Facts

De echte reden dat de verkoop van snacks stijgt is niet hamsteren

De echte reden waarom de verkoop van snacks stijgt: Het is meer dan hamsteren

De hausse in de verkoop van snacks

De COVID-19 pandemie heeft aanzienlijke veranderingen teweeggebracht in het gedrag van consumenten, en een opmerkelijke trend is de stijging in de verkoop van snacks. Mondelez, het bedrijf achter populaire merken als Ritz crackers en Oreo koekjes, heeft zes weken achter elkaar een opmerkelijke stijging in de verkoop van snacks gezien. In eerste instantie werd gedacht dat deze piek te wijten was aan consumenten die snacks insloegen tijdens de quarantaine. Maar als we beter kijken, zien we een meer genuanceerde verklaring voor dit fenomeen.

Niet alleen hamsteren: Een ander perspectief

In tegenstelling tot de veronderstelling van hamsteren, biedt Dirk Van de Put, CEO van Mondelez, een ander perspectief op de stijging in de verkoop van snacks. Hij suggereert dat mensen niet alleen snacks hamsteren, maar in plaats daarvan hun bestaande reserves van koekjes en crackers opmaken. Hoewel het misschien amusant lijkt om je voor te stellen dat mensen opslagfaciliteiten bouwen voor hun favoriete comfortvoedsel, is de realiteit dat het bedrijf in het eerste kwartaal van het jaar een verbijsterende 6,4 procent autonome groei zag, met een wekelijkse stijging van 30 procent. Deze onverwachte groei zal dit jaar naar verwachting resulteren in een substantiële omzet van 6,61 tot 6,71 miljard dollar voor Mondelez.

Troost in onzekere tijden

In tijden van onzekerheid zijn snacks voor veel mensen een bron van troost. Nu mensen meer tijd thuis doorbrengen en troost zoeken te midden van de pandemie, is de aantrekkingskracht van snacks toegenomen. Van de Put benadrukt de verschuiving van buitenshuis eten naar thuisconsumptie als een belangrijke factor die de verkoop van snacks stimuleert. Daarnaast zorgt het delen van snacks met dierbaren voor een gevoel van troost en saamhorigheid, vooral in de context van sociale distantiëringsmaatregelen.

De psychologie achter snacken

De aantrekkingskracht van snacks gaat verder dan hun gemak en smaak. Psychologisch gezien dienen ze als zelfmedicatie en een bron van emotionele bevrediging. De combinatie van zout en suiker in veel snacks activeert het beloningssysteem in onze hersenen en zorgt voor een tijdelijk gevoel van plezier en bevrediging. Deze neurologische reactie verklaart waarom mensen vaak naar snacks grijpen in tijden van stress of emotionele nood. In wezen wordt snackconsumptie een vorm van zelfkalmering en een manier om de stemming te verbeteren in moeilijke omstandigheden.

Snacken als ritueel

Bovendien zijn snacks een integraal onderdeel geworden van onze sociale rituelen en familiedynamiek. Het delen van een snack met familieleden, vooral kinderen, bevordert momenten van samenzijn en creëert een gevoel van verbondenheid. In de huidige context, waarin sociale bijeenkomsten en uitjes beperkt zijn, wordt het delen van een favoriete snack een eenvoudige maar betekenisvolle manier om contact te maken met dierbaren. Dit aspect van snacken versterkt het idee dat het niet alleen gaat om het stillen van honger, maar ook om het creëren van positieve ervaringen en het voeden van relaties.

De toekomst van snackverkoop

Hoewel de toekomst onzeker blijft voor veel industrieën, waaronder de snackindustrie, zijn er potentiële wegen voor groei. Van de Put gelooft dat regio’s zoals Azië, waar de gevolgen van de pandemie eerder voelbaar waren en de heropening is begonnen, mogelijkheden bieden voor verdere uitbreiding van de snackverkoop. Omdat mensen zich blijven aanpassen aan het nieuwe normale leven, zal de vraag naar gemaksvoedsel en momenten van verwennerij waarschijnlijk aanhouden.

