Facts

De onvertelde waarheid over Amerikaanse kaas

De onvertelde waarheid over Amerikaanse kaas

Amerikaanse kaas is een geliefd ingrediënt in veel klassieke Amerikaanse recepten, van gegrilde kaassandwiches tot cheeseburgers. Ondanks zijn populariteit heeft Amerikaanse kaas in de loop der jaren te maken gehad met kritiek en scepticisme. In dit artikel duiken we in de onvertelde waarheid van Amerikaanse kaas en onderzoeken we zijn geschiedenis, verwerkingsmethoden en zijn plaats in het culinaire landschap.

Een kaas geboren in Zwitserland, geperfectioneerd in Amerika

In tegenstelling tot zijn naam heeft Amerikaanse kaas zijn wortels in Zwitserland. In 1911 combineerden Walter Gerber en Fritz Stettler lokale Emmental kaas met natriumcitraat, een conserveringsmiddel, om een kaas te maken met een langere houdbaarheid. Dit experiment bleek succesvol en het proces werd later in de Verenigde Staten gepatenteerd door de in Canada geboren James Lewis Kraft. Kraft ontwikkelde zijn eigen versie van het Zwitserse product, met de bedoeling om cheddar om te vormen tot een houdbaar product met behoud van de karakteristieke smaken.
Uiteindelijk patenteerde Norman Kraft, de broer van James Kraft, een doos bekleed met metaalfolie waarin de vloeibare kaas kon worden gegoten en vervolgens in porties kon worden gesneden. Deze innovatie maakte Amerikaanse kaas praktischer en draagbaarder, waardoor het toegankelijk werd voor miljoenen Amerikanen, inclusief troepen die overzee gestationeerd waren tijdens wereldoorlogen.

De evolutie van Amerikaanse kaasverpakkingen

Toen Amerikaanse kaas voor het eerst werd geïntroduceerd, was het niet individueel verpakt of gesneden. Hij werd verkocht in blokken of broden. In 1944 patenteerde Norman Kraft echter de individueel verpakte plakjes Amerikaanse kaas. Zijn doel was om de kaas nog handiger te maken voor consumenten. In 1950 werden de “Kraft De Luxe Process Slices” gelanceerd, met een stapel van acht plakjes die naar behoefte konden worden afgepeld. Een paar jaar later vond Arnold Nawrocki de individuele wikkel uit, die leidde tot de creatie van de iconische individueel verpakte Kraft Singles die we vandaag de dag kennen.

De controverse rond American Cheese

Amerikaanse kaas is bekritiseerd omdat het niet voldoet aan de vereisten van de FDA voor kaasclassificatie. Volgens de FDA-voorschriften moet een product meer dan 51% kaaswrongel bevatten om als kaas te worden beschouwd. Amerikaanse kaas valt onder deze drempel. Sommige kaasliefhebbers beweren dat Amerikaanse kaas zo bewerkt is dat het niet langer als echte kaas beschouwd kan worden. Op de ingrediëntenlijst van producten als Kraft Singles staan allerlei additieven en conserveringsmiddelen, waardoor ze niet wettelijk als kaas bestempeld kunnen worden. Ondanks deze controverses blijft Amerikaanse kaas een populaire keuze vanwege zijn unieke smaak en smelteigenschappen.

De wetenschap achter de smelteigenschappen van Amerikaanse kaas

Amerikaanse kaas staat bekend om zijn vermogen om soepel en gelijkmatig te smelten. Deze eigenschap is het resultaat van de verwerkingsmethoden. Natriumcitraat, een additief in Amerikaanse kaas, werkt als emulgator en geeft de kaas zijn romige textuur. Andere emulgatoren en conserveringsmiddelen, zoals natriumfosfaat en sorbinezuur, dragen bij aan de langere houdbaarheid en textuur van Amerikaanse kaas. In tegenstelling tot veel andere kazen breekt of splijt Amerikaanse kaas niet bij verhitting en afkoeling, waardoor het een favoriet is voor tosti’s en cheeseburgers.

