Facts

De onvertelde waarheid over Eggo wafels

De onvertelde waarheid over Eggo wafels

Als je een liefhebber bent van wafels – Eggo of anderszins – is er nooit een betere tijd in de geschiedenis geweest om te leven. Het is nog maar een paar decennia geleden dat als je wafels wilde, je het beslag in elkaar moest flansen, een wafelijzer moest pakken en ze zelf moest maken. Nu kun je, als je dat wilt, binnen een paar minuten gouden wafels met boter en stroop op je bord hebben liggen. En ze kunnen zelfs de vorm van Spider-Man hebben, als je dat wilt.
Dit is allemaal te danken aan Eggo. Nee, het merk heeft de wafel of zelfs het moderne wafelijzer niet uitgevonden – die eer komt toe aan de 19e-eeuwse uitvinder Cornelius Swartwout (via Smithsonian Magazine). Wat Eggo wel deed, was wafels maken en invriezen, zodat consumenten ze gewoon konden opwarmen en opeten, zonder gedoe en geknoei.
Sinds Eggo halverwege de 20e eeuw zijn intrede deed, zijn diepvrieswafels een miljoenenindustrie geworden. Volgens marktonderzoeksbureau Technavio (via Baking Business) wordt verwacht dat de markt voor diepvrieswafels tegen 2022 met $292,4 miljoen zal groeien. En hoewel er veel wafelmerken zijn waaruit je kunt kiezen, hebben we het vandaag over de OG diepvrieswafel. Dit is de onvertelde waarheid over Eggo wafels.

Voordat er wafels waren, stond Eggo bekend om deze smaakmaker

Eggo wafels zijn voor velen een ontbijt waar je beelden van smeltende boter en zoete stroop bij krijgt. Waar je waarschijnlijk niet aan denkt, is mayonaise. Hoe vreemd en/of vies het verband tussen mayo-wafels ook mag klinken, Eggo mayo was een ding. En als het geen hit was geweest, was de Eggo wafel waarschijnlijk nooit van de grond gekomen.
Volgens The Day (via Google News Archive) ging Frank Dorsa, samen met zijn broers Anthony en Sam, in 1932 de voedselbusiness in. Hun eerste succes kwam met Eggo mayonaise, met een krantenadvertentie uit 1940 waarin het broodbeleg werd aangeprezen als het “hoogste eigehalte” onder de mayomerken van die tijd. De advertentie onthulde dat hun mayo was gemaakt van “verse ranch-eieren”, vandaar de naam “Eggo”.
Waarom de Dorsas besloten om zich na hun uitstapje naar mayo ook aan wafels te wagen, is niet precies bekend. Een overvloed aan eieren misschien? We kunnen alleen maar speculeren. Maar voordat ze de diepvrieswafel ontwikkelden, begonnen de gebroeders Dorsa met de verkoop van wafelbeslag en vervolgens een droge wafelmix.

De medeoprichter van Eggo wafels was een pionier op het gebied van voedselbereiding

Medeoprichter van Eggo Frank Dorsa was niet alleen een pionier bij het ontwikkelen van de diepvrieswafel, maar ook een pionier op het gebied van voedselbereiding en uitvinder van gadgets. De broers Dorsa begonnen hun voedselbedrijf in de kelder van hun ouderlijk huis, maar binnen zes jaar was hun bedrijf de oorspronkelijke locatie ontgroeid, volgens The Day (via Google News Archive). Frank en zijn broers kochten vervolgens een aardappelchipsfabriek in San Jose, Californië, wat ertoe leidde dat de heer Dorsa een automatische continue aardappelschiller uitvond waardoor het niet meer nodig was om aardappelen met de hand te schillen, aldus The New York Times.
Voordat er Eggo wafels kwamen, vond Frank een friteuse uit die spek niet liet omkrullen. Hij waagde zich zelfs buiten de voedselwereld en ontwikkelde een cementtrekker, aldus The Seattle Times. Maar de uitvinding die Dorsa’s plaats in de wereld echt zou veroveren, was zijn wafelijzercarrousel. In de jaren 1950 ontwikkelden hij en zijn broers een machine die ongeveer als een draaimolen werkte, maar dan met wafelijzers, en waarmee ze duizenden verse wafels per uur konden pompen. Het duurde niet lang voordat Eggo wafels – of froffles, zoals ze toen werden genoemd – in de plaatselijke supermarkten lagen.
Na zijn dood in 1996 merkte Franks zoon, Frank Dorsa Jr., op hoe graag zijn vader aan nieuwe gadgets werkte. “Hij was altijd aan het knutselen,” vertelde hij aan The New York Times.

Eggo Pannenkoeken werden bijna 50 jaar na Eggo Wafels uitgebracht

Eggo wafels veranderden het ontbijt voorgoed toen ze begin tot midden jaren 1950 in de supermarkt lagen. Je zou denken dat bevroren pannenkoeken vrij snel daarna zouden volgen, toch? Dat was natuurlijk helemaal niet het geval. Het zou zelfs nog tientallen jaren duren voordat Eggo diepvriespannenkoeken introduceerde bij hun “froffle” consumenten.
Het lijkt erop dat Eggo pas in 1997 begon met de verkoop van diepvriespannenkoeken – een jaar na de dood van medeoprichter Frank Dorsa. Een reclamespotje in die tijd pochte dat de nieuwe diepvriespannenkoeken “je magnetron in een bakplaat zouden veranderen”.

