Facts

Ben & Jerry’s bevriest zijn zakelijk geschil in Israël

Ben & Jerry’s bevriest zijn zakelijk geschil in Israël

De Achtergrond

In juli 2021 namen de oprichters van het gerenommeerde ijsbedrijf Ben & Jerry’s, Ben Cohen en Jerry Greenfield, een belangrijke beslissing die tot controverse en debat leidde. In een opiniestuk in de New York Times kondigden ze hun steun aan voor het beëindigen van bedrijfsactiviteiten in gebieden die Israël sinds 1967 bezet houdt en die door de Verenigde Naties als illegaal worden beschouwd. Deze beslissing werd genomen te midden van de escalerende spanningen in het Israëlisch-Palestijnse conflict, vooral na een inval van de Israëlische politie in de al-Aqsa moskee in Jeruzalem.

Gevolgen voor Israëlische fans

De beslissing van de oprichters om de ijsverkoop in de bezette gebieden stop te zetten, heeft veel Israëlische Ben & Jerry’s-fans teleurgesteld en van streek gemaakt. Recente ontwikkelingen hebben echter enige opluchting gebracht. Unilever, het moederbedrijf van Ben & Jerry’s, heeft besloten om de activiteiten op de Westelijke Jordaanoever te hervatten, tot grote tevredenheid van de Israëlische consumenten.

Een nieuwe eigenaar

Ondanks de bezwaren van de oprichters en het bestuur heeft Unilever aangekondigd dat het de Israëlische activiteiten van Ben & Jerry’s heeft verkocht aan Avi Zinger, de eigenaar van American Quality Products (AQP). Unilever verduidelijkte dat het ijsmerk geen licentie-inkomsten zou ontvangen uit de verkoop van zijn producten. Deze verhuizing betekent een verschuiving in eigendom en controle over Ben & Jerry’s aanwezigheid in Israël.

Tegenstrijdige meningen

Terwijl Avi Zinger zijn enthousiasme uitsprak over de overname van de Israëlische tak van Ben & Jerry’s, bleven de oprichters en de raad van bestuur bij hun standpunt tegen de beslissing. Ben & Jerry’s ging naar Twitter om de zet te veroordelen en verklaarde dat het niet strookt met de waarden van het bedrijf om zijn ijs te verkopen in de bezette Palestijnse gebieden. Het merk benadrukte dat het niet langer zal profiteren van zijn aanwezigheid in Israël.

Een verbintenis met de BDS-campagne

Ondanks de verandering van eigenaar blijft Ben & Jerry’s de wereldwijde “boycot-, desinvesterings- en sanctiecampagne” (BDS) steunen. Deze campagne heeft als doel klanten te ontmoedigen om bedrijven te steunen die actief zijn op de Westelijke Jordaanoever. Ben & Jerry’s beslissing om zich aan te sluiten bij de BDS-beweging heeft zowel steun als tegenkanting gekregen. Sommige klanten in de Verenigde Staten boycotten het merk, terwijl verschillende conservatieve staten uit solidariteit met Israël afstand deden van Unilever.

Conclusie

De recente ontwikkelingen rond het zakelijke geschil van Ben & Jerry’s in Israël hebben een nieuwe dynamiek op de voorgrond gebracht. Hoewel Unilever haar activiteiten op de Westelijke Jordaanoever heeft hervat via een nieuwe eigenaar, hebben de oprichters en de raad van bestuur hun bezwaren gehandhaafd. De betrokkenheid van het merk bij de BDS-campagne blijft haar acties bepalen en de publieke opinie beïnvloeden. De aanhoudende controverse benadrukt het complexe kruispunt van bedrijfsleven, politiek en sociale verantwoordelijkheid, waardoor de toekomst van Ben & Jerry’s in Israël onzeker blijft.

FAQ

Waarom heeft Ben & Jerry’s besloten zijn bedrijfsactiviteiten in de bezette gebieden van Israël te beëindigen?

De oprichters en de onafhankelijke raad van bestuur van Ben & Jerry’s namen de beslissing om de ijsverkoop in de bezette gebieden te beëindigen omdat ze geloven dat dit een van de belangrijkste beslissingen is in de geschiedenis van het bedrijf. Ze noemden de status van de gebieden als illegaal onder de Verenigde Naties en de escalerende spanningen in het Israëlisch-Palestijnse conflict als redenen voor hun standpunt.

Hoe reageerden Israëlische fans op Ben & Jerry’s beslissing?

Veel Israëlische fans van Ben & Jerry’s waren boos toen het merk zijn activiteiten uit de bezette gebieden verplaatste. De recente beslissing van Unilever, het moederbedrijf, om de activiteiten op de Westelijke Jordaanoever te hervatten, heeft de Israëlische consumenten echter enige opluchting gebracht.

Wie is de nieuwe eigenaar van Ben & Jerry’s Israëlische activiteiten?

Unilever heeft de Israëlische activiteiten van Ben & Jerry’s verkocht aan Avi Zinger, de eigenaar van American Quality Products (AQP). Deze verandering in eigenaarschap markeert een belangrijke verschuiving in de controle over de aanwezigheid van het merk in Israël.

Wat is het standpunt van de oprichters en het bestuur van Ben & Jerry’s over de nieuwe eigenaar?

De oprichters en de raad van bestuur van Ben & Jerry’s hebben hun bezwaren geuit tegen de beslissing van Unilever om de Israëlische activiteiten te verkopen. Ze blijven volhouden dat het niet strookt met de waarden van het bedrijf om zijn ijs te verkopen in de bezette Palestijnse gebieden.

Wat is de BDS-campagne en hoe is Ben & Jerry’s erbij betrokken?

De BDS-campagne staat voor “boycot, desinvesteren en sanctioneren” en is een wereldwijde beweging gericht op het ontmoedigen van steun aan bedrijven die actief zijn op de Westelijke Jordaanoever. Ben & Jerry’s heeft ervoor gekozen om zich bij deze campagne aan te sluiten, zelfs na de verandering van eigenaar. De betrokkenheid van het merk bij BDS heeft zowel steun als tegenstand gegenereerd, wat heeft geleid tot boycot- en desinvesteringsacties in bepaalde regio’s.

Hoe heeft de controverse rond Ben & Jerry’s zijn toekomst in Israël beïnvloed?

De aanhoudende controverse heeft voor onzekerheid gezorgd over de toekomst van Ben & Jerry’s in Israël. De aansluiting van het merk bij de BDS-campagne en de bezwaren van de oprichters en het bestuur hebben het debat rond de activiteiten in de regio geïntensiveerd. De uiteindelijke uitkomst en gevolgen op de lange termijn moeten nog worden afgewacht.