Facts

Schorpioenen in blik zijn een ding – zo eet je ze

Schorpioenen in blik: Een unieke delicatesse die het proberen waard is

Heb je je ooit afgevraagd hoe het zou zijn om een schorpioen te eten? Ja, je leest het goed. Schorpioenen in blik bestaan echt, en ze zijn niet alleen bedoeld voor reptielen als huisdier. Ze zijn eigenlijk bedoeld voor menselijke consumptie. Als iemand die de unieke kans heeft gehad om deze ongewone delicatesse te proberen, wil ik mijn ervaring uit eerste hand met je delen.

Wat zijn schorpioenen in blik?

Ingeblikte schorpioenen zijn overleden schorpioenen die zijn geconserveerd en verpakt in blik. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar, waaronder de zwarte schorpioen (ook bekend als de Aziatische bosschorpioen), de Heterometrus longimanus en de pantserstaartschorpioen. Deze schorpioenen worden gekweekt in Zuidoost-Azië, waar ze worden gevoed met een dieet van andere gekweekte insecten zoals krekels en wormen.
Het bereidingsproces van ingeblikte schorpioenen omvat het reinigen en steriliseren van de schorpioenen, vergelijkbaar met hoe gedroogde schorpioenen worden verwerkt. Hoewel de specifieke bereidingsmethode niet direct beschikbaar is, wordt aangenomen dat de schorpioenen worden ingevroren, gereinigd en gekookt voordat ze worden gedroogd. In sommige gevallen worden ze ook op smaak gebracht met kruiden zoals barbecuekruiden.

Hoe smaken schorpioenen in blik?

Laten we nu naar de belangrijkste vraag gaan: Hoe smaken schorpioenen in blik eigenlijk? Over het algemeen wordt gezegd dat schorpioenen een milde smaak hebben die doet denken aan andere schaaldieren zoals krab of garnalen. De meningen over de smaak van schorpioenen in blik kunnen echter uiteenlopen.
Sommigen beschrijven de smaak als vergelijkbaar met kippenhuid of friet, terwijl anderen het vergelijken met drop of pure chocolade. Er zijn echter ook mensen die de smaak overdreven zout en onaangenaam vinden. Eén recensent vergeleek het zelfs met “zeewater en de dood”. Het lijkt erop dat de smaak van ingeblikte schorpioenen aangeleerd moet worden en misschien niet voor iedereen is weggelegd.

Hoe schorpioenen in blik te eten

Als je je avontuurlijk voelt en schorpioenen in blik wilt proberen, zijn er een paar manieren waarop je ervan kunt genieten. De eenvoudigste manier is om ze rechtstreeks uit het blik te eten, hoewel je misschien een dipsaus bij de hand wilt hebben om wat smaak toe te voegen of eventuele onaangename smaken te maskeren. Zoete chilisaus is een populaire keuze voor gedroogde schorpioenen en kan ook goed werken met schorpioenen uit blik.
Als je liever kookt met schorpioenen in blik, kun je ze in verschillende gerechten gebruiken. Sommige liefhebbers van schorpioenen raden aan om ze toe te voegen aan stoofpotten of soepen, of om ze te serveren op een bedje van noedels of pasta. Je kunt ze ook bakken, grillen, stomen of zelfs boven een open vuur roosteren als je gaat kamperen. Het frituren van ingeblikte schorpioenen is een andere populaire methode, die zorgt voor een knapperige textuur. Door ze van tevoren in water te weken kun je overtollig zout verminderen.

Waar vind ik schorpioenen in blik?

Als je geïntrigeerd bent en een blikje schorpioenen wilt bemachtigen, moet je even zoeken. De belangrijkste online bron voor schorpioenen in blik is Thailand Unique. De verkrijgbaarheid kan echter beperkt zijn en het komt regelmatig voor dat ze niet op voorraad zijn. Verder kun je het beste naar Thailand of China gaan, waar schorpioenen vaak als straateten worden verkocht. Verse schorpioenen worden vanwege gezondheidsvoorschriften soms in blikjes verkocht, en ze worden meestal gefrituurd en op stokjes geserveerd voor een unieke snackervaring.

