Facts

Waarom Frosted Pop-Tarts bijna niet bestonden

Waarom Frosted Pop-Tarts bijna niet bestonden

De Pop-Tart, die in contrast staat met de alledaagse ontbijtroutine van lauwe koffie en in vet gedrenkt eten, heeft een thuis gevonden bij zowel kinderen als volwassenen als ontbijt dat vers uit de broodrooster gegeten kan worden. Deze traktaties, met een zoete vulling in een schilferige, kruimelige deegkorst die is ingesmeerd met glazuur, zijn al sinds de jaren 60 een vast onderdeel van de trend van warm en snel ontbijten.

De uitvinding van Pop-Tarts

In 1963 werd Bill Post, werknemer bij Keebler’s, door Kellogg’s gevraagd om een nieuw soort tosti-deeg uit te vinden dat de concurrentie zou verslaan – de opkomende Country Squares van rivaal Post. Na een reeks proef-en-foptests, waarbij zijn kinderen de smaaktesters waren, ontdekte Post dat een bepaald met fruit gevuld gebakje een schot in de roos leek. Post gaf deze nieuwe creaties door voor verdere tests en Fruit Scones – later bekend als Pop-Tarts, naar de pop-art scene en Andy Warhol – waren meteen een groot succes.

De afwezigheid van glazuur

Hoewel de basis van de met jam gevulde gebakjes in de loop der decennia weinig is veranderd, is er één ding dat de klassieke Pop-Tart en de hedendaagse Tart van elkaar onderscheidt: Toen het product voor het eerst op de markt kwam, was er nog geen sprake van het beroemde glazuur waar je nu zo dol op bent. In feite zou het glazuur pas in 1967 worden geïntroduceerd.

De introductie van Frosted Pop-Tarts

Drie jaar na de landelijke introductie van Pop-Tarts, in 1967, besloot Bill Post zijn creatie te verbeteren door ze onder een koekjesglazuurmachine te laten draaien, waardoor de Pop-Tarts een zoet glazuur kregen. Hoewel dit een no-brainer leek voor marketing, hadden de hogere leidinggevenden er één probleem mee: Hoe zou het gaan in een broodrooster? Het glazuur zou net zo makkelijk kunnen smelten in de broodrooster, veronderstelden ze, en dan zou het niet zo zoet zijn voor de verkoop, toch?
Maar Post, altijd volhardend, stapte moedig een vergadering binnen met niets anders dan een broodrooster en wat gematteerde Pop-Tarts om de effectiviteit van zijn nieuwste uitvinding te bewijzen. Binnen een uur nam Kellogg’s het besluit om vanaf dat moment alle varianten van Pop-Tarts te glazuren.

Het calorieverschil

Voor degenen die denken dat de toevoeging van glazuur de Pop-Tart alleen maar in de categorie “ontbijtsnoepjes” plaatst, zou het een verrassing zijn om te horen dat de ongeglazuurde gebakjes eigenlijk meer calorieën bevatten dan de geglazuurde tegenhanger. In 2009 werd ontdekt dat de niet-gebakken variant 10 calorieën meer bevat dan de geglazuurde variant. Een vertegenwoordiger van Kellogg’s beantwoordde de vraag definitief in 2015 en legde uit dat het calorieverschil te wijten is aan een dikkere korst in de niet-bevroren variant om het gebrek aan glazuur te compenseren.

De populariteit van Pop-Tarts

Snoep of niet, wat je er ook van denkt, de voortdurende populariteit van Pop-Tarts is onmiskenbaar. Door de jaren heen hebben ze hun smaken en variaties uitgebreid en zijn ze een geliefde ontbijt- en snackoptie geworden voor mensen van alle leeftijden. Vandaag de dag zijn er meer dan een dozijn keuzes om aan verschillende smaakvoorkeuren te voldoen, waaronder hun nieuwste taartsmaken.
Tot slot is het verhaal van Pop-Tarts met glazuur die bijna niet bestonden een bewijs van het doorzettingsvermogen en de innovatie van Bill Post. Zijn vastberadenheid om het broodrooster-vriendelijke glazuur in de schijnwerpers te zetten en de daaropvolgende beslissing van Kellogg’s om alle varianten van Pop-Tarts te glazuren, hebben het landschap van ontbijtgebakjes voorgoed veranderd. Of je nu de voorkeur geeft aan de klassieke versie met glazuur of kiest voor de variant zonder glazuur, de blijvende aantrekkingskracht en heerlijkheid van Pop-Tarts valt niet te ontkennen.

FAQ

Wanneer werden Pop-Tarts voor het eerst geïntroduceerd?

Pop-Tarts werden voor het eerst geïntroduceerd in de jaren 1960. Het exacte jaar van introductie was 1963 toen ze bekend stonden als Fruit Scones. Ze wonnen snel aan populariteit en werden een vast ontbijt.

Waarom waren Pop-Tarts oorspronkelijk niet gematteerd?

Toen Pop-Tarts voor het eerst werden uitgebracht, hadden ze geen glazuur. De beslissing om glazuur toe te voegen kwam later in 1967. De zorg was of het glazuur zou smelten in de broodrooster, wat de smaak en textuur van het gebakje zou beïnvloeden.

Wie heeft Matte Pop-Tarts uitgevonden?

Frosted Pop-Tarts werden uitgevonden door Bill Post, een werknemer van Keebler die door Kellogg’s werd gevraagd om een nieuw broodroostergebakje te maken. Bill Post experimenteerde met verschillende smaken en introduceerde uiteindelijk het idee om de gebakjes te glazuren, wat een succes werd.

Welke invloed had de introductie van glazuur op de populariteit van Pop-Tarts?

De introductie van glazuur op Pop-Tarts bleek een revolutie. Toen eenmaal was besloten om alle varianten van Pop-Tarts van glazuur te voorzien, steeg hun populariteit nog verder. Het glazuur voegde een zoet en verwennerig element toe aan de gebakjes, waardoor ze nog aantrekkelijker werden voor consumenten.

Bevatten geglazuurde Pop-Tarts meer calorieën dan ongeglazuurde?

Verrassend genoeg bevatten geglazuurde Pop-Tarts niet meer calorieën dan hun ongeglazuurde tegenhangers. In feite bevat de ongebakken variant iets meer calorieën. Dit komt omdat de ongebakken versie een dikkere korst heeft om het gebrek aan glazuur te compenseren.

Welke smaken Frosted Pop-Tarts zijn er?

Er is een grote verscheidenheid aan smaken beschikbaar voor frosted Pop-Tarts. In de loop der jaren heeft Kellogg’s verschillende smaken geïntroduceerd om tegemoet te komen aan verschillende smaakvoorkeuren. Enkele populaire smaken zijn aardbei, bosbes, chocolade karamel, s’mores en bruine suiker kaneel. Daarnaast zijn er seizoensgebonden smaken en smaken met een beperkte oplage die van tijd tot tijd worden uitgebracht.