Facts

Waarin verschilt plaattaart nu precies van gewone taart?

Waarin verschilt plaattaart nu precies van gewone taart?

Als er een feestje is, kan er maar beter een plaattaart zijn. Ze zijn heerlijk, makkelijk te maken en een efficiënte manier om een dessert in elkaar te flansen dat groot genoeg is om een menigte te voeden. Hoewel een zelfgemaakte sheetcake vaak uit één laag bestaat, zie je ook vaak gelaagde, rechthoekige feesttaarten in supermarkten of warenhuizen met het label sheetcake. Wat onderscheidt ze van andere taarten?

De vorm en grootte van plaattaarten

Taartvormen zijn er in allerlei soorten en maten, en één bepaalde groep is de favoriet voor plaattaarten. Om het beslag om te vormen tot die grote plak, gebruiken thuisbakkers een grote plaatvorm met een rand, ook wel een jelly roll pan of een bakplaat genoemd. De grootte van de pannen varieert – sommige recepten vragen om een 9×13-inch plaatpan, ook wel een kwart plaatpan genoemd. In andere recepten worden halve pannen van 13×18 inch gebruikt. Als de cake in deze pannen wordt gebakken, komt hij eruit als een heel dun laagje.

Makkelijkere decoratie

Sheet cakes zijn ook makkelijker te versieren dan laagjescake omdat het glazuur gewoon over één groot oppervlak wordt uitgesmeerd. Bakkers kunnen het hierbij laten of de taart verder versieren met meer glazuur en motieven. Liefhebbers van glazuur zijn dol op plaattaarten omdat de enkele, dunne laag een hogere verhouding glazuur/taart betekent.

Texas Sheet Cake – Een unieke variatie

En dan is er nog de Texas sheet cake. Bij een Texas sheet cake is niet alleen de grootte van belang. (Hoewel de grootte waarschijnlijk een van de redenen is waarom deze cake “Texas” in de naam heeft.) Deze specifieke sheet cake is uniek omdat hij bestaat uit een chocoladecake met daarop gehakte pecannoten en chocolade. Het vloeibare chocoladeglazuur, gemaakt van boter, suiker en cacao, wordt over de nog warme cake gegoten en laat het opstijven tot een glanzende, stevige laag.
De algehele ervaring van een Texas sheet cake is een heerlijk tandstrelende zoetheid. De cake wordt traditioneel gemaakt met karnemelk (of soms zure room) die zorgt voor een luchtige textuur en ook een beetje pit toevoegt om de zoetheid tegen te gaan. Deze regionale sheet cake is een favoriet dessert om mee te nemen naar feestjes, om nieuwe buren te verwelkomen en zelfs om rouwenden te troosten op begrafenisrecepties.

Conclusie

Of je nu kiest voor een klassieke sheet cake of voor de unieke smaken van een Texas sheet cake, de aantrekkingskracht van deze heerlijke desserts valt niet te ontkennen. De precies goed gevormde plakjes, de goede verhouding tussen glazuur en cake en de eenvoudige bereiding maken van sheet cakes een waardevolle toevoeging aan je receptendoos. Dus als je de volgende keer een feestje of bijeenkomst plant, overweeg dan om een plaattaart te maken om ieders zoetekauw tevreden te stellen.

FAQ

Welke maat pan wordt meestal gebruikt voor een plaattaart?

Sheet cakes worden vaak gebakken in grote pannen met een rand, ook wel bekend als jelly roll pannen of bakplaten. De grootte van de pan kan variëren, maar gangbare maten zijn onder andere 9×13 inch (quarter-sheet pan) of 13×18 inch (half-sheet pan).

Waarin verschillen plaattaarten van gewone taarten?

Sheet cakes worden gekenmerkt door hun grote, dunne lagen die gebakken worden in een plaatvorm. Ze zijn gemakkelijker te versieren door hun enkele, platte oppervlak en ze hebben vaak een hogere verhouding glazuur/taart in vergelijking met gewone laagjescake.

Wat is Texas plaattaart?

Texas sheet cake is een variant van sheet cake die meestal een chocoladecakebodem heeft met daarop gehakte pecannoten en een vloeibare chocoladeglazuur. Het staat bekend om zijn rijke en zoete smaakprofiel, vaak gemaakt met ingrediënten zoals karnemelk of zure room om een lichte textuur en pittigheid toe te voegen.

Kunnen plaattaarten worden aangepast met verschillende smaken?

Absoluut! Hoewel de klassieke sheet cake vaak vanille of chocolade is, kun je de smaken van je sheet cake aanpassen aan je eigen voorkeuren. Experimenteer met verschillende smaken cake en glazuur en voeg zelfs vullingen of toppings toe om een unieke en heerlijke sheet cake te maken.

Zijn plaattaarten geschikt voor grote bijeenkomsten of feestjes?

Ja, plaattaarten zijn een uitstekende keuze voor grote bijeenkomsten of feestjes. Door hun formaat en dunne lagen zijn ze gemakkelijk in plakjes te snijden en aan een menigte te serveren. Bovendien maakt de eenvoud van het decoreren van een plaattaart het een handige optie voor evenementen waar je veel mensen moet voeden.

Kan ik een plaattaart van tevoren maken?

Absoluut! Je kunt een plaattaart van tevoren maken en in de koelkast of vriezer bewaren. Zorg er wel voor dat je de taart goed inpakt en bewaart zodat hij vers blijft. Als je klaar bent om te serveren, laat je de taart op kamertemperatuur komen en kun je hem naar wens versieren.