Facts

Nieuwe studie onthult waarom je meer roggebrood zou moeten eten

Nieuwe studie onthult waarom je zou moeten overwegen meer roggebrood te eten

Als de tijd verandert, verandert ook de wetenschap en het is niet altijd makkelijk om bij te blijven met wat als gezond wordt beschouwd. Weet je nog dat we allemaal overvloedige hoeveelheden volle melk dronken? (Nog steeds kan het dagelijks drinken van melk je lichaam beïnvloeden door het voedingsstoffen en mineralen zoals calcium te geven, volgens Healthline).
Jarenlang is ons verteld dat brood slecht is – zo erg zelfs dat WW en Oprah Winfrey van de consumptie van brood een verkoopargument hebben gemaakt voor hun gezonde eetplan. Maar net zoals gegrilde kip een gezonder alternatief is voor gefrituurde kip, zijn er genoeg broodsoorten die niet leiden tot een toevloed aan simpele suikers. Sommige soorten brood zijn van nature heel gezond. Het klassieke witte brood kun je beter vermijden als je een suikerarm dieet volgt. Volgens Medical News Today heeft wit brood bovendien niet veel gezondheidsvoordelen die de hoeveelheid koolhydraten en suiker compenseren. Andere alternatieven, zoals roggebrood, kunnen echter wel wonderen doen voor je gezondheid.

Misschien wil je meer roggebrood eten

Verschillende soorten brood bieden verschillende gebieden en hoeveelheden voeding. Volkoren en volkorenbrood bevatten complexe koolhydraten die langzaam verteren, waardoor je lichaam over een langere periode energie krijgt, volgens de American Heart Association. Aan de andere kant legt Livestrong uit dat pompernikkelbrood een geweldig alternatief is voor wit brood voor mensen met type 2 diabetes.
Toch kunnen mensen die hun darmgezondheid willen verbeteren beter meer roggebrood eten. In een recent onderzoek, gepubliceerd in Nutrients, maten wetenschappers de inname van roggevoedsel vergeleken met geraffineerd tarwevoedsel bij volwassenen over een periode van 12 weken. De bevindingen suggereerden dat vezelrijke roggeconsumptie hielp ontstekingen in de darmen te verminderen en “geassocieerd was met verbeteringen in metabole risicomarkers”, aldus het onderzoek. In de meest verteerbare termen (pun intended), roggebrood bevordert de darmgezondheid. Naast het consumeren van vezelrijk roggebrood, is van zuurdesembrood aangetoond dat het de darmgezondheid bevordert, volgens EatingWell. Als je op zoek bent naar het beste brood voor je darmen, let dan op het vezelgehalte en of het gemaakt is met hele granen. EatingWell zegt dat de hele granen in brood zorgen voor extra voedingsvoordelen.
Gezien de bevindingen van dit onderzoek is het duidelijk dat roggebrood een waardevolle toevoeging kan zijn aan een gezond dieet. Het biedt niet alleen een ander voedingsprofiel dan wit brood, maar het bevat ook veel vezels die de darmgezondheid kunnen ondersteunen en ontstekingen kunnen helpen verminderen. Het verwerken van roggebrood in je maaltijden kan een eenvoudige maar effectieve manier zijn om je algehele welzijn te verbeteren.
Als je roggebrood kiest, kies dan voor volkorenvarianten die de hele graankorrel bevatten, voor maximale voedingsvoordelen. Zoek naar broden die zo min mogelijk bewerkt zijn en geen toegevoegde suikers of conserveringsmiddelen bevatten. Zuurdeeg roggebrood kan een uitstekende keuze zijn omdat het de voordelen van rogge combineert met de probiotische kwaliteiten van gefermenteerd zuurdesem.
Of je nu van roggebrood geniet in de vorm van sandwiches, toast of als bijgerecht bij je favoriete soepen en stoofpotten, dit veelzijdige en voedzame brood kan zowel smaak als gezondheidsvoordelen aan je maaltijden toevoegen. Experimenteer met verschillende recepten en beleg om je favoriete manieren te ontdekken om roggebrood in je dieet te verwerken.
Onthoud dat gematigdheid de sleutel is bij elk voedingsmiddel, dus ook bij roggebrood. Hoewel het vele gezondheidsvoordelen biedt, is het belangrijk om je algehele dieet in balans te houden en ervoor te zorgen dat je een verscheidenheid aan voedingsstoffen-rijke voedingsmiddelen consumeert. Raadpleeg een zorgprofessional of een geregistreerde diëtist voor persoonlijk advies op maat van je specifieke dieetbehoeften en doelen.