De snacktrend omarmen

Als je merkt dat je tegenwoordig vaker naar een snack grijpt, ben je niet de enige. De stijging in de verkoop van tussendoortjes is een weerspiegeling van het huidige klimaat en de behoefte aan comfort en vertrouwdheid. Het is essentieel om deze trend zonder schuldgevoel of oordeel te omarmen, want snacken dient als een klein pleziertje in moeilijke tijden. Maar zoals bij elke dieetkeuze is matiging de sleutel. Een balans vinden tussen genot en een gezonde levensstijl blijft belangrijk voor het algehele welzijn.
Concluderend kan gesteld worden dat de stijging van de snackverkoop niet alleen te wijten is aan hamsteren, maar eerder aan een complex samenspel van factoren. Van het zoeken naar troost tot het creëren van momenten van verbondenheid, snacks zijn tijdens de pandemie een belangrijk aspect van ons leven geworden. Als we de psychologie achter snacken begrijpen en de rol ervan in ons emotionele welzijn erkennen, kunnen we deze onzekere tijden doorkomen met een gevoel van balans en plezier. Dus, ga je gang en geniet van je favoriete snack terwijl je de troost en vreugde die het brengt waardeert.

FAQ

Waarom stijgt de snackverkoop tijdens de pandemie?

De snackverkoop stijgt tijdens de pandemie door verschillende factoren. Ten eerste, nu meer mensen thuis blijven eten, is er een verschuiving van buitenshuis naar thuisconsumptie, wat leidt tot een grotere vraag naar snacks. Daarnaast bieden snacks een gevoel van troost en vertrouwdheid in onzekere tijden, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor mensen die troost zoeken. Het delen van snacks met geliefden draagt ook bij aan de stijging van de verkoop, omdat het een gevoel van saamhorigheid en verbondenheid stimuleert.

Is de stijging in de verkoop van snacks vooral te wijten aan hamsteren?

Nee, de stijging in de verkoop van snacks is niet alleen toe te schrijven aan hamsteren. Hoewel er in het begin misschien een voorraad snacks is aangelegd, suggereert Dirk Van de Put, CEO van Mondelez, dat mensen hun bestaande voorraden koekjes en crackers opmaken. De aanhoudende stijging in de verkoop wordt gedreven door een combinatie van factoren, waaronder het verlangen naar comfort, de verschuiving naar thuis eten en de psychologische aantrekkingskracht van snacks.

Zal de verkoop van snacks naar verwachting blijven stijgen?

Hoewel de toekomst onzeker blijft, zijn er aanwijzingen dat de snackverkoop kan blijven stijgen. Regio’s zoals Azië, die de pandemie eerder hebben meegemaakt en nu weer opengaan, zouden mogelijkheden kunnen bieden voor verdere groei in de snackverkoop. Bovendien zal, terwijl mensen zich aanpassen aan het nieuwe normaal, de vraag naar comfortvoedsel en momenten van verwennerij waarschijnlijk aanhouden. Het is echter belangrijk op te merken dat markttrends kunnen fluctueren en dat verschillende externe factoren de toekomstige verkoop kunnen beïnvloeden.

Wat is de psychologische aantrekkingskracht van snacks?

Snacks hebben een psychologische aantrekkingskracht omdat ze het beloningssysteem van de hersenen activeren. De combinatie van zout en suiker in veel snacks stimuleert de afgifte van dopamine, een neurotransmitter die geassocieerd wordt met plezier en beloning. Deze neurologische reactie zorgt voor een tijdelijk gevoel van voldoening en kan dienen als een vorm van zelfmedicatie in tijden van stress of emotionele nood. Snacks spelen ook een rol in sociale binding en het creëren van positieve ervaringen, wat hun psychologische aantrekkingskracht nog vergroot.

Moet ik me schuldig voelen als ik vaker snack tijdens de pandemie?

Nee, je schuldig voelen over vaker snacken tijdens de pandemie is niet nodig. Snacken dient als een klein pleziertje en kan troost bieden in moeilijke tijden. Het is echter belangrijk om een gebalanceerde benadering van snacken en algemene voeding te hanteren. Gematigdheid is de sleutel en het is aan te raden om een verscheidenheid aan gezonde voedingsmiddelen in je dieet op te nemen en met mate van tussendoortjes te genieten. Luister naar de signalen van je lichaam, maak bewuste keuzes en geef prioriteit aan je algehele welzijn.

Kan snacken deel uitmaken van een gezonde levensstijl?

Ja, snacken kan deel uitmaken van een gezonde levensstijl als je het bewust aanpakt. Het is belangrijk om snacks te kiezen die voedingswaarde bieden en honger stillen. Kies voor opties met volkoren granen, fruit, groenten en magere eiwitten. Daarnaast speelt portiecontrole een cruciale rol bij het behouden van een evenwichtig dieet. Tussendoortjes moeten met mate worden gegeten en als onderdeel van een goed afgerond maaltijdplan dat regelmatige lichaamsbeweging en een verscheidenheid aan voedzame voedingsmiddelen omvat.