De opkomst van de diepvrieswafelindustrie

Sinds de oprichting zijn Eggo wafels synoniem geworden voor diepvrieswafels. De markt voor diepvrieswafels is echter veel groter dan slechts één merk. Volgens marktonderzoeksbureau Technavio zal de markt voor diepvrieswafels tegen 2022 naar verwachting met $292,4 miljoen groeien. Deze groei kan worden toegeschreven aan het gemak en het gemak van het bereiden van diepvrieswafels, waardoor consumenten kunnen genieten van een heerlijk ontbijt zonder uitgebreide voorbereiding.
Eggo wafels plaveiden de weg voor de diepvrieswafelindustrie en zetten de standaard voor kwaliteit en smaak. Met hun innovatieve aanpak van het maken en invriezen van wafels, zorgde Eggo voor een revolutie in het ontbijtlandschap. In plaats van tijd te besteden aan het mengen van beslag en te wachten tot het wafelijzer opgewarmd was, konden consumenten gewoon een diepgevroren wafel opwarmen en binnen enkele minuten genieten van een warm, knapperig ontbijt.

De erfenis van Eggo Wafels

Vandaag de dag zijn Eggo wafels nog steeds een geliefde ontbijtoptie voor mensen van alle leeftijden. Van de klassieke karnemelk tot unieke smaken zoals chocolate chip en bosbessen, Eggo biedt een breed scala aan keuzes om elke smaak te bevredigen. Het merk heeft zich ook uitgebreid met andere producten dan traditionele wafels, zoals Eggo Pancakes, Eggo Bites en Eggo French Toast Sticks, voor nog meer variatie en gemak voor ontbijtliefhebbers.
De onvertelde waarheid over Eggo wafels onthult de vindingrijkheid en ondernemersgeest achter dit iconische merk. Van het nederige begin als mayonaisebedrijf tot de baanbrekende inspanningen op het gebied van diepvrieswafelproductie, heeft Eggo een onuitwisbare stempel gedrukt op de ontbijtindustrie. De nalatenschap van Frank Dorsa en zijn broers leeft voort in elke heerlijke hap van een Eggo wafel, en herinnert ons aan de kracht van innovatie en het plezier van een eenvoudig, bevredigend ontbijt. Dus, de volgende keer dat je geniet van een Eggo wafel, neem dan even de tijd om het onvertelde verhaal achter dit geliefde ontbijt te waarderen.

FAQ

Wat is de geschiedenis van Eggo wafels?

Eggo wafels hebben een fascinerende geschiedenis die teruggaat tot het midden van de 20e eeuw. Het merk was niet de uitvinder van wafels of wafelijzers, maar ze brachten een revolutie teweeg in het ontbijtlandschap door wafels te maken en in te vriezen. Dankzij deze innovatie konden consumenten genieten van het gemak van kant-en-klare wafels zonder dat ze die uitgebreid hoefden te bereiden.

Waarom stond Eggo eerder bekend om mayonaise dan om wafels?

Voordat ze zich waagden in de wereld van de wafels, gingen de gebroeders Dorsa, medeoprichters van Eggo, de voedingsindustrie in met Eggo mayonaise. Hun mayo won aan populariteit in de jaren 1940, met het “hoogste eigehalte” onder de mayomerken van die tijd. De naam “Eggo” komt van het feit dat hun mayonaise werd gemaakt met verse ranch eieren.

Wie was Frank Dorsa en welke bijdragen heeft hij geleverd?

Frank Dorsa was een van de medeoprichters van Eggo wafels en een pionier op het gebied van voedselbereiding. Hij speelde niet alleen een belangrijke rol in de ontwikkeling van de diepvrieswafel, maar vond ook gadgets uit zoals een automatische doorlopende aardappelschiller en een spekbakmachine die het omkrullen tegenging. Franks inventieve geest en passie voor het creëren van nieuwe gadgets speelden een belangrijke rol in het succes van Eggo wafels.

Wanneer werden Eggo Pannenkoeken geïntroduceerd?

Ondanks het vroege succes van Eggo wafels, duurde het bijna 50 jaar voordat Eggo diepvriespannenkoeken aan hun productlijn toevoegde. Diepvriespannenkoeken kwamen beschikbaar in 1997, een jaar na de dood van medeoprichter Frank Dorsa. Deze toevoeging voorzag consumenten van nog een handige en heerlijke ontbijtoptie.

Wat is de erfenis van Eggo wafels?

Eggo wafels hebben een blijvende erfenis achtergelaten in de ontbijtindustrie. Ze waren de pioniers van de diepvrieswafelmarkt en zetten een hoge standaard voor kwaliteit en smaak. Vandaag de dag is Eggo nog steeds een populaire keuze, met een verscheidenheid aan smaken en producten naast de traditionele wafels, zoals pannenkoeken, hapjes en wentelteefjes. De erfenis van innovatie en gemak van Eggo wafels leeft voort, en maakt ontbijtliefhebbers van alle leeftijden blij.

Waarom zijn diepvrieswafels zo populair?

Diepvrieswafels, waaronder Eggo wafels, hebben aan populariteit gewonnen door hun gemak en gemakkelijke bereiding. Ze bieden een snelle en bevredigende ontbijtmogelijkheid die minimale inspanning en tijd vergt. Met diepvrieswafels kunnen consumenten genieten van een warme en knapperige maaltijd door ze gewoon op te warmen. Door dit gemak zijn diepvrieswafels niet meer weg te denken uit veel huishoudens, wat bijdraagt aan de groei van de diepvrieswafelindustrie.