Facts

De ware oorsprong van Mukbang

De ware oorsprong van Mukbang

Als liefhebber van eten en burger van het internet kom je soms eetgerelateerde rages en fenomenen tegen die je op zijn zachtst gezegd vreemd vindt. Een van de meer eigenaardige eetculturen is mukbang, het vreemd klinkende concept waarbij je, nou ja, heel veel voedsel eet terwijl mensen toekijken. Mukbang-video’s halen belachelijke aantallen op YouTube en andere sociale mediaplatforms zoals Weibo, en de populairste mukbang YouTube-video’s hebben tientallen miljoenen weergaven. Eind 2019 werd mukbang zelfs genoemd als een van de voedseltrends die op het punt stonden 2020 over te nemen.
Dat is behoorlijk respectabel. Maar er is één kleine vraag: Waar komt het precies vandaan, dit eenvoudige concept om mensen tonnen voedsel te zien eten? Wie op aarde ging er op een dag zitten en besloot om zich vol te proppen voor vreemden, om vervolgens te ontdekken dat wat ze deden schokkend fascinerend was? Laten we eens kijken naar de ware oorsprong van mukbang.

Mukbang is een YouTube-versie van Zuid-Koreaanse kookprogramma’s

Als je ook maar een beetje bekend bent met het concept van mukbang, dan weet je waarschijnlijk dat het fenomeen uit Zuid-Korea komt. Zoals Fluent in 3 Months ons vertelt, is het begonnen zoals de meeste online dingen: als een soort meme. Zuid-Koreaanse YouTubers begonnen in 2010 mukbang-video’s te posten en de trend bleek blijkbaar populair genoeg om een decennium lang stand te houden, want er zijn meerdere subculturen ontstaan. Sommige “mukbangers” eten in stilte; anderen zijn luidruchtig. Velen eten tonnen voedsel, terwijl anderen zich richten op kleine lekkernijen. Soms is het eten klaar en gaan ze meteen aan de slag, terwijl anderen het eten eerst koken, waardoor hun video of livestream in feite een vreemd soort kookshow wordt.
De opkomst van mukbang was overigens waarschijnlijk enigszins voorspeld door de aard van Zuid-Koreaanse kookshows. In tegenstelling tot hun westerse tegenhangers, die zich vooral richten op het kookgedeelte, leggen deze programma’s traditioneel een veel grotere nadruk op het eetgedeelte. Dit wetende is het niet zo verwonderlijk dat YouTubers op het idee zijn gekomen, het hebben gekruist met het populaire “haul”-videoconcept en erin zijn geslaagd om video’s van het tonen van enorme hoeveelheden eten en het vervolgens opeten tot iets te maken waar miljoenen mensen van genieten.

De verschillende stijlen van Mukbang

Binnen de subcultuur van de mukbang zijn er in de loop der tijd verschillende stijlen ontstaan. Sommige mukbangers eten het liefst in stilte, zodat de geluiden van het kauwen en slikken een gevoel van intimiteit met het publiek creëren. Anderen zijn luidruchtiger, voeren levendige gesprekken, vertellen verhalen of organiseren zelfs eetuitdagingen. Het scala aan voedsel dat in mukbangvideo’s wordt gegeten is enorm, van enorme hoeveelheden fastfood tot delicate en ingewikkelde gerechten. En terwijl sommige mukbangers zich richten op kant-en-klare maaltijden, nemen anderen de tijd om het eten tijdens de video te koken, waarbij ze naast hun eetvaardigheden ook hun culinaire vaardigheden laten zien.

De invloed van Zuid-Koreaanse kookprogramma’s

De populariteit van mukbang kan gedeeltelijk worden toegeschreven aan de invloed van Zuid-Koreaanse kookshows. Deze shows leggen al heel lang een grotere nadruk op de eetervaring dan alleen op het kookproces. Deze unieke benadering van culinair entertainment sloeg aan bij het publiek en in combinatie met de opkomst van online videoplatforms zoals YouTube creëerde dit de perfecte storm voor de opkomst van mukbang. Door elementen van Zuid-Koreaanse kookprogramma’s en het westerse “haul”-videoconcept te combineren, vonden mukbangers een manier om miljoenen kijkers te boeien met hun heerlijke eetsessies.

