Facts

De reden waarom je moet gaan bakken tijdens een quarantaine van het Coronavirus

De reden dat je moet gaan bakken tijdens een quarantaine van het Coronavirus

Ontspanning en geluk vinden in bakken

In deze onzekere tijden is het belangrijker dan ooit om activiteiten te vinden die ons plezier brengen en helpen ontspannen. Volgens een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Positive Psychology kan regelmatig bakken en koken ons welzijn en geluksniveau aanzienlijk verbeteren. De studie, uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Otago in Nieuw-Zeeland, volgde 658 universiteitsstudenten die hun activiteiten en gevoelens vastlegden gedurende een periode van 13 dagen. De resultaten toonden aan dat degenen die regelmatig deelnamen aan creatieve activiteiten zoals bakken, koken, schilderen, breien of creatief schrijven een aanzienlijke toename in hun algehele geluk en welzijn ervaarden.

Bakken als een vorm van creatieve expressie

Bakken biedt niet alleen een heerlijk eindresultaat, maar is ook een uitlaatklep voor creatieve expressie. Donna Pincus, universitair hoofddocent psychologie en hersenwetenschappen aan de Boston University, legt uit dat creatieve activiteiten zoals bakken mensen in staat stelt om hun artistieke kant aan te spreken en een gevoel van voldoening te vinden. Of het nu gaat om het experimenteren met nieuwe recepten, het versieren van taarten en koekjes of het uitproberen van unieke smaakcombinaties, bakken zorgt voor persoonlijke expressie en kan dienen als een waardevolle stressverlichtende activiteit.

De meditatieve aard van bakken

Naast een creatieve uitlaatklep kan bakken ook een meditatieve en bewuste bezigheid zijn. Het bakproces vereist focus en aandacht voor details, van het zorgvuldig afmeten van ingrediënten tot het kneden van deeg of het controleren van de oventemperatuur. Deze mate van concentratie op de uit te voeren taak kan een staat van mindfulness bevorderen, waarbij mensen volledig aanwezig zijn in het moment en opgaan in de zintuiglijke ervaring van het bakken. Deze mindfulness kan leiden tot lagere stressniveaus en een broodnodige onderbreking bieden van de constante stroom van zorgwekkend nieuws en informatie die angst inboezemt.

Bakken als hulpmiddel voor COVID-19 angstmanagement

Met de aanhoudende COVID-19 pandemie neemt de angst wereldwijd toe. Om mensen te helpen met de stress en onzekerheid om te gaan, raadt de Wereldgezondheidsorganisatie aan om praktische manieren te vinden om de angst te beheersen en de blootstelling aan verontrustende nieuwsberichten te beperken. Bakken kan hierbij een waardevol hulpmiddel zijn, omdat het een productieve en leuke activiteit is die de aandacht weghaalt van angstopwekkende gedachten. Door de aandacht te richten op het afmeten van ingrediënten, het volgen van recepten en het maken van iets lekkers, kunnen mensen door te bakken troost en een gevoel van controle vinden te midden van de chaos.

Aan de slag met bakken

Als je geïnspireerd bent om een bakavontuur aan te gaan tijdens je coronavirusquarantaine, zijn hier enkele tips om je op weg te helpen:

  1. Leg een voorraad aan van essentiële bakingrediënten zoals bloem, suiker, boter, eieren en vanille-extract.
  2. Ontdek online recepten of haal je favoriete familierecepten boven om nieuwe en spannende traktaties uit te proberen.
  3. Investeer in kwaliteitsbakgerei en -apparatuur om je bakervaring te verbeteren.
  4. Experimenteer met verschillende smaken, decoraties en technieken om je creativiteit de vrije loop te laten.
  5. Deel je baksels met familie, vrienden of buren terwijl je de nodige sociale afstand bewaart.

Onthoud dat bakken niet alleen om het eindresultaat gaat, maar ook om de reis en het plezier dat het met zich meebrengt. Omarm dus de therapeutische voordelen van bakken en geniet van het proces van het maken van heerlijke lekkernijen die zowel het lichaam als de ziel voeden.
Kortom, in deze moeilijke tijden kan het vinden van troost en geluk in eenvoudige activiteiten zoals bakken een aanzienlijk verschil maken in ons algehele welzijn. Dus laten we de kunst van het bakken omarmen, onze creativiteit de vrije loop laten en genieten van de troostende geur van vers gebakken lekkers.

FAQ

Is bakken een geschikte activiteit voor beginners?

Absoluut! Bakken is geschikt voor mensen van alle niveaus. Er zijn online veel beginnersvriendelijke recepten te vinden en met oefening zul je meer vertrouwen krijgen en je bakvaardigheden ontwikkelen.

Kan bakken stress en angst helpen verlichten?

Ja, bakken heeft therapeutische voordelen en kan dienen als een stressverlichtende activiteit. De focus en concentratie die nodig zijn tijdens het bakken bevorderen mindfulness en kunnen angst helpen verminderen door te zorgen voor een tijdelijke ontsnapping aan zorgelijke gedachten.

Wat als ik niet alle benodigde bakbenodigdheden heb?

Maak je geen zorgen als je geen volledig uitgeruste keuken hebt. Veel eenvoudige recepten kunnen worden bereid met basisgerei en -apparatuur. Begin met recepten waarvoor je zo weinig mogelijk gereedschap nodig hebt en breid je collectie geleidelijk uit naarmate je meer passie krijgt voor bakken.

Hoe kan ik van bakken een gezinsvriendelijke activiteit maken?

Bakken is een uitstekende gelegenheid om het hele gezin erbij te betrekken. Geef kinderen taken die passen bij hun leeftijd, zoals ingrediënten afmeten of koekjes versieren. Het is een geweldige manier om samen tijd door te brengen en blijvende herinneringen te creëren.

Kan ik ingrediënten in recepten vervangen als ik ze niet bij de hand heb?

Ja, bij het bakken kunnen vaak vervangingen worden gemaakt. Houd er echter rekening mee dat sommige vervangingen van ingrediënten de textuur of smaak van het eindproduct kunnen beïnvloeden. Je kunt het beste betrouwbare bakboeken of receptengidsen raadplegen voor geschikte vervangingen.

Hoe kan ik mijn baksels delen met behoud van sociale afstand?

Als je je creaties met anderen wilt delen, overweeg dan contactloze bezorgopties. Verpak je bakproducten veilig en laat ze achter bij de ontvanger of regel een veilige ophaaldienst op sociale afstand. Volg altijd de lokale gezondheidsrichtlijnen en aanbevelingen.
Vergeet niet dat bakken een leuke en plezierige bezigheid moet zijn. Wees niet bang om te experimenteren, fouten te maken en ervan te leren. Gebruik deze tijd om je culinaire creativiteit te ontdekken en geniet van de kalmerende en lonende aard van bakken.