kunnen verschillen van hun Amerikaanse tegenhangers.

Zijn er nog andere door de Amerikanen uitgevonden gerechten die internationaal bekend zijn geworden?

Ja, er zijn verschillende door Amerika uitgevonden gerechten die internationale erkenning hebben gekregen. Enkele voorbeelden zijn de hamburger, hotdogs, chocolate chip cookies en appeltaart. Deze gerechten zijn synoniem geworden met de Amerikaanse keuken en worden over de hele wereld gesmaakt.