Dessert Gemakkelijke recepten gekende ingredienten

KERSTRECEPT – Vegan Coq au Vin, met veenbessen en pommes duchesse

De feestdagen staan voor de deur en hoe kun je dat beter vieren dan met een heerlijk gerecht dat feestelijke smaken combineert met plantaardig lekkers? In dit recept geven we een heerlijke draai aan de klassieke Coq au Vin, waarbij we de traditionele kip vervangen door stevige groenten en het geheel doordrenken met de levendige zoetheid van veenbessen. In combinatie met gouden en knapperige Pommes Duchesse zal deze veganistische Coq au Vin zeker indruk maken op je gasten en je smaakpapillen laten dansen van plezier.

Dit recept is het eerste in een reeks van drie recepten voor de feestdagen. Coq au vin met veenbessen, pommes duchesse en knolseldersalade is het hoofdgerecht. Hierna volgen nog een voorgerecht (Gebakken vegan Camembert met veenbessensaus) en een lekker dessert (Gevulde kerstappels).

Jep, voor een keer gaan we de echte klassieke Franse richting op. Veel vleesgerechten zijn moeilijk om te veganizen, net zoals kaasjes. Ook al bezorgen deze alternatieven mij wel hetzelfde gevoel van satisfaction als de vleesvariant, toch proef je (uiteraard) het verschil. Niet dat dat erg is, het is gewoon iets anders. Deze Coq au Vin daarentegen is écht een toppertje en leunt zeer dicht aan bij de vleesversie.
Hoe maak je vegan coq au vin?

Deze Coq au Vin baseerde ik op het recept van mijn papa. Mijn papa is echt een goeie kok, en vroeger was zijn Coq au Vin zeker een van mijn lievelingsgerechtjes. Het is zo typisch een gerecht dat we aten rond de feestdagen. Omdat ik dit recept nu ook deel in kader van de komende Kerstperiode serveer ik het klassiek met Pommes Duchesse, verse veenbessensaus en een fris slaatje van knolselder (ook een recept van mijn papa). Zeer geslaagd, al zeg ik het zelf.

Ingrediënten (voor 4 personen):

Shiitake bacon:

 • 300 gram shiitakes, in plakjes
 • 1 el liquid smoke
 • 1 el lichte sojasaus

Coq au Vin

 • 2 el plantaardige boter (bv. Alpro) of ontgeurde kokosolie (of andere olie)
 • 1/2 el olie om in te bakken
 • 4 uien, grof gesneden
 • 500 gram champignons, in vieren gesneden
 • 480 gram vegan kip (bv. van De Vegetarische Slager, Albert Heijn of Greenway)
 • 20 ml cognac, om te flamberen
 • 300 ml rode wijn
 • 250 ml groentebouillon, warm
 • 5 kruidnagels
 • 5 blaadjes laurier
 • enkele takjes verse tijm
 • 1 tl zwarte peper, versgemalen
 • 1,5 tl zout

Veenbessensaus:

 • 700 gram verse veenbessen
 • 1 appel, in kleine blokjes
 • 3 el agavesiroop/maple syrup/suiker
 • sap van 1 limoen

Knolseldersalade:

 • 500 gram knolselder, geraspt
 • sap van 1 citroen
 • 2 el veganaise (bv. Hellmann’s van Delhaize)

Voor erbij:

 • Vegan Pommes Duchese (versgemaakt of bv. McCain)
 • Veganais

Bereiding (+/-40 min.):

 1. Doe de ingrediënten voor de shiitake bacon in een mengkom en roer goed door elkaar. Zet opzij en laat de shiitakes marineren.
 2. Smelt in een grote kookpot 2 el vegan boter of kokosolie. Voeg de ui toe en stoof kort aan.
 3. Wanneer de ui glazig is voeg je de champignons toe. Laat een tiental minuten mee garen op een middelhoog vuur.
 4. Doe de gemarineerde shiitakes in een warme pan, samen met de marinade. Laat op een hoog vuur bakken tot de shiitakes krokant zijn. Zet daarna opzij.
 5. Verwarm 1/2 olie in een grote pan. Voeg de vegan kip toe en bak op een middelhoog vuur totdat de ‘kip’ een bruin korstje krijgt.
 6. Breng intussen 250 ml water aan de kook met 1 groentenbouillonblokje. (Of verwarm verse groentenbouillon).
 7. Doe de cognac in de warme pan bij de kip. Warm heel kort (1 min.) mee op. Haal van het vuur en flambeer door een briquet/stekje kort boven de ‘kip’ te houden. Opgepast! Zet je dampkap af en zorg voor voldoende plek boven de pan.
 8. Voeg de ‘kip’ bij de ui en champignons. Blus het geheel met 300 ml rode wijn en 250 ml groentebouillon. Voeg de kruidnagels, laurierblaadjes, peper en zout toe en meng het geheel goed door elkaar.
 9. Laat ongeveer 20 minuten inkoken, zonder deksel, tot het geheel wat zachter is. Roer af en toe om. Meng op het einde de shiitake-bacon erdoor.
 10. Maak de Pommes Duchesse volgens de aanwijzigen op de verpakking. Als je echt wil uitpakken kan je uiteraard ook zelf lekkere puree maken en die in mooie torentjes bakken in de oven.
 11. Maak intussen de veenbessensaus door alle ingrediënten in een kookpot op een hoog vuur met deksel te laten inkoken, ongeveer 10 à 15 minuten. Roer af en toe om.
 12. Meng voor de knolseldersalade alle ingrediënten goed door elkaar.

Serveer samen met eventueel wat veganaise voor bij de patatjes.

Deze Vegan Coq au Vin met Veenbessen en Pommes Duchesse is een feestelijk en bevredigend gerecht dat de essentie van de feestdagen weergeeft. De combinatie van malse groenten, pittige veenbessen en rijke smaken maakt het een pronkstuk op je eettafel. Bij elke hap proef je de warmte en vreugde van het seizoen, terwijl je geniet van de wetenschap dat dit gerecht zowel medelevend als heerlijk is. Dus verzamel je geliefden, hef het glas en geniet van deze opmerkelijke veganistische draai aan een klassieke favoriet. Fijne feestdagen!