Voedingswaarde van schorpioenen in blik

Hoewel het idee om schorpioenen te eten misschien ongebruikelijk lijkt, bieden ze wel degelijk enkele voedingsvoordelen. Schorpioenen zijn, net als veel insecten, een goede bron van eiwitten, met schattingen tot 80%. Ze bevatten ook kalium, calcium, ijzer en vitamine A en B. In de traditionele Chinese geneeskunde zouden schorpioenen reinigende eigenschappen hebben en goed zijn voor de huid.
Het is echter vermeldenswaard dat schorpioenen, ook die in blik, anti-nutriënten bevatten zoals oxalaat, fytaat en tannine. Deze stoffen kunnen de opname van mineralen en eiwitten in het lichaam belemmeren. Niettemin, met de juiste verwerking om het niveau van deze anti-nutriënten te verminderen, kunnen schorpioenen mogelijk een levensvatbare voedselbron worden.

Conclusie

Schorpioenen in blik zijn misschien niet voor mensen met een zwak hart, maar voor mensen die bereid zijn om unieke culinaire ervaringen op te doen, bieden ze een smaak die met niets te vergelijken is. Met een milde smaak die doet denken aan schelpdieren, kunnen ze rechtstreeks uit het blik worden gegeten of in verschillende gerechten worden verwerkt. Hoewel de verkrijgbaarheid beperkt is, wacht het avontuur van schorpioenen in blik op degenen die het willen proberen. Dus als je ooit de kans krijgt, waarom zou je het dan niet proberen en beginnen aan een gastronomische reis die maar weinigen hebben kunnen beleven? Bereid je voor op een buitengewone smaak.

FAQ

Wat zijn schorpioenen in blik?

Schorpioenen in blik zijn overleden schorpioenen die zijn geconserveerd en verpakt in blik. Ze zijn er in verschillende soorten, zoals de zwarte schorpioen, Heterometrus longimanus, en de pantserstaartschorpioen. Deze schorpioenen worden gekweekt in Zuidoost-Azië en gevoed met een dieet van andere gekweekte insecten.

Zijn ingeblikte schorpioenen veilig om te eten?

Ja, schorpioenen in blik die worden klaargemaakt voor menselijke consumptie ondergaan een reinigings- en sterilisatieproces. Ze worden meestal eerst in de vriezer gelegd, gereinigd, gekookt en gedroogd voordat ze worden ingeblikt. Het is echter belangrijk om schorpioenen in blik te kopen bij een gerenommeerde leverancier om er zeker van te zijn dat ze op de juiste manier zijn verwerkt en behandeld.

Hoe smaken schorpioenen in blik?

De smaak van ingeblikte schorpioenen kan variëren, maar over het algemeen wordt beschreven dat ze een milde smaak hebben die lijkt op schaaldieren zoals krab of garnalen. Sommige mensen vergelijken de smaak met kippenhuid of frietjes, terwijl anderen vinden dat het doet denken aan drop of pure chocolade. Smaakvoorkeuren kunnen echter verschillen en sommige mensen vinden de smaak overdreven zout of onaangenaam.

Hoe moet ik schorpioenen in blik eten?

Schorpioenen in blik kun je rechtstreeks uit het blik eten als snack. Het kan echter handig zijn om een dipsaus bij de hand te hebben om de smaak te versterken of onaangename smaken te maskeren. Zoete chilisaus is een populaire keuze. Je kunt schorpioenen uit blik ook verwerken in verschillende gerechten, zoals stoofschotels, soepen of noedelgerechten. Ze kunnen ook worden gebakken, gegrild, gestoomd of gefrituurd voor een knapperige textuur.

Waar kan ik schorpioenen in blik vinden?

De belangrijkste online bron voor schorpioenen in blik is Thailand Unique. De beschikbaarheid kan echter variëren en ze kunnen periodiek niet op voorraad zijn. Als je graag verse schorpioenen wilt proberen, kun je Thailand of China bezoeken, waar ze vaak als straatvoedsel worden verkocht.

Zijn ingeblikte schorpioenen goed voor de voeding?

Schorpioenen, ook in blik, zijn een goede bron van eiwitten, met een eiwitgehalte tot 80%. Ze bevatten ook kalium, calcium, ijzer en vitamine A en B. Schorpioenen bevatten echter ook antinutriënten zoals oxalaat, fytaat en tannine, die de opname van mineralen en eiwitten kunnen belemmeren. Met de juiste verwerking om deze anti-nutriënten te verminderen, zouden schorpioenen een waardevolle voedselbron kunnen zijn.