Kitchen

30 Mezcals die elke tequilaliefhebber moet proberen

30 Mezcals die elke tequilaliefhebber moet proberen

Mezcal, een sterke drank met een rijke en rokerige smaak, is vaak gehuld in mysterie voor de gemiddelde drinker. Hoewel alle tequila’s technisch gezien mezcal zijn, kan hetzelfde niet omgekeerd gezegd worden. Tequila heeft strikte productiespecificaties, terwijl mezcal meer flexibiliteit biedt. Mezcal wordt in negen Mexicaanse staten gedistilleerd uit 100 procent agave zonder toegevoegde suikerbronnen. Het kan echter worden gemaakt van meer dan 30 verschillende soorten planten (via Experience Agave). In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zit er niet altijd een worm in mezcal.

Onderscheidende kenmerken van Mezcal

Mezcal onderscheidt zich van tequila door zijn rijkere en rokerigere profiel. Dit kan worden toegeschreven aan het roosteren van agave piñas in plaats van ze te stomen. Elk type agave geeft zijn eigen unieke smaak, die verder varieert op basis van de regio van herkomst. Mezcal, hoewel niet zo populair, heeft vaak een hoger prijskaartje in vergelijking met meer betaalbare tequila’s. De prijs weerspiegelt niet alleen de tijd die nodig is om het te maken, maar ook de tijd die nodig is om het te maken. De prijs weerspiegelt niet alleen de tijd die nodig is voor de distillatie, maar ook de lange rijpingsperiode van de agaveplanten, die kan variëren van acht tot 30 jaar.

De opkomst van Mezcal

Mezcal is enorm in populariteit gestegen: er wordt voorspeld dat de verkoop van sterke dranken op basis van agave de verkoop van whisky en wodka in 2024 zal overtreffen (via Bloomberg). Als je klaar bent om de wereld van mezcal te ontdekken en over te stappen van tequila, hebben we een lijst samengesteld met 30 must-try opties om je beter bekend te maken met deze intens smakende Mexicaanse spirit.

Bosscal Pechuga de Conejo

Bosscal Pechuga de Conejo is een unieke mezcal die zich onderscheidt van de rest. Deze mezcal wordt geproduceerd in samenwerking met Wolf Spirit Distilling in Oregon en een familiedistilleerderij in Durango, Mexico, en ondergaat een bijzonder distillatieproces. Terwijl de meeste mezcals twee keer gedistilleerd worden, gaat Bosscal een stap verder met een derde distillatie. Tijdens dit proces gaan de dampen door een hangende, haarloze konijnenborst, waardoor de mezcal een opmerkelijke smaak krijgt. Ondanks het licht fruitige karakter, met prominente citrustonen, is Bosscal Pechuga de Conejo een product met een beperkte oplage dat moeilijker te vinden kan zijn. Als het niet verkrijgbaar is, biedt Bosscal ook een joven mezcal als een geweldig alternatief.

Bozal Tobasiche

Bozal Tobasiche is een opmerkelijke mezcal gedistilleerd uit een ondersoort van de Karwinskii familie van wilde agave. Deze mezcal rijpt minstens 12 jaar in de regio Rio de Ejutla in Oaxaca en is het wachten waard. Bozal, wat “wild” of “ongetemd” betekent in het Spaans, benadrukt het gebruik van wilde agave. De aardse en kruidige tonen van de mezcal zijn het resultaat van oude productiemethoden, waaronder het koken van piñas in aardeovens, fermentatie in de open lucht en dubbele distillatie in kleipotten. Elke kleine productie zorgt ervoor dat elke fles een uniek smaakprofiel heeft. Bozal Tobasