Facts

De onvertelde waarheid over New York Bagels

De onvertelde waarheid over New York Bagels

Bagels zijn niet zomaar een voedingsmiddel in New York; ze zijn een instituut. In een stad die bekend staat om zijn iconische monumenten en culturele diversiteit, heeft de bagel een speciale plek in de harten en smaakpapillen van New Yorkers. Maar wat is het verhaal achter de geliefde bagels van New York? Waar komen ze vandaan en waarom zijn ze zo geliefd? In dit artikel verkennen we de onvertelde waarheid over New Yorkse bagels en onthullen we de fascinerende geschiedenis en geheimen achter deze deegachtige lekkernijen.

Geboorte van de bagel

De oorsprong van de bagel gaat eeuwen terug. Volgens een verhaal in The Atlantic liggen de wortels van de bagel in het Polen van de 14e eeuw. Er wordt gezegd dat een soort dik brood genaamd krakeling vanuit Duitsland in Polen aankwam en geleidelijk veranderde in de bagel, die toen bekend stond als de ‘obwarzanek’. Een andere versie suggereert dat bagels hun oorsprong vinden in het Oostenrijk van de 17e eeuw, waar een Weense bakker een brood maakte in de vorm van een paardenstijgbeugel, in het Oostenrijks bekend als ‘beugel’. Welke versie ook de juiste is, bagels werden nauw geassocieerd met de Joodse religie in Polen, waar Joden brood mochten bakken en verkopen.
Door de eeuwen heen ontwikkelde bagels zich tot een populair straatvoedsel onder de gewone mensen in Oost-Europa. Ondanks hun nederige begin stonden bagels op het punt aan een reis te beginnen die hen over de oceaan naar een nieuw thuis in Amerika zou brengen.

Naar Amerika

Er wordt algemeen aangenomen dat bagels aan het eind van de 19e eeuw met Oost-Europese Joodse immigranten naar New York City kwamen. Toen deze immigranten zich in de stad vestigden, brachten ze hun culinaire tradities mee en lieten ze de New Yorkers kennismaken met de heerlijkheid van bagels. Tegen 1900 waren er al 70 bakkerijen in de Lower East Side van Manhattan die bagels maakten. De populariteit van de bagel bleef groeien en in 1907 werd de International Beigel Baker’s Union opgericht.
In de daaropvolgende decennia zorgde de vooruitgang in verpakking en distributie ervoor dat de bagel nog populairder werd. Tegen de jaren 1980 was de klassieke New York bagel groter geworden en werd hij gegeten door mensen met verschillende culturele achtergronden. Vandaag de dag zijn veel bakkerijen in New York niet meer in Joodse handen, maar de invloed van de Joodse en Oost-Europese oorsprong is nog steeds zichtbaar in enkele van de meest gerenommeerde bagelzaken van de stad.

De watermythe ontkrachten

Een van de meest hardnekkige mythes over New York bagels is dat ze hun uitzonderlijke smaak te danken hebben aan het water van de stad. De theorie is dat de unieke minerale samenstelling van het New Yorkse water de bagels hun kenmerkende smaak en textuur geeft. Dit is echter niet meer dan een mythe. In een blinde smaaktest uitgevoerd door America’s Test Kitchen was er geen waarneembaar verschil tussen bagels gemaakt met water uit Brooklyn en bagels gemaakt met water uit Massachusetts.
Hoewel het waar is dat New Yorks water een iets andere pH-waarde en mineraalgehalte heeft, hebben deze factoren een minimale invloed op het eindproduct. Het echte geheim achter een geweldige New Yorkse bagel zit hem in de techniek en het proces waarmee hij wordt gemaakt.

De kunst en wetenschap van het bagelbakken

Het maken van een perfecte New York bagel is een delicaat evenwicht tussen kunst en wetenschap. Het proces vergt jaren van studie, oefening en een diepgaand begrip van de fermentatie- en baktechnieken van het deeg. Hoewel bagelbakkers hun geheimen goed bewaken, is een bekend aspect van het proces het koud laten fermenteren van het deeg.
Tijdens de koude gisting laat men het deeg enkele dagen rusten in de koelkast. Door deze langere fermentatieperiode kunnen de smaken zich ontwikkelen, wat resulteert in een pittige en knapperige buitenkant. De duur van de fermentatie heeft een directe invloed op de smaak en textuur van de bagel, waarbij een langere fermentatie zorgt voor een sterkere smaak en een kauwbaardere textuur. Het deeg wordt vervolgens gevormd tot bagels, gekookt in zout water en tot slot perfect gebakken.

