Facts

De echte reden dat Pringles eigenlijk geen chips is

De echte reden dat Pringles eigenlijk geen chips is

Vanaf het begin heeft Pringles geprobeerd zich te onderscheiden van andere merken en soorten snacks op basis van aardappelen. Delish zegt dat ze oorspronkelijk op de markt werden gebracht als “Newfangled Potato Chips”, maar dat ze later de omslachtige naam veranderden in de nu bijna algemeen herkenbare “Pringles”.

Het probleem met traditionele aardappelchips

Het bedrijf ging er prat op dat het een chip had ontwikkeld om de problemen op te lossen die vaak werden geassocieerd met populaire chipsmerken, waarvan Pringles beschuldigde dat ze vettig en muf werden na het openen en dat ze vaak een groot deel gebroken chips op de bodem van de zak bevatten.

Niet alleen aardappelen

Taste of Home meldt dat Pringles niet eens “aardappel” vermeldt bij de ingrediënten van het snackvoedsel, maar in plaats daarvan een ingrediënt gebruikt dat “gedehydrateerde verwerkte aardappel” heet. In 1975 bepaalde de Amerikaanse Food and Drug Administration dat het bedrijf de verpakking moest veranderen, tenzij ze bereid waren te vermelden dat ze dit gedroogde aardappelingrediënt gebruikten in plaats van echte aardappelen. Het merk besloot “potato crisps” te gebruiken in plaats van “chips” om de etiketteringsregels van de FDA te omzeilen.

Het chips vs. chips debat

Deze nieuwe taal “chips versus chips” veroorzaakte echter problemen aan de andere kant van de oceaan. The Atlantic meldt dat in Groot-Brittannië alle aardappelchips “chips” worden genoemd. De makers van Pringles, Procter & Gamble, redeneerden dat ze geen echte “chips” maakten omdat hun product niet in de natuur voorkomt. Ze deden dit in een poging om een belasting op de toegevoegde waarde te vermijden die, volgens How Stuff Works, wordt geheven op alle aardappelchips en soortgelijke voedingsmiddelen die van aardappel of aardappelmeel worden gemaakt.

Juridische gevechten en belastingen

Pringles probeerde tussen 2007 en 2009 in drie verschillende Britse rechtbanken te beargumenteren dat hun snackproducten niet genoeg aardappel bevatten om als hetzelfde voedsel als chips te worden beschouwd en in plaats daarvan als een “hartige snack” zouden moeten worden beschouwd en daarom van de belasting zouden moeten worden vrijgesteld. De rechtbank was het hier niet mee eens en uiteindelijk moest Procter & Gamble 160 miljoen dollar aan belastingen ophoesten. Volgens The Atlantic bestaat Pringles voor 42 procent uit aardappelen en voor 58 procent uit plantaardige olie, rijstmeel, tarwezetmeel, maltodextrine, zout en dextrose.

De kenmerkende vorm van Pringles

Gizmodo deelt het proces achter hun opvallende, stapelbare vorm. In tegenstelling tot andere chipsmerken begint Pringles (die, zoals ze zelf wettelijk toegeven, geen chips zijn!) met een mengsel van aardappelvlokken, rijst, tarwe en maïs, dat wordt uitgerold tot een superdun laagje en vervolgens in een ovale vorm wordt gesneden, vergelijkbaar met koekjes.

Het productieproces

De overtollige pasta wordt vervolgens verwijderd van het rauwe deeg, dat op een transportband wordt geplaatst en nu klaar is om verder gevormd te worden. De chips worden vervolgens met behulp van een mal gevormd in de kenmerkende boog van het merk en vervolgens snel door kokende olie gehaald. Nadat ze gebakken zijn, worden de frieten drooggeblazen en bespoten met een kruidenmengsel in poedervorm, waarvan de ingrediënten afhangen van de smaak die ze gaan krijgen. Als laatste worden de chips in een stapelbare positie gedraaid en in hun hoge blikken gegoten voordat ze worden verzegeld en naar hun volgende bestemming worden verscheept.

De wetenschap achter Pringles

Als een echte teamprestatie werd Pringles uitgevonden met als enige doel een specifiek probleem aan te pakken – de knapperige aardappelsnack werd oorspronkelijk ontworpen om het probleem op te lossen van te veel chips die op de bodem van de zak braken. Over dit probleem klaagden klanten vaak bij Procter & Gamble over hun andere snackproducten.

