Facts

Essentiële drankjes die elke thuisbarkeeper nodig heeft in zijn bar

Essentiële drankjes die elke thuisbarkeeper nodig heeft in zijn bar

De kunst van het cocktails maken is een combinatie van vaardigheid, passie en kwaliteitsingrediënten. Of je nu een etentje geeft of gewoon indruk wilt maken op je gasten, een goed gevulde bar is essentieel. In dit artikel bespreken we een aantal must-have dranken die elke thuisbartender in zijn bar moet hebben.

Manhattan

De Manhattan is een klassieke cocktail die weinig introductie nodig heeft. Met een korte lijst van ingrediënten is hij niet meer weg te denken van cocktailmenu’s over de hele wereld. Om een perfecte Manhattan te maken, heb je rogge of bourbon nodig (het debat is nog gaande), Italiaanse vermout en Angostura bitters. Roer deze ingrediënten door elkaar met gemalen ijs, zeef het in een gekoeld glas en garneer met een citroentwist of cocktailkersen. Het resultaat is een boozy, verfijnd drankje dat zeker indruk zal maken.

Ouderwetse

De Old Fashioned is nog zo’n tijdloze cocktail die de tand des tijds heeft doorstaan. Met slechts drie ingrediënten – whisky, suiker en bitters – levert het een slokje verfijning. Meng in een glas met ijs een suikerklontje met bitters en een theelepel water. Voeg een groot ijsblokje toe, giet de whisky erbij en roer voorzichtig. Voor een vleugje citrus knijp je een reepje sinaasappelschil uit boven het glas en wrijf je het rond de rand voordat je het erin laat vallen. Het resultaat is een perfect gebalanceerd drankje dat de smaken van de whiskey goed tot hun recht laat komen.

1944 Trader Vic Mai Tai

De Mai Tai is een met rum gevulde verrukking met een kleurrijke geschiedenis. Het werd in 1944 gecreëerd door Trader Vic en bevat Jamaicaanse rum en een mix van andere ingrediënten. Schud alle ingrediënten samen met gemalen ijs en giet het in een dubbel ouderwets glas. Garneer met een munttakje en de helft van een limoenschil. De Mai Tai is een tropische ontsnapping in een glas en neemt je mee naar een paradijselijk strand.

Aperol Spritz

Als je van een verfrissend drankje houdt tijdens happy hour, is de Aperol Spritz een perfecte keuze. Deze Italiaanse cocktail is een mix van Aperol, Prosecco en sodawater. Vul een wijnglas met ijs, giet er Prosecco in tot ongeveer de helft van het glas gevuld is en voeg dan gelijke delen Aperol en sodawater toe. Garneer met een schijfje sinaasappel en je hebt een levendige en lichte cocktail die perfect is voor elke gelegenheid.

Hemingway Daiquiri

De Hemingway Daiquiri, vernoemd naar de beroemde schrijver Ernest Hemingway, is een cocktail met een fascinerende achtergrond. Meng in een cocktailshaker lichte rum, vers limoensap, vers grapefruitsap, Maraschinolikeur en suiker. Schud goed en zeef in een cocktailglas. Garneer met een limoen en je hebt een boozy-meets-sweet-meets-tart drankje dat zowel makkelijk te maken is als heerlijk om van te genieten.

Irish Coffee

Als je een opkikkertje nodig hebt, is de Irish Coffee de perfecte keuze. Deze verwarmende drank komt oorspronkelijk uit Ierland en combineert Jameson Irish Whiskey met hete koffie. Schuim zware room op tot het dik is en giet het over de drank. De Irish Coffee is een troostende en verwennende drank die perfect is voor gezellige avonden en koude winternachten.
Dit zijn slechts een paar van de essentiële dranken die elke thuisbartender in zijn bar moet hebben. Als je deze ingrediënten bij de hand hebt, kun je een breed scala aan cocktails maken en indruk maken op je gasten met je mixvaardigheden. Dus vul je bar en begin te experimenteren met deze klassieke recepten. Proost!

FAQ

Wat is een Manhattan cocktail?

Een Manhattan cocktail is een klassiek drankje gemaakt met rogge of bourbon, Italiaanse vermout en Angostura bitters. Het is een boozy en verfijnde cocktail die zijn oorsprong vindt in Manhattan, New York.

Wat is het verschil tussen rogge en bourbon in een Manhattan?

De keuze tussen rye en bourbon in een Manhattan is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Rogge whisky heeft meestal een pittiger en droger smaakprofiel, terwijl bourbon zoeter en zachter is. Beide varianten werken goed in een Manhattan, dus het komt uiteindelijk neer op je smaakvoorkeuren.

Hoe maak je een Old Fashioned cocktail?

Om een Old Fashioned cocktail te maken, muddle je een suikerklontje met bitters en een theelepel water in een rocks glas. Voeg een groot ijsblokje toe, giet er whisky (of brandy) bij en roer voorzichtig. Garneer tot slot met een sinaasappelschil voor een vleugje citrus.

Wat is de geschiedenis achter de Trader Vic Mai Tai?

De Trader Vic Mai Tai werd in 1944 gecreëerd door Victor J. Bergeron, ook bekend als Trader Vic. Het bevatte J. Wray and Nephew Jamaicaanse rum en werd populair in het tijdperk van de tiki-cultuur. Hoewel er onenigheid is over de oorsprong, blijft de Trader Vic Mai Tai een geliefde rumcocktail.

Hoe maak je een Aperol Spritz?

Om een Aperol Spritz te maken, vul je een wijnglas met ijs en giet je er Prosecco in tot ongeveer de helft van het glas gevuld is. Voeg gelijke delen Aperol en sodawater toe en garneer met een schijfje sinaasappel. De Aperol Spritz is een verfrissende cocktail met weinig alcohol.

Wat is een Irish Coffee?

Een Irish Coffee is een warm en troostrijk drankje dat Jameson Irish Whiskey combineert met hete koffie. Het wordt meestal overgoten met opgeschuimde zware room voor een romige en heerlijke afdronk. De Irish Coffee is een populaire keuze voor gezellige avonden en koude winternachten.