De populariteit van American Cheese en zijn plaats in de Amerikaanse keuken

Ondanks de controverses en de dalende populariteit in de afgelopen jaren, blijft Amerikaanse kaas een belangrijk onderdeel van de Amerikaanse keuken. In een peiling van YouGov uit 2021 was Amerikaanse kaas de op één na meest geliefde kaas in het land, net na cheddar. De romige textuur en milde smaak maken het een veelzijdig ingrediënt in verschillende gerechten, waaronder gegrilde kazen, kaasomeletten en mac and cheese. Amerikaanse kaas is ook een cruciaal onderdeel van de beroemde Jucy Lucy burger, een specialiteit uit Minnesota die bekend staat om zijn gesmolten kaaskern.

De wederopstanding van Amerikaanse kaas

Hoewel de populariteit van Amerikaanse kaas is afgenomen als gevolg van veranderende eettrends en voorkeuren, beleeft het momenteel een opleving. Nostalgie speelt een belangrijke rol in voedseltrends en mensen zoeken troost in vertrouwde smaken, vooral in de nasleep van de COVID-19 pandemie. De Amerikaanse kaas uit onze kindertijd maakt een comeback en veel populaire restaurants verwerken het in hun menu.
De conclusie is dat Amerikaanse kaas te maken heeft gehad met kritiek en dalende verkoopcijfers, maar zijn unieke geschiedenis, verwerkingsmethoden en smeltvermogen maken het een integraal onderdeel van de Amerikaanse keuken. Of je er nu van houdt of van walgt, de impact van Amerikaanse kaas op het culinaire landschap valt niet te ontkennen.

FAQ

Is Amerikaanse kaas echt kaas?

Amerikaanse kaas wordt kritisch bekeken als het gaat om zijn classificatie als kaas. Volgens de FDA-voorschriften moet een product meer dan 51% kaaswrongel bevatten om als kaas te worden beschouwd. Amerikaanse kaas valt onder deze drempel en wordt gecategoriseerd als gepasteuriseerd proceskaasvoedsel. Hoewel het misschien niet voldoet aan de strikte definitie van traditionele kaas, blijft Amerikaanse kaas een populair en apart zuivelproduct.

Waar is Amerikaanse kaas ontstaan?

Ondanks zijn naam vindt Amerikaanse kaas zijn oorsprong in Zwitserland. In 1911 combineerden Zwitserse kaasproducenten Emmentaler kaas met natriumcitraat om een kaas te maken met een langere houdbaarheid. Het proces werd later in de Verenigde Staten geperfectioneerd door James Lewis Kraft, een in Canada geboren ondernemer die zijn eigen versie van het Zwitserse product ontwikkelde met cheddarkaas.

Waarom is Amerikaanse kaas zo populair in de Verenigde Staten?

Amerikaanse kaas werd populair vanwege zijn unieke smeltvermogen en romige textuur. Het werd een hoofdbestanddeel van klassieke Amerikaanse gerechten zoals gegrilde kaassandwiches, cheeseburgers en macaroni met kaas. Het milde smaakprofiel en de zachte smelteigenschappen maken het een veelzijdig ingrediënt dat in de smaak valt bij een breed scala aan fijnproevers.

Waarom smelt Amerikaanse kaas anders dan andere kazen?

De smelteigenschappen van Amerikaanse kaas worden toegeschreven aan de verwerkingsmethoden. Amerikaanse kaas bevat emulgatoren zoals natriumcitraat, die bijdragen aan een glad en gelijkmatig smeltproces. In tegenstelling tot veel andere kaassoorten breekt of scheidt Amerikaanse kaas niet bij verhitting en afkoeling, waardoor het ideaal is voor smelttoepassingen.

Kan ik Amerikaanse kaas gebruiken voor andere recepten dan tosti’s?

Absoluut! Hoewel Amerikaanse kaas een populaire keuze is voor tosti’s, kan het in verschillende andere recepten worden gebruikt. Het voegt een romige en smeltende textuur toe aan gerechten zoals cheeseburgers, kaasomeletten en stoofschotels. Door zijn veelzijdigheid is het een veelgebruikte kaasoptie voor veel comfort food-recepten.

Is er een opleving in de populariteit van Amerikaanse kaas?

Ja, Amerikaanse kaas beleeft momenteel een opleving in populariteit. Nostalgische smaken en comfortvoedsel hebben opnieuw waardering gekregen en Amerikaanse kaas, met zijn vertrouwde smaak en romige textuur, past daar perfect bij. Veel restaurants en eetgelegenheden nemen Amerikaanse kaas op in hun menu en omarmen de klassieke aantrekkingskracht ervan.