Facts

Een Spaanse stad is de thuisbasis van de duurste garnalen ter wereld

De jacht op de ongrijpbare Gambas Rojas de Dénia

Als iemand met een grote passie voor zeevruchten was ik dolblij toen ik het bestaan ontdekte van de duurste garnalen ter wereld, de gambas rojas de Dénia. Deze felrode schaaldieren komen oorspronkelijk uit de wateren voor de Spaanse stad Dénia en zijn een ware delicatesse. Ze worden gevonden op een diepte van bijna 2000 meter in de Middellandse Zee.

Een culinaire schat

De gambas rojas de Dénia staan bekend om hun duidelijk zoet smakende kop, een smaak waardoor ze zeer gewild zijn bij liefhebbers van zeevruchten over de hele wereld. Deze garnalen zijn zo zeldzaam en waardevol dat ze tot $40 per stuk kunnen opbrengen op de lokale markt in Valencia, vooral tijdens het hoogseizoen.

Een door UNESCO erkend gastronomisch paradijs

De reputatie van Dénia als een centrum van culinaire uitmuntendheid is bevestigd door de benoeming tot Creative City of Gastronomy door UNESCO in 2015. De stad organiseert zelfs een jaarlijkse kookwedstrijd waar chef-koks hun expertise laten zien in het bereiden van deze kostbare “rode juwelen” op innovatieve en verrukkelijke manieren.

Beperkt aanbod en exclusiviteit

De gambas rojas de Dénia zijn alleen te vinden in een exclusief 80-mijlsgebied tussen Dénia en het eiland Ibiza. De commerciële visserij op deze garnalen is streng gereguleerd en slechts een handjevol boten mag ze vangen. Zelfs dan is de vangst nooit gegarandeerd, want veel vissers keren met lege handen terug.

Een voorproefje van het exotische in de VS

De introductie van de gambas rojas de Dénia op de Amerikaanse markt was een belangrijke culinaire gebeurtenis. Washington, D.C. was de eerste Amerikaanse stad die het genot van deze zeldzame en luxueuze garnalen kon ervaren, dankzij de inspanningen van de bekroonde chef-kok Danny Lledó, die ervoor zorgt dat ze op het menu staan van zijn met een Michelin-ster bekroonde restaurant Xiquet.

Genieten van de zoetheid

De eenvoud van de gambas rojas de Dénia maakt deel uit van hun aantrekkingskracht, want de zoetheid van hun kop is zo voortreffelijk dat er weinig kruiden nodig zijn om van hun volle smaak te genieten. Of je ze nu kookt in zeewater voor een cocktailachtige ervaring of sauteert in olijfolie en zeezout, deze garnalen zijn een waar genot voor de zintuigen.

Een culinair Bucket List Item

Voor liefhebbers van zeevruchten is de kans om te genieten van de gambas rojas de Dénia een echte bucketlist-ervaring. Met hun enorme omvang en torenhoge prijs van $120 per pond vertegenwoordigen deze garnalen het toppunt van luxe en exclusiviteit in de wereld van de gastronomische zeevruchten.

FAQ

De gambas rojas de Dénia worden beschouwd als ’s werelds duurste garnalen vanwege hun zeldzaamheid en unieke smaak. Ze worden gevonden op een diepte van bijna 2.000 voet in de Middellandse Zee voor de kust van de Spaanse stad Dénia. Hun kop heeft een uitgesproken zoete smaak waardoor ze erg gewild zijn bij liefhebbers van zeevruchten.

Hoeveel kosten deze garnalen?

De gambas rojas de Dénia kunnen tot $40 per garnaal kosten op de lokale markt in Valencia, Spanje, vooral tijdens het hoogseizoen. In de Verenigde Staten worden ze verkocht voor maar liefst $120 per pond, waardoor ze een echt luxeartikel zijn.

Waarom wordt Dénia erkend als een centrum van culinaire uitmuntendheid?

De stad Dénia werd in 2015 door UNESCO uitgeroepen tot Creative City of Gastronomy, als erkenning voor haar reputatie als centrum van de uitzonderlijke keuken. De stad organiseert zelfs een jaarlijkse kookwedstrijd waar chef-koks hun vaardigheden laten zien bij het bereiden van de kostbare gambas rojas de Dénia.

Hoe worden de gambas rojas de Dénia ingekocht en gereguleerd?

De gambas rojas de Dénia zijn alleen te vinden in een exclusief 80-mijlsgebied tussen Dénia en het eiland Ibiza. De commerciële visserij op deze garnalen is streng gereguleerd en slechts een handjevol boten mag ze vangen. Zelfs dan is de vangst nooit gegarandeerd, want veel vissers keren met lege handen terug.

Hoe zijn de gambas rojas de Dénia op de Amerikaanse markt geïntroduceerd?

De eerste Amerikaanse stad die kennismaakte met de gambas rojas de Dénia was Washington, D.C., dankzij de inspanningen van de bekroonde chef-kok Danny Lledó, die ervoor zorgde dat deze zeldzame en luxueuze garnalen op het menu van zijn met een Michelin-ster bekroonde restaurant Xiquet kwamen te staan.