Restaurants

Jimmy John’s: 20 feiten over de populaire broodjesketen

De onvertelde waarheid over Jimmy John’s: 20 fascinerende feiten over de populaire broodjesketen

Jimmy John’s is een geliefde broodjesketen die door de jaren heen enorm populair is geworden. Jimmy John’s staat bekend om zijn verse ingrediënten en freaky snelle bezorging en is voor veel sandwichliefhebbers een optie bij uitstek geworden. Maar er zit meer achter deze populaire keten dan je op het eerste gezicht zou denken. Van het bescheiden begin tot controverses en unieke bedrijfspraktijken, hier zijn 20 fascinerende feiten over Jimmy John’s die je misschien nog niet wist.

1. Van hotdogs naar sandwiches

Wist je dat Jimmy John’s oorspronkelijk een hotdogkraampje moest worden? Oprichter Jimmy John Liautaud had plannen om een hotdogzaak te beginnen, maar besefte al snel dat hij niet genoeg geld had. In plaats daarvan opende hij in 1983 een koude broodjeszaak met weinig overhead en de rest is geschiedenis.

2. Een conflict over een niet-concurrentiebeding

In 2016 raakte Jimmy John’s in juridische problemen door een controversieel niet-concurrentiebeding in de contracten met zijn werknemers. Het beding verbood werknemers om te werken voor een andere broodjeszaak of delicatessenzaak binnen een bepaalde straal van een Jimmy John’s-vestiging, zelfs na het verlaten van het bedrijf. Dit beding werd bekritiseerd omdat het de mobiliteit en kansen van werknemers zou beperken.

3. Uitbraken van voedselvergiftiging

Jimmy John’s heeft in de loop der jaren te maken gehad met verschillende uitbraken van voedselvergiftiging, waarbij spruitjes de meest voorkomende boosdoener waren. In meerdere gevallen meldden klanten dat ze ziek werden nadat ze spruiten op hun broodjes hadden gegeten. Hoewel de keten maatregelen heeft genomen om het probleem aan te pakken, herinnert het ons eraan voorzichtig te zijn met bepaalde ingrediënten.

4. Waarschuwingen FDA

De Food and Drug Administration (FDA) stuurde in 2020 een waarschuwingsbrief naar Jimmy John’s, waarin de keten werd beschuldigd van het ontvangen en te koop aanbieden van vervalste verse producten, met name klaverscheuten en komkommers. In de brief werden deze producten in verband gebracht met meerdere uitbraken van voedselvergiftiging. De FDA bekritiseerde de manier waarop de keten met de situatie omging, wat leidde tot veranderingen in de praktijken van Jimmy John’s.

5. Politieke controverses

Oprichter Jimmy John Liautaud heeft te maken gehad met protesten en boycots vanwege zijn politieke banden en zijn steun aan controversiële figuren. Liautaud’s steun voor sheriff Joe Arpaio van Maricopa County trok de aandacht en kritiek van demonstranten. Franchisenemers distantieerden zich van de politiek van Liautaud en benadrukten hun eigen standpunten.

6. Vakbondsvorming

In 2010 stemden de werknemers van Jimmy John’s in Minneapolis of ze zich wilden aansluiten bij de Industrial Workers of the World (IWW). Sommige werknemers noemden slechte arbeidsomstandigheden, lage lonen en een gebrek aan voordelen als redenen om zich aan te sluiten bij een vakbond. De vakbondsbeweging kreeg te maken met tegenwerking van het bedrijf, wat leidde tot juridische gevechten en aanklachten bij de National Labor Relations Board.

7. Controverse over de jacht op groot wild

Jimmy John Liautaud’s betrokkenheid bij de jacht op groot wild leidde tot controverse en verzet. Foto’s van Liautaud die poseert met bejaagde dieren circuleerden online, wat leidde tot publieke verontwaardiging. Hoewel de activiteiten niet illegaal waren, vonden velen ze onsmakelijk en bekritiseerden Liautaud voor zijn deelname aan trofeejacht.

8. De rechtszaak Freaky Fast Delivery

Jimmy John’s beroemde “freaky fast delivery” service leidde tot een rechtszaak na twee ongelukken waarbij bezorgers betrokken waren. Deze ongevallen resulteerden in ernstige verwondingen en een dodelijk slachtoffer. In de rechtszaken werd beweerd dat de hoge leveringsdruk en de nadruk op snelheid bijdroegen aan roekeloos rijgedrag en ongelukken. De rechtszaken riepen vragen op over de verantwoordelijkheid van bedrijven voor de acties van hun werknemers.

9. Daden van vriendelijkheid

Jimmy John’s wordt ook geassocieerd met daden van vriendelijkheid. In een hartverwarmend geval deed een eigenaresse van een Jimmy John’s-winkel haar best om een broodje te bezorgen bij een stervende man die zijn huis niet kon verlaten. De werknemers weigerden te betalen voor de sandwich en boden troost in de laatste dagen van de man.

10. Geheime menu-items

Zoals veel populaire ketens heeft Jimmy John’s een paar geheime menu-items die niet officieel op het menu staan. Dit zijn onder andere de Gargantuan, een sandwich boordevol vlees, en de Slim BLT, een genot voor spekliefhebbers. Bovendien kunnen liefhebbers van mosterd vragen om gewone gele mosterd, die niet prominent wordt geadverteerd maar vaak op verzoek verkrijgbaar is.

