Facts

Wat is rugstreepvlees precies?

Wat is rugstreepvlees precies?

Ruggengraatvlees is een zeer gewaardeerd deelstuk dat afkomstig is van de spieren op de rug van eetbare dieren. Het staat bekend om zijn malsheid en wordt verkregen van de spieren aan weerszijden van de ruggengraat. Deze specifieke spier, wetenschappelijk bekend als de Longissimus dorsi, loopt langs de ruggengraat en de ribben vanaf de onderste rib tot aan de schouderbladen. De rugspier wordt gekenmerkt door zijn lange, dunne, cilindrische vorm, waardoor het voor velen een gewilde snede is.

De kenmerken van rugspiervlees

De rugspieren bevinden zich in de rug van vierpotige dieren en zijn verantwoordelijk voor het dragen van het minste gewicht. In tegenstelling tot spieren die harder werken, zoals de schouder of de dijen, hoeven de rugspieren geen zware lasten te dragen of het dier voort te stuwen. Als gevolg daarvan blijven deze spieren ongelooflijk zacht. De malsheid, in combinatie met hun relatief kleine formaat, maakt van rugspiervlees een eersteklas en gewild deelstuk.

Rugspiervlees: Een deelstuk voor middelgrote dieren

Rugstreepvlees komt voor bij verschillende eetbare dieren, van konijnen tot buffels. De term “rugband” wordt echter voornamelijk gebruikt om te verwijzen naar de meest uitgelezen stukken vlees van middelgrote dieren zoals herten en schapen. Vanwege de grootte van de porties, de slagerstechnieken en de hoge waarde die aan rugstreepvlees wordt gehecht, wordt het vaak geassocieerd met eersteklas stukken zoals New York Strip en ribeye steaks.

Backstrap vlees perfect bereiden

Als het aankomt op het bereiden van Backstrap-vlees, is het essentieel om terughoudend te zijn. Rugbandvlees bevat weinig vet en bindweefsel, dus het is belangrijk om vet of zilverhuid te verwijderen voordat je het gaat bereiden. Hoewel de conventionele wijsheid suggereert dat extra vet het vlees vochtig houdt, kan hertenvet een wasachtig gevoel in de mond achterlaten en is het het minimale verschil dat het maakt niet waard. Het bindweefsel van wild kan bijzonder taai zijn, dus het is aan te raden om het niet te lang te koken. Om het vocht vast te houden, zijn technieken als dry-brining, bacon-wrapping of butter-basting aan te raden.

Rugstreepvlees: Voedingswaarde

Rugstreepjes staan erom bekend dat ze mager en mals zijn, met een hoog eiwitgehalte en weinig vet. Rugriffen van hertenvlees zijn bijvoorbeeld rijk aan essentiële voedingsstoffen zoals niacine, ijzer, kalium, zink en B-vitamines. Bij het vergelijken van herten- en runderrugstukken bevatten beide ongeveer 30 gram eiwit per 100 gram. Hertenvlees bevat echter aanzienlijk minder calorieën, waardoor het een gezondere optie is. Rugstreep van hertenvlees is vooral goed voor mensen met hart- en vaatziekten, omdat het weinig cholesterol en verzadigd vet bevat.

Ontdek de verschillende soorten hertenvlees

Rugstreepvlees is er in verschillende soorten, afhankelijk van het dier waarvan het afkomstig is. Van runderrugzwoerd kun je 10 tot 20 biefstukken maken van een hele lende, die meestal zo’n 10 tot 15 kilo weegt. Runderrugzwoerd staat bekend om zijn marmering, wat resulteert in een vergevingsgezind en sappig stuk vlees. Rugfilet van vrij wild daarentegen is meestal magerder en er kunnen extra vetten, zoals varkensvlees of zuivel, nodig zijn om het vlees tijdens het koken vochtig te houden. Varkens- en lamsruggen zijn verkrijgbaar als karbonades, rekken of hele lendenen. Lamskoteletjes kunnen het best medium gebakken worden, terwijl varkensruggen vaak worden bereid met de vetkap erop of gevuld om het vocht vast te houden.

Conclusie

Rugspiervlees, ook wel bekend als de Longissimus dorsi spier, is een zeer gewild en mals deelstuk dat wordt verkregen uit de spieren op de rug van dieren. Het wordt vooral geassocieerd met middelgrote dieren zoals herten en schapen. Rugspiervlees is mager en voedzaam, met een hoog eiwitgehalte en weinig vet. Bij het bereiden van rugstreepvlees is het belangrijk om vet of zilverhuid te verwijderen en vochtvasthoudende technieken te gebruiken om uitdroging te voorkomen. Met zijn malsheid en veelzijdigheid is rugstreepvlees een favoriet onder vleesliefhebbers en een delicatesse die het proeven waard is.

FAQ

Wat is rugstreepvlees?

Ruggengraatvlees verwijst naar de spieren op de rug van eetbare dieren, met name de spieren aan weerszijden van de ruggengraat. Het is een zeer gewaardeerd en mals stuk vlees dat bekend staat om zijn kwaliteit en smaak.

Van welke dieren komt ruggengraatvlees?

Rugstreepvlees kan worden verkregen van verschillende dieren, waaronder herten, schapen, konijnen en buffels. De term “backstrap” wordt echter meestal geassocieerd met middelgrote dieren zoals herten en schapen.

Waarin verschilt rugbandvlees van ossenhaas?

Hoewel zowel rugbandvlees als ossenhaas zeer malse en gewaardeerde stukken vlees zijn, zijn ze afkomstig van verschillende delen van het dier. Rugbandvlees bevindt zich op de rug, aan weerszijden van de ruggengraat, terwijl ossenhaas zich aan de binnenkant van de maagwand bevindt, verder naar beneden richting de heupen en de grond.

Hoe moet ik rugbandvlees bereiden?

Het koken van rugbandvlees vereist zorgvuldige aandacht om overkoken te voorkomen. Vanwege het lage vetgehalte is het aan te raden om vet of zilverhuid te verwijderen voor het koken. Rugstreepvlees kan worden dichtgeschroeid op hoog vuur of langzaam worden gerookt. Het is cruciaal om het te bereiden tot medium-rare met een interne temperatuur van ongeveer 135°F om de malsheid te behouden en droogheid te voorkomen.

Kan ik rugstreepvlees vinden bij mijn plaatselijke slager?

Ja, het is mogelijk om rugstreepvlees te vinden bij veel plaatselijke slagerijen. Het wordt echter niet altijd specifiek geëtiketteerd als “backstrap”. Slagers bieden vaak verschillende stukken aan die gemaakt zijn van rugstreepvlees, zoals koteletten, filets of shish kebab. Als je op zoek bent naar hertenrugstreep, dan is dat meestal verkrijgbaar tijdens het jachtseizoen.

Is rugstreepvlees gezonder dan andere stukken vlees?

Rugstreepvlees, vooral hertenrugstreep, wordt beschouwd als een gezonde optie. Het is mager, vetarm en rijk aan essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer, kalium en B-vitamines. Vooral hertenrugstuk bevat minder calorieën dan rundvlees en is een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar gezondere vleesopties.