Facts

Je moet vlees nooit in de magnetron doen. Dit is waarom

Je moet vlees nooit in de magnetron doen. Dit is waarom

Ik ben altijd al een fan geweest van snelle en handige maaltijden en de magnetron is al jaren mijn favoriete keukenapparaat. Het is een tijdbesparend wonder waarmee je restjes kunt opwarmen, bevroren voedsel kunt ontdooien en zelfs bepaalde gerechten kunt bereiden. Onlangs stuitte ik echter op informatie die mijn kijk op het gebruik van de magnetron volledig veranderde, vooral als het gaat om verwerkt vlees.

De boosdoener: cholesteroloxidatieproducten (COP’s)

Het probleem zit hem in een weinig bekende stof die Cholesterol Oxidatie Producten of kortweg COP’s wordt genoemd. Wanneer voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, zoals verwerkt vlees, worden verhit, oxideert en breekt het cholesterol in deze voedingsmiddelen af, waardoor COP’s worden gevormd. Deze verbindingen worden in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder atherosclerose, de verharding van de slagaders die de stroom van zuurstofrijk bloed naar verschillende delen van het lichaam beperkt.

Microgolven versterken cholesteroloxidatie

Wat mij het meest verbaasde, is dat onderzoeken hebben aangetoond dat het in de magnetron verhitten van vleeswaren leidt tot een hogere productie van COP’s in vergelijking met andere bereidingsmethoden zoals braden, grillen en frituren. Uit een onderzoek gepubliceerd in Lipids in Health and Disease bleek zelfs dat het opnieuw opwarmen van varkensvleesproducten, zoals bacon, in de magnetron nadat ze in de koelkast waren bewaard, leidde tot nog hogere COP-niveaus. Zelfs grillen in de oven verhoogde de vorming van COP’s aanzienlijk.

Een gezonder alternatief

Toen ik deze informatie ontdekte, ging ik opnieuw nadenken over mijn manier van koken en over gezondere alternatieven. Gelukkig zijn er betere manieren om vlees te bereiden die de vorming van COP’s verminderen. In plaats van spek in de magnetron te bakken, ben ik bijvoorbeeld spek gaan sudderen in water op het fornuis tot het water verdampt is en laat het dan bakken tot het de gewenste knapperigheid heeft. Deze methode voorkomt niet alleen de overmatige vorming van COP’s, maar zorgt ook voor de perfecte combinatie van chewy en knapperige bacon.

Grillen: De ideale keuze

Als het om hotdogs en worstjes gaat, is de grill mijn nieuwe beste vriend geworden. De hoge hitte en open vlam van de grill geven deze vleeswaren niet alleen een heerlijke rokerige smaak, maar minimaliseren ook de vorming van COPs. Dus waarom steek je de grill niet aan, verzamel wat vrienden en geniet van een barbecue met lekkere gegrilde hotdogs en worstjes? Het is een gezondere en aangenamere optie dan een feestje met vleeswaren uit de magnetron, gezien de potentiële risico’s van COP’s.

De onderste regel

Als iemand die het gemak van de magnetron altijd heeft gewaardeerd, werd ik wakker geschud door de risico’s van het in de magnetron verhitten van vleeswaren. De vorming van cholesteroloxidatieproducten (COPs) tijdens het bereiden in de magnetron kan bijdragen aan gezondheidsproblemen zoals atherosclerose. Door te kiezen voor alternatieve bereidingsmethoden zoals sudderen en grillen, kunnen we de vorming van COP’s minimaliseren en toch genieten van heerlijke en gezondere vleesgerechten.
Dus als je de volgende keer in de verleiding komt om de magnetron te pakken om snel je vleeswaren te bereiden, denk dan twee keer na. Denk aan de impact op je gezondheid en onderzoek alternatieve bereidingsmethoden die niet alleen je smaakpapillen bevredigen, maar ook prioriteit geven aan je welzijn.

FAQ

Wat zijn cholesteroloxidatieproducten (COP’s)?

Cholesteroloxidatieproducten (COP’s) zijn verbindingen die ontstaan wanneer het cholesterol in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, zoals verwerkt vlees, oxideert en afbreekt tijdens het koken.

Waarom zou ik me zorgen maken over COP’s?

COP’s worden in verband gebracht met gezondheidsproblemen, waaronder atherosclerose, wat aderverkalking is. Het consumeren van voedsel met hoge COP-niveaus kan bijdragen aan de ontwikkeling van deze aandoening.

Verhoogt het in de magnetron verhitten van vleeswaren de vorming van COPs?

Ja, studies hebben aangetoond dat het microgolven van vleeswaren leidt tot een hogere productie van COP’s in vergelijking met andere bereidingsmethoden zoals braden, grillen en frituren.

Zijn er alternatieve bereidingsmethoden die de vorming van COP’s verminderen?

Ja, er zijn gezondere alternatieven. Door bijvoorbeeld bacon in water op het fornuis te laten sudderen tot het water verdampt is en het vervolgens te bakken, kan de vorming van COP’s tot een minimum worden beperkt. Het grillen van vleeswaren is ook een geweldige optie omdat het de vorming van COP vermindert en tegelijkertijd een heerlijke rooksmaak toevoegt.

Kan ik nog steeds van vleeswaren genieten zonder ze in de magnetron te verhitten?

Absoluut! Er zijn genoeg manieren om te genieten van vleeswaren zonder afhankelijk te zijn van de magnetron. Probeer hotdogs en worstjes te grillen voor een smaakvolle en gezondere optie. Je kunt ook andere bereidingswijzen uitproberen, zoals bakken, sudderen of bakken in de pan, om heerlijke resultaten te bereiken met een minimum aan COP-vorming.

Zijn er nog andere voordelen voor de gezondheid als je bewerkt vlees niet in de magnetron bereidt?

Ja, het vermijden van het in de magnetron verhitten van vleeswaren kan extra voordelen voor de gezondheid hebben. Door te kiezen voor alternatieve bereidingsmethoden kun je het bereidingsproces nauwkeuriger controleren, de inname van toegevoegde vetten en conserveringsmiddelen verminderen en de algehele smaak en textuur van het uiteindelijke gerecht verbeteren.