FAQ

Is roggebrood gezonder dan witbrood?

Ja, roggebrood wordt over het algemeen als gezonder beschouwd dan wit brood. In tegenstelling tot wit brood, dat wordt gemaakt van geraffineerd tarwemeel, wordt roggebrood meestal gemaakt van volkoren roggemeel. Dit betekent dat roggebrood meer van zijn natuurlijke vezels, vitaminen en mineralen behoudt. Roggebrood heeft ook een lagere glycemische index, wat betekent dat het een langzamere en stabielere stijging van de bloedsuikerspiegel veroorzaakt in vergelijking met wit brood.

Kan roggebrood helpen bij de darmgezondheid?

Ja, roggebrood kan bijdragen aan een betere darmgezondheid. Uit een recent onderzoek, gepubliceerd in Nutrients, bleek dat de consumptie van vezelrijke rogge geassocieerd werd met een verminderde darmontsteking en verbeteringen in metabole risicomarkers. Het hoge vezelgehalte van roggebrood kan een gezonde spijsvertering ondersteunen en de groei van gunstige darmbacteriën bevorderen. Daarnaast heeft zuurdesem roggebrood, dat een fermentatieproces ondergaat, mogelijk nog meer voordelen voor de darmgezondheid.

Is roggebrood geschikt voor mensen met diabetes?

Roggebrood kan een geschikte optie zijn voor mensen met diabetes. Vergeleken met wit brood heeft roggebrood over het algemeen een lagere glycemische index, wat betekent dat het een minder uitgesproken effect heeft op de bloedsuikerspiegel. De complexe koolhydraten en vezels in roggebrood verteren langzamer, waardoor glucose geleidelijker vrijkomt in de bloedsomloop. Het is echter nog steeds belangrijk voor mensen met diabetes om hun koolhydraatinname in de gaten te houden en samen te werken met een zorgverlener om te bepalen wat de beste voedingskeuzes zijn voor hun specifieke behoeften.

Hoe kan ik roggebrood in mijn dieet opnemen?

Er zijn veel manieren om roggebrood in je dieet te verwerken. Je kunt roggebrood gebruiken om sandwiches mee te maken, toast het en beleg het met avocado of notenboter, of serveer het bij soepen en stoofschotels. Roggebrood kan ook gebruikt worden als basis voor bruschetta of als korst voor zelfgemaakte pizza’s. Wees creatief en experimenteer met verschillende recepten om heerlijke manieren te vinden om te genieten van de voedingsvoordelen van roggebrood.

Kan ik roggebrood eten als ik een glutenintolerantie of coeliakie heb?

Hoewel roggebrood een goede optie is voor mensen zonder glutengerelateerde problemen, is het niet geschikt voor mensen met glutenintolerantie of coeliakie. Rogge bevat gluten en dat kan bij mensen met deze aandoeningen ongewenste reacties oproepen. Als je glutenintolerantie of coeliakie hebt, is het belangrijk om glutenvrije alternatieven te kiezen, zoals brood gemaakt van glutenvrije granen zoals rijst, quinoa of maïs.

Is het nodig om biologisch roggebrood te kiezen?

Het kiezen van biologisch roggebrood is een persoonlijke voorkeur. Biologisch roggebrood is gemaakt van rogge die is verbouwd zonder synthetische pesticiden of kunstmest, waar sommige mensen de voorkeur aan geven om milieu- en gezondheidsredenen. Maar conventioneel roggebrood is nog steeds een voedzame keuze. Ongeacht of je biologisch of conventioneel roggebrood kiest, het is belangrijk om de ingrediëntenlijst te lezen en brood te kiezen dat minimaal bewerkt is en geen onnodige toevoegingen of conserveringsmiddelen bevat.