Facts

Dit is hoeveel van de wereldwijde hazelnootvoorraad Nutella gebruikt

Dit is hoeveel van de wereldwijde hazelnootvoorraad Nutella gebruikt

Als iemand die de onweerstaanbare combinatie van hazelnoten en chocolade heeft ervaren in de vorm van Nutella, is het geen verrassing voor mij dat dit smeuïge broodbeleg een wereldwijd fenomeen is geworden. Nutella heeft zijn weg gevonden in ons leven, van broodbeleg en wafels tot aardbeien en crêpes. Nutella werd in 1964 gecreëerd door Ferrero in Italië en is uitgegroeid tot een geliefd basisproduct in onze voorraadkast. Het heeft een eigen feestdag op 5 februari en er zijn zelfs restaurants die alleen maar aandacht besteden aan de heerlijkheid ervan.
Om wereldwijd aan de overweldigende vraag naar Nutella te voldoen, moet Ferrero een duizelingwekkende hoeveelheid van dit verrukkelijke broodbeleg produceren. Volgens Insider wordt er elke 2,5 seconden een pot Nutella verkocht. Als je kijkt naar het totale aantal potten dat elk jaar wordt verkocht, is het verbijsterend om te bedenken dat ze 1,8 keer rond de aarde kunnen cirkelen. Dat is een verrukkelijke planeet! Ferrero produceert jaarlijks meer dan 365.000 ton Nutella, wat gelijk staat aan het gewicht van het iconische Empire State Building.

De hazelnootverbinding

Laten we nu eens duiken in het cruciale ingrediënt dat Nutella zijn aparte smaak geeft: hazelnoten. Elke pot Nutella bevat 13% hazelnoten, een belangrijk ingrediënt dat Ferrero in overvloed moet hebben. Maar hoeveel van alle hazelnoten ter wereld gaan er in dit iconische broodbeleg?
Volgens de BBC koopt Ferrero elk jaar maar liefst 25% van alle hazelnoten ter wereld om Nutella te maken. Dat is meer dan 100.000 ton hazelnoten! Ferrero haalt deze hazelnoten uit Turkije, Italië en Chili. Het oogstseizoen voor hazelnoten op het noordelijk halfrond valt tussen augustus en september. Om een constante aanvoer van verse hazelnoten te garanderen, heeft Ferrero de inkoop uitgebreid naar het zuidelijk halfrond, waar de oogst plaatsvindt van februari tot maart.
Interessant genoeg heeft de populariteit van Nutella een grote invloed gehad op de hazelnootindustrie. NPR meldt dat de vraag naar Nutella van hazelnoten een trendy gewas heeft gemaakt, waardoor de prijzen zijn gestegen. In 2014 verminderde een late vorst in Turkije het aanbod van hazelnoten met de helft, waardoor de prijzen met maar liefst 60% stegen. Deze stijging in de vraag heeft zelfs geleid tot de teelt van hazelnoten op onwaarschijnlijke plaatsen zoals New Jersey.

Het Nutella-recept

Laten we eens kijken wat er allemaal komt kijken bij het maken van de dromerige, romige spread waar we allemaal zo dol op zijn. Naast hazelnoten combineert Nutella cacao, palmolie, suiker en melkpoeder om de kenmerkende smaak te creëren. Mental Floss onthult dat elke pot Nutella van 14 gram in totaal 52 hazelnoten bevat. Deze zorgvuldig geselecteerde hazelnoten en de andere ingrediënten vormen samen een smeersel dat talloze recepten verrijkt en elke maaltijd een beetje lekkerder maakt.
Nutella is misschien niet de gezondste optie die er is, maar het brengt onmiskenbaar vreugde en verwennerij in ons leven. Van het bescheiden begin in Italië tot het uitgroeien tot een wereldwijde sensatie, Nutella blijft smaakpapillen over de hele wereld boeien. Dus de volgende keer dat je van een lepel Nutella geniet of het op je favoriete lekkernij smeert, denk dan aan de immense inspanning en toewijding die nodig zijn om dit geliefde hazelnoot-chocolade genot te maken.

FAQ

Hoeveel Nutella wordt er per jaar verkocht?

Nutella is ongelooflijk populair: elke 2,5 seconden wordt er een pot van het broodbeleg verkocht. In totaal kan het aantal potten dat jaarlijks wordt verkocht 1,8 keer rond de aarde cirkelen.

Hoeveel hazelnoot bevat Nutella?

Elk potje Nutella bestaat voor 13% uit hazelnoten, wat zorgt voor de kenmerkende smaak en textuur.

Waar haalt Ferrero haar hazelnoten vandaan?

Ferrero, de maker van Nutella, haalt haar hazelnoten uit Turkije, Italië en Chili. Ze hebben hun inkoop ook uitgebreid naar het zuidelijk halfrond om het hele jaar door verse hazelnoten te kunnen leveren.

Welke invloed heeft de vraag naar Nutella op de hazelnootprijzen?

De populariteit van Nutella heeft geleid tot een grotere vraag naar hazelnoten, waardoor de prijzen zijn gestegen. In 2014 verminderde een vorst in Turkije het aanbod van hazelnoten met de helft, waardoor de prijs met 60% steeg.

Hoeveel hazelnoten zitten er in een pot Nutella?

Elke 14-ounce pot Nutella bevat in totaal 52 zorgvuldig geselecteerde hazelnoten.

Is Nutella een gezonde optie?

Hoewel Nutella ontegenzeggelijk heerlijk is, is het belangrijk op te merken dat het niet als een gezonde keuze wordt beschouwd vanwege het hoge suiker- en vetgehalte. Je moet er met mate van genieten als onderdeel van een evenwichtig dieet.