Facts

Waarom Coca-Cola oorspronkelijk alcoholisch was

De oorsprong van Coca-Cola: Van alcoholische drank tot iconische frisdrank

Als we aan Coca-Cola denken, denken we aan een verfrissend koolzuurhoudend drankje waar miljoenen mensen over de hele wereld van genieten. Weinigen zijn zich echter bewust van de intrigerende geschiedenis achter dit iconische drankje. Als we teruggaan naar de 19e eeuw, ontdekken we dat Coca-Cola een nogal schandalig begin had als alcoholisch brouwsel. Laten we ons verdiepen in het fascinerende verhaal over hoe Coca-Cola veranderde van een medicinale drank met wijn naar de geliefde frisdrank die we vandaag de dag kennen.

Pemberton’s Franse wijn Coca: Een medicinaal elixer

Het begon allemaal met een apotheker genaamd John Pemberton. Pemberton diende in de Burgeroorlog als een Confederatie-soldaat en waagde zich na de oorlog in Atlanta, Georgia, in de wereld van de farmaceutica. In zijn zoektocht naar medicinale siropen en tonics ontwikkelde hij een mengsel met coca-extract, afkomstig van dezelfde plant die wordt gebruikt om cocaïne te maken, en wijn.
Dit brouwsel, bekend als Pemberton’s French Wine Coca, was bedoeld om op de markt te worden gebracht als medicinaal drankje. De levensduur was echter van korte duur door de invoering van lokale verbodswetten die het alcoholgehalte in Pembertons creatie verboden. Ondanks deze tegenslag zette Pemberton door en ging hij op zoek naar een alcoholvrij recept dat tot de verbeelding van het publiek zou spreken.

De geboorte van Coca-Cola: Een alcoholvrij alternatief

In 1886 onthulde John Pemberton een nieuwe drank die de wereld voor altijd zou veranderen: Coca-Cola. Dit herziene recept elimineerde de alcoholcomponent en introduceerde een verfrissende en bruisende frisdrank die snel aan populariteit won.
De naam “Coca-Cola” was afgeleid van de twee hoofdingrediënten: cocabladeren en kolanoten. De cocabladeren, hoewel ontdaan van hun cocaïnegehalte, gaven nog steeds een kenmerkende smaak aan de drank. De kolanoten, aan de andere kant, droegen bij aan het cafeïnegehalte van de drank en gaven de consumenten een energieboost.

Invloed van Vin Mariani: de Franse wijn met cocaïne

Pemberton’s met wijn verrijkte creatie was niet helemaal origineel. In Frankrijk werden consumenten al sinds het midden van de vorige eeuw verleid door een drankje met de naam Vin Mariani. Vin Mariani, gecreëerd door de Corsicaanse scheikundige Angelo Mariani, combineerde wijn met coca-extract en werd populair onder prominenten als Ulysses S. Grant en Thomas Edison.
Angelo Mariani werd geïnspireerd door de vermeende voordelen van coca en creëerde zijn wijndrank als tonicum. Maar toen de wetgeving in de loop der jaren strenger werd, verdween Vin Mariani uiteindelijk van het toneel.

Moderne tijden: Coca-Cola’s terugkeer naar alcohol

Hoewel Coca-Cola wereldwijd bekend staat als een niet-alcoholische frisdrank, heeft het bedrijf zich onlangs weer gewaagd aan alcoholische dranken. In 2021 lanceerde Coca-Cola de harde seltzer Topo Chico, een lijn alcoholische seltzers met tropische smaken. Dit betekende een belangrijke verandering ten opzichte van de met wijn geïnfuseerde voorouder, Pemberton’s French Wine Coca.
Topo Chico harde seltzer bevat 4,7% alcohol en biedt een verfrissend alternatief voor mensen die op zoek zijn naar een ander soort Coca-Cola ervaring. Het blijft echter een ander product dan de klassieke Coca-Cola frisdrank die al generaties lang in de smaak valt.

Een erfenis van transformatie

De reis van Coca-Cola van zijn alcoholische oorsprong naar een geliefde alcoholvrije frisdrank is een bewijs van de kracht van innovatie en aanpassing. John Pemberton’s vastberadenheid om een drank te creëren die de massa zou aanspreken, leidde tot de geboorte van Coca-Cola, dat sindsdien een wereldwijd fenomeen is geworden.
Als we vandaag het glas heffen op Coca-Cola, laten we dan de rijke geschiedenis achter deze drank en de transformerende reis die het heeft ondergaan op waarde schatten. Van met wijn overgoten elixers tot verfrissende frisdranken, Coca-Cola blijft onze dorst lessen en mensen over de hele wereld samenbrengen.
Bronnen:
– “Waarom Coca-Cola oorspronkelijk alcoholisch was” – Mashed
– Massachusetts Instituut voor Technologie
– Zeden
– Atlas Obscura
– Wijnhandel
– Mentale Bloes
– Wall Street Journal

FAQ

Was Coca-Cola oorspronkelijk een alcoholische drank?

Ja, Coca-Cola begon als alcoholische drank. In de 19e eeuw creëerde apotheker John Pemberton een brouwsel genaamd Pemberton’s French Wine Coca, dat coca-extract en wijn bevatte. Vanwege lokale verbodswetten werd de alcohol uiteindelijk verwijderd, wat leidde tot de geboorte van de alcoholvrije Coca-Cola die we vandaag de dag kennen.

Wat waren de hoofdingrediënten van het originele Coca-Cola recept?

Het originele recept van Coca-Cola bevatte cocabladeren, afkomstig van de plant die wordt gebruikt om cocaïne te maken, en kolanoten. Hoewel de cocabladeren geen cocaïne meer bevatten, droegen ze nog steeds bij aan de kenmerkende smaak van de drank, terwijl de kolanoten cafeïne toevoegden.

Wat was de inspiratie achter Pemberton’s French Wine Coca?

Pemberton werd geïnspireerd door de vermeende medicinale voordelen van coca-extract. Hij combineerde coca met wijn om een tonic-achtige drank te creëren die hij op de markt hoopte te brengen als medicinale drank. Het alcoholgehalte werd later echter verwijderd en het recept werd aangepast om een alcoholvrij alternatief te creëren.

Bestonden er in die tijd andere alcoholische dranken met coca?

Ja, een opmerkelijk drankje was Vin Mariani, een Franse wijn die halverwege de vorige eeuw werd gemaakt door chemicus Angelo Mariani. Vin Mariani combineerde wijn met coca extract en werd populair onder prominenten als Ulysses S. Grant en Thomas Edison. Maar toen de regelgeving strenger werd, verdween Vin Mariani uiteindelijk.

Is Coca-Cola ooit teruggekeerd naar de productie van alcoholische dranken?

Hoewel Coca-Cola vooral bekend staat als een niet-alcoholische frisdrank, heeft het bedrijf zich de afgelopen jaren gewaagd aan de productie van alcoholische dranken. In 2021 lanceerde Coca-Cola Topo Chico harde seltzer, een lijn van alcoholische seltzers met tropische smaken. Het is echter belangrijk op te merken dat dit een apart product is van de klassieke Coca-Cola frisdrank.

Wat is het alcoholgehalte van Topo Chico harde seltzer?

Topo Chico harde seltzer bevat 4,7% alcohol. Het biedt consumenten een andere ervaring dan de traditionele alcoholvrije Coca-Cola en biedt een verfrissend alternatief voor mensen die op zoek zijn naar een alcoholische drank met een tropisch tintje.