De uitvinders en innovaties

Snack History zegt dat het bedrijf eerst een organisch scheikundige genaamd Fred Baur in dienst nam om dit probleem op te lossen. Baur spendeerde twee jaar aan het gebruik van supercomputers om de best mogelijke grootte en vorm voor de nieuwe chip en de innovatieve buisverpakking uit te zoeken. De afmetingen waar hij op uitkwam zijn aerodynamisch ontworpen om zo min mogelijk breuk te veroorzaken. Baur was verbijsterd over de smaak, dus schakelde Procter & Gamble onderzoeker Alexander Liepa in om verder te gaan waar hij was gebleven. Uiteindelijk besloot Liepa dat het product klaar was voor de markt en hij vroeg het patent voor de snack aan op 21 december 1976. De machine die werd gebruikt om Pringles te koken werd ontworpen door werktuigbouwkundig ingenieur en sciencefiction- en fantasieschrijver Gene Wolfe, die het apparaat baseerde op een uitvinding van een Duitse man wiens naam helaas vergeten is. Wolfe zei dat het perfectioneringsproces van de machine die de blikjes vult zo moeizaam was dat een van de teamleden die ermee belast was er bijna gek van werd, omdat ze constant gevraagd werd om de productiesnelheid te verhogen.

In Conclusie

Pringles wordt misschien niet officieel geclassificeerd als aardappelchips, maar het is ze gelukt om een unieke plek te veroveren in de markt voor snacks. Met hun innovatieve ontwerp, opvallende verpakking en zorgvuldig ontworpen productieproces zijn Pringles een geliefd en iconisch merk geworden. Ze zijn dan wel niet alleen van aardappelen gemaakt, maar hun knapperige textuur, heerlijke smaken en stapelbare vorm blijven snackliefhebbers over de hele wereld boeien. Dus de volgende keer dat je naar een blikje Pringles grijpt, denk dan eens aan het fascinerende verhaal achter deze aardappelchips.

FAQ

Waar zijn Pringles van gemaakt?

Pringles is gemaakt van een mengsel van aardappelvlokken, rijst, tarwe en maïs. Hoewel er geen “aardappel” in de ingrediëntenlijst staat, zijn ze gemaakt met een ingrediënt dat “gedehydrateerde verwerkte aardappel” heet.

Waarom worden Pringles niet als aardappelchips beschouwd?

Pringles worden niet beschouwd als aardappelchips omdat ze niet voldoen aan de definitie van de Amerikaanse Food and Drug Administration. In plaats daarvan worden ze geëtiketteerd als “aardappelchips” om te voldoen aan de etiketteringsregels van de FDA.

Waarom kreeg Pringles te maken met juridische gevechten?

Pringles werd in het Verenigd Koninkrijk geconfronteerd met juridische gevechten over hun classificatie als “chips”. Ze voerden aan dat hun product niet genoeg aardappel bevatte om als hetzelfde voedsel te worden beschouwd als traditionele aardappelchips en vrijgesteld zou moeten worden van bepaalde belastingen. De rechtbanken stelden Pringles echter in het ongelijk en ze moesten een aanzienlijk bedrag aan belastingen betalen.

Hoe worden Pringles gevormd?

Pringles hebben hun kenmerkende gebogen vorm. Het deeg wordt uitgerold tot een dunne laag, in een ovale vorm gesneden en vervolgens met behulp van een mal in de boogvorm van het merk gevormd. Dankzij deze unieke vorm kunnen de chips in hun iconische blikjes worden gestapeld.

Wie heeft Pringles uitgevonden?

Pringles werd uitgevonden door een team van individuen. Fred Baur, een organisch scheikundige, kreeg de taak om het probleem van gebroken chips in snackproducten op te lossen. Alexander Liepa, een onderzoeker, zette het werk voort en vroeg het patent voor Pringles aan. De machine die werd gebruikt om Pringles te koken werd ontworpen door werktuigbouwkundig ingenieur Gene Wolfe.

Zijn Pringles wereldwijd populair?

Ja, Pringles is wereldwijd populair geworden. Hun innovatieve verpakking, unieke vorm en brede scala aan smaken hebben ze tot een geliefde snack gemaakt onder mensen van alle leeftijden in verschillende landen.