De culturele betekenis van Mukbang

Mukbang heeft niet alleen aan populariteit gewonnen als vorm van vermaak, maar is ook een cultureel fenomeen geworden. In Zuid-Korea, waar het oorspronkelijk vandaan komt, heeft mukbang een grote invloed gehad op de voedselindustrie. Sommige mukbangers zijn zelf beroemdheden geworden en hebben sponsoring en samenwerkingen met voedselmerken aangetrokken. Mukbang heeft ook het consumentengedrag beïnvloed: kijkers verlangen vaak naar het eten dat ze in video’s zien en gaan op zoek naar dezelfde gerechten in restaurants of bestellen ze online. Daarnaast heeft mukbang discussies aangewakkerd over voedselverspilling en overconsumptie, waardoor belangrijke vragen over onze relatie met voedsel en het milieu aan de orde worden gesteld.

De toekomst van Mukbang

Terwijl mukbang blijft groeien in populariteit, evolueert het en past het zich aan het veranderende digitale landschap aan. Mukbangers verkennen nieuwe formats, zoals live streaming en interactieve ervaringen, om in realtime in contact te komen met hun publiek. Sommige mukbangers hebben hun content ook uitgebreid naar andere aspecten dan eten, door elementen van reizen, ASMR en storytelling in hun video’s te verwerken. De internationale aantrekkingskracht van mukbang heeft geleid tot de verspreiding ervan naar andere landen, met makers over de hele wereld die hun eigen unieke draai aan het concept geven.

Conclusie

Mukbang, het fenomeen waarbij mensen overvloedig voedsel eten, vindt zijn oorsprong in Zuid-Korea. Het is ontstaan uit een combinatie van Zuid-Koreaanse kookprogramma’s en de online videocultuur van YouTube. Wat begon als een meme en een niche-subcultuur is uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen dat miljoenen kijkers boeit en de voedingsindustrie en het consumentengedrag beïnvloedt. Mukbang is een unieke vorm van entertainment geworden die discussies losmaakt over eten, cultuur en onze relatie met consumptie. Terwijl mukbang zich blijft ontwikkelen en aanpassen, zal het fascinerend zijn om te zien hoe deze eet-subcultuur de toekomst van online entertainment en onze relatie met eten vormgeeft.

FAQ

Wat is mukbang?

Mukbang is een Koreaanse term die verwijst naar het uitzenden of livestreamen van jezelf terwijl je een grote hoeveelheid voedsel eet terwijl je interactie hebt met een publiek. Het heeft aan populariteit gewonnen op platforms zoals YouTube en is een wereldwijd fenomeen geworden.

Waar is mukbang ontstaan?

Mukbang ontstond in Zuid-Korea en werd rond 2010 populair op YouTube. Zuid-Koreaanse YouTubers begonnen video’s te posten van zichzelf terwijl ze grote hoeveelheden voedsel aten, en de trend verspreidde zich snel en trok de aandacht van een wereldwijd publiek.

Waarom is mukbang populair geworden?

Mukbang werd populair door de unieke combinatie van entertainment en eten. Het biedt kijkers een gevoel van plaatsvervangend plezier en bevredigt hun nieuwsgierigheid naar verschillende soorten eten. Bovendien creëert het sociale aspect van mukbang, waarbij kijkers in realtime kunnen communiceren met de gastheer, een gevoel van gemeenschap en verbondenheid.

Hoe heeft de cultuur van Zuid-Koreaanse kookprogramma’s mukbang beïnvloed?

Zuid-Koreaanse kookprogramma’s leggen traditioneel een sterke nadruk op de eetervaring in plaats van alleen op het kookproces. Deze focus op de zintuiglijke aspecten van eten, zoals geluiden en beelden, heeft de ontwikkeling van mukbang beïnvloed. De opkomst van mukbang kan worden gezien als een uitbreiding van de populariteit van Zuid-Koreaanse kookprogramma’s, aangepast aan het online videoformaat.

Gaat mukbang alleen over te veel eten?

Hoewel sommige mukbang-video’s over het eten van grote hoeveelheden voedsel gaan, zijn niet alle mukbangers gericht op overeten. Mukbang kan variëren van overdadige feesten tot delicate en ingewikkelde maaltijden. Het gaat meer om de ervaring van het virtueel delen van een maaltijd en de band tussen de gastheer en het publiek.

Wat is de toekomst van mukbang?

De toekomst van mukbang zal waarschijnlijk bestaan uit verdere diversificatie en experimenten. Mukbangers kunnen nieuwe formats verkennen, zoals live streaming en interactieve ervaringen, om zich in realtime met hun publiek bezig te houden. Daarnaast kunnen mukbangers andere elementen zoals reizen, ASMR of verhalen vertellen in hun video’s opnemen om een meer meeslepende en multidimensionale ervaring te bieden.