11. Verrassend ongezonde opties

Hoewel Jimmy John’s verse en op het eerste gezicht gezonde broodjes aanbiedt, bevatten sommige broodjes verrassend veel calorieën, vet en natrium. De Veggie sandwich kan bijvoorbeeld meer dan 1000 calorieën en veel vet en natrium bevatten. Het is essentieel om de voedingswaarde-informatie zorgvuldig te overwegen als je een menukeuze maakt.

12. Veranderingen in eigendom

Jimmy John Liautaud verkocht een meerderheidsbelang in het bedrijf aan Roark Capital in 2016, waarbij de waarde van de keten werd geschat op 3 miljard dollar. In 2019 verkocht hij het resterende belang aan Inspire Brands, dat voor het grootste deel in handen is van Roark-vennoten. Liautaud behield een eigendomsbelang van 35% en bleef betrokken bij het bedrijf als voorzitter. Deze verandering van eigenaar maakte verdere uitbreiding en strategische partnerschappen mogelijk.

13. Beroemde fans

Jimmy John’s heeft de steun van een aantal bekende fans. NFL quarterback Drew Brees is niet alleen een fan van de broodjes, maar is ook eigenaar van verschillende Jimmy John’s winkels. Mitt Romney, voormalig Republikeins presidentskandidaat, serveerde tijdens zijn campagne regelmatig Jimmy John’s sandwiches aan leden van de pers. Deze steunbetuigingen van invloedrijke figuren hebben de zichtbaarheid van de keten verder vergroot.

14. Geen geroosterd brood

In tegenstelling tot sommige broodjesketens die geroosterd brood aanbieden, roostert Jimmy John’s zijn brood niet. De focus op snelheid en efficiëntie betekent dat het roosteren van het brood het snelle bereidingsproces zou verstoren. Jimmy John’s geeft prioriteit aan het samenstellen en snel leveren van broodjes, waardoor roosteren niet nodig is.

15. Verschuiving naar Drive-Through-Only

Als reactie op de veranderende voorkeuren van consumenten en de gevolgen van de COVID-19 pandemie heeft Jimmy John’s het drive-through concept omarmd. De keten opende zijn eerste drive-through-locatie in 2022, met speciale rijstroken voor raambestellingen en afhalen. Deze verschuiving zorgt voor snellere service en potentiële kostenbesparingen op het gebied van onroerend goed.

16. Beschuldigingen van loondiefstal door werknemers

Jimmy John’s heeft te maken gehad met beschuldigingen van loondiefstal door voormalige werknemers. Er zijn rechtszaken aangespannen waarin wordt beweerd dat werknemers werden gedwongen om onbetaald te werken en niet naar behoren werden gecompenseerd. De keten is ervan beschuldigd lage loonkosten te hanteren, waardoor managers werden aangemoedigd om buiten de werkuren te werken. Deze beschuldigingen benadrukken het voortdurende probleem van loondiefstal in de restaurantbranche.

17. Gratis Subs voor Promotie

Toen Jimmy John’s begon, gebruikte de oprichter een strategie van het weggeven van gratis broodjes om klanten aan te trekken. Liautaud bezocht lokale bedrijven en gebieden waar veel universiteitsstudenten kwamen en bood gratis broodjes aan om mensen te verleiden zijn broodjes te proberen. Deze traditie van het weggeven van gratis broodjes is voortgezet met de introductie van het Freaky Fast Rewards programma, waarbij klanten gratis broodjes en andere beloningen kunnen verdienen.

18. Broodje plagen voor een NFL-ster

Bij een ludiek incident liet een Jimmy John’s-medewerker een briefje achter op de bestelling van een sandwich van voormalig NFL-speler Dan Orlovsky, verwijzend naar een gedenkwaardige fout op het veld. Het briefje verwees naar een spel waarbij Orlovsky buiten de bound liep achterin de end zone, wat resulteerde in een safety. Hoewel het incident de aandacht trok, nam Orlovsky het met een goed gevoel op.

19. Onconventionele leveringsmethoden

In een verrassend bezorgongeluk dat werd vastgelegd op een Ring-deurbelcamera, werd een Jimmy John’s-chauffeur gezien die een ingepakte boterham naar de deur van een klant gooide. Ondanks de onconventionele bezorgmethode bleef de sandwich intact, zij het een beetje geplet. Het incident leidde tot het ontslag van de chauffeur en benadrukte het belang van professioneel gedrag tijdens het bezorgproces.

20. Focus op excellente bezorging

Om zijn concurrentievoordeel op de bezorgmarkt te behouden, heeft Jimmy John’s benadrukt dat het zich inzet voor een superieure bezorgservice. De keten promoot het feit dat het zijn eigen leveringen afhandelt, waardoor de potentiële valkuilen van bezorgdiensten van derden worden vermeden. Onderzoeken hebben aangetoond dat een aanzienlijk percentage van de klanten die gebruik maken van bezorgdiensten van derden niet tevreden zijn met het resultaat, waardoor Jimmy John’s focus op uitmuntende bezorging een verkoopargument wordt.
Concluderend heeft Jimmy John’s een onuitwisbare stempel gedrukt op de broodjesindustrie met zijn inzet voor kwaliteitsingrediënten, snelle service en unieke bedrijfspraktijken. Van de oorsprong als hotdogkraam tot controverses en daden van vriendelijkheid, de keten blijft zich ontwikkelen en aanpassen aan de veranderende voorkeuren van de consument. Of je nu fan bent van hun broodjes of geïntrigeerd door hun intrigerende geschiedenis, Jimmy John’s blijft een prominente speler in het fast-casual eetlandschap.

FAQ

tag voor elke vraag.