De crème de la crème

Als je in New York City bent en zin hebt in een authentieke bagelervaring, zijn er verschillende gerenommeerde bakkerijen die op je lijstje moeten staan. Absolute Bagels in de Upper West Side staat bekend om zijn grote, knapperige bagels met een zachte binnenkant. Ess-a-Bagel, in Midtown, biedt een grote verscheidenheid aan huisgemaakte roomkaas smaken en wordt beschouwd als een van de meest vereerde bagelzaken van Manhattan. Murray’s, in Greenwich Village, serveert dunnere en dichtere bagels met een scala aan vleesbeleg, naast de klassieke roomkaas- en visopties.
Dit zijn maar een paar van de vele fantastische bagelwinkels in New York City. Met zijn rijke geschiedenis en diverse culinaire scene is er een bagelbakkerij voor elke smaak en voorkeur.

Nationale bageldag vieren

Bagelliefhebbers opgelet! Op 9 februari is het National Bagel Day, een dag die in het teken staat van de geliefde bagel. Op deze dag bieden bagelwinkels in het hele land speciale promoties en kortingen om dit iconische voedsel te eren. Het is de perfecte gelegenheid om je favoriete bagelsmaak te proeven of iets nieuws te proberen.
Of je nu de voorkeur geeft aan een klassieke bagel met roomkaas of meer van avontuurlijke smaken houdt zoals bagel met alles erop en eraan of kaneel met rozijnen, National Bagel Day is een tijd om van de smaken te genieten en het vakmanschap te waarderen dat bij het maken van elke bagel komt kijken.
New York bagels hebben een rijke en fascinerende geschiedenis die eeuwen en continenten omspant. Van hun nederige oorsprong in Polen en Oostenrijk tot hun reis over de Atlantische Oceaan om een geliefd onderdeel van het culinaire landschap van New York te worden, bagels hebben de smaakpapillen en harten van mensen over de hele wereld weten te betoveren.
Hoewel de mythe over het water in New York misschien niet waar is, blijven de kunst en wetenschap van het bagelbakken ongelooflijke resultaten opleveren. Of je nu in New York woont of de stad bezoekt, het verkennen van de diverse bagelwinkels en -smaken is een avontuur op zich.
Dus de volgende keer dat je je tanden in een warme, versgebakken New Yorkse bagel zet, neem dan even de tijd om de eeuwenoude traditie en de bekwame bakkers die deze heerlijke traktaties tot leven brengen te waarderen.

FAQ

Waarin verschillen New York bagels van andere bagels?

New York bagels staan bekend om hun specifieke kenmerken. Ze zijn meestal groter, dichter en kauwbaarder dan andere bagels. Het geheim zit hem in de traditionele methode van het met de hand rollen van de bagels, het langere fermentatieproces en het koken van het deeg voor het bakken. Deze factoren dragen bij aan de kenmerkende textuur en smaak van de bagels.

Worden New York bagels echt met speciaal water gemaakt?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, maakt het gebruik van New York water geen significant verschil in de smaak of kwaliteit van de bagels. Het is waar dat het water van New York City een unieke minerale samenstelling heeft, maar de invloed op het eindproduct is minimaal. De sleutel tot een geweldige New York bagel ligt in de expertise van de bakkers en het nauwgezette proces dat ze volgen.

Kun je authentieke New York bagels buiten New York City vinden?

Hoewel New York City bekend staat om zijn uitzonderlijke bagels, kun je op verschillende plaatsen in de Verenigde Staten heerlijke en authentieke bagels in New York-stijl vinden. Veel bagelwinkels en bakkerijen hebben de kunst van het namaken van de traditionele New Yorkse bagel onder de knie gekregen, zodat bagelliefhebbers ook buiten de stad van dezelfde smaken en texturen kunnen genieten.

Wat zijn populaire toppings voor New York bagels?

New York bagels zijn ongelooflijk veelzijdig als het gaat om beleg. Klassieke keuzes zijn roomkaas, lox (gerookte zalm) en dun gesneden rode uien. Andere populaire opties zijn verschillende smaken roomkaas, zoals scallion, groente of aardbei. Daarnaast kun je bagels vinden met een verscheidenheid aan vleeswaren, kazen of zelfs zoet beleg zoals Nutella.

Kun je New York bagels invriezen?

Ja, New York bagels kunnen goed worden ingevroren en bewaard voor toekomstige consumptie. Om bagels in te vriezen, kun je ze het beste per stuk in plasticfolie wikkelen of in luchtdichte zakken doen. Als je klaar bent om van een bevroren bagel te genieten, ontdooi hem dan gewoon op kamertemperatuur of rooster hem om hem weer vers te maken. Invriezen is een handige manier om altijd een voorraad heerlijke bagels bij de hand te hebben.

Wat is de beste manier om van een New Yorkse bagel te genieten?

De beste manier om van een New York bagel te genieten is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Sommige mensen hebben hun bagels het liefst geroosterd, terwijl anderen ze lekker vinden zoals ze zijn. Toppings zoals roomkaas, boter of je favoriete broodbeleg kunnen de smaak versterken. Combineer je bagel met een warme kop koffie of thee voor een heerlijk ontbijt of tussendoortje. Uiteindelijk is het de authentieke smaak en textuur van een New Yorkse bagel die de ervaring echt speciaal maakt.