Facts

De 2 presidenten die van Chop Suey hielden

De 2 presidenten die van Chop Suey hielden

Als iemand met een passie voor culinaire geschiedenis en een diepe waardering voor de culturele betekenis van eten, kwam ik onlangs een fascinerend artikel tegen op Mashed met de titel “The 2 Presidents Who Loved Chop Suey. Als fan van zowel de Amerikaanse geschiedenis als de Chinese keuken wekte dit onderwerp meteen mijn interesse.

De oorsprong van Chop Suey

Volgens The Spruce Eats is chop suey een verrukkelijk gerecht waarbij gesneden vlees en groenten in een saus worden geroerbakt en vervolgens met rijst worden geserveerd. Het moet niet verward worden met chow mein, dat noedels gebruikt in plaats van rijst. De exacte oorsprong van chop suey is niet helemaal duidelijk, maar men denkt dat het rond 1890 in de Verenigde Staten is ontstaan.
Chop suey won snel aan populariteit in de VS en werd een geliefd onderdeel van de Amerikaanse keuken. Volgens Smithsonian Magazine werd het zelfs beschouwd als even iconisch als appeltaart en hotdogs. De opkomst viel samen met een periode tussen 1900 en 1960 waarin Amerikanen van alle rangen en standen er op grote schaal van genoten.

Presidentiële smaken

Wat me het meest fascineerde aan het artikel was de onthulling dat zelfs Amerikaanse presidenten chop suey hoog aansloegen. De auteurs en museumbronnen die door Food Timeline worden genoemd, suggereren dat Lyndon B. Johnson af en toe van chop suey genoot, maar dat het vooral favoriet was bij de presidenten Calvin Coolidge en Dwight D. Eisenhower.
Calvin Coolidge, de 30e president van de Verenigde Staten (van 1923 tot 1929), had een voorliefde voor chicken chop suey. In een fragment uit “The Presidents’ Cookbook” dat in het artikel wordt genoemd, staat dat Coolidge elke maaltijd “supper” noemde en genoot van de unieke smaken van chicken chop suey. Interessant is dat de kippen die hij in het Witte Huis hield een vleugje muntsmaak hadden doordat ze boven op een muntbed werden gehouden.
Dwight D. Eisenhower, die van 1953 tot 1961 de 34e president was, had ook een goed gedocumenteerde liefdesaffaire met chicken chop suey. Tijdens zijn militaire dienst in de jaren 1930 bezocht hij het beroemde Sun Chop Suey Restaurant in Washington D.C. en hij bleef ervan genieten tijdens zijn presidentschap. Volgens een artikel in American Heritage bestelde hij ook andere Chinese gerechten zoals egg foo young, gebakken rijst en amandelkoekjes.

De neergang van Chop Suey

Ondanks het feit dat chop suey ooit een ster was in de Amerikaanse keuken, is de populariteit ervan de laatste jaren afgenomen. Smithsonian Magazine meldt dat het zo mainstream is geworden dat het iets van zijn allure heeft verloren. TasteAtlas sluit zich hierbij aan en stelt dat chop suey “overgeamerikaniseerd” is, waardoor consumenten op zoek gaan naar traditionelere Chinese gerechten zoals Peking eend en Gong Bao kip.
Het is jammer dat de reputatie van chop suey heeft geleden, want het heeft niet alleen een speciale plaats in de Amerikaanse culinaire geschiedenis, maar ook in de harten van twee voormalige Amerikaanse presidenten. De unieke mix van smaken, texturen en culturele invloeden die chop suey definiëren maken het een gerecht dat het waard is om gevierd en bewaard te worden.

In Conclusie

Het verkennen van de intrigerende connectie tussen Amerikaanse presidenten en hun waardering voor chop suey is een heerlijke reis geweest. Leren over Calvin Coolidge en Dwight D. Eisenhower’s voorliefde voor dit geliefde Chinees-Amerikaanse gerecht heeft een fascinerende kijk gegeven op hun persoonlijke smaak en het culturele landschap van hun respectievelijke tijdperken.
Hoewel chop suey niet langer in de culinaire schijnwerpers staat, leeft het voort in de annalen van de Amerikaanse geschiedenis. Dus als je de volgende keer een menu tegenkomt met chop suey, neem dan even de tijd om het rijke erfgoed en de presidenten die ooit van de smaken genoten te waarderen.

FAQ

Wat is chop suey?

Chop suey is een gerecht waarbij gesneden vlees en groenten worden geroerbakt in een saus, die vervolgens met rijst wordt geserveerd. Het moet niet verward worden met chow mein, dat noedels gebruikt in plaats van rijst.

Wanneer was chop suey populair in de Verenigde Staten?

Chop suey genoot een wijdverspreide populariteit in de VS tussen 1900 en 1960. Het werd beschouwd als net zo iconisch als appeltaart en hotdogs, volgens Smithsonian Magazine.

Welke Amerikaanse presidenten genoten van chop suey?

Calvin Coolidge, de 30e president van de Verenigde Staten, en Dwight D. Eisenhower, de 34e president, hadden allebei een voorliefde voor chop suey.

Wat was Calvin Coolidge’s favoriete soort chop suey?

Coolidge genoot vooral van kip chop suey. Hij noemde elke maaltijd “supper” en genoot van de unieke smaken van dit gerecht.

Waar at Dwight D. Eisenhower vaak chop suey?

Tijdens zijn militaire dienst in de jaren 1930 bezocht Eisenhower vaak het Sun Chop Suey Restaurant in Washington D.C. Hij bleef ervan genieten tijdens zijn presidentschap.

Waarom is de populariteit van chop suey afgenomen?

De populariteit van chop suey is de laatste jaren afgenomen omdat het “overgeamerikaniseerd” is, waardoor consumenten op zoek zijn gegaan naar traditionelere Chinese gerechten. Peking eend en Gong Bao kip behoren tot de gerechten die meer aandacht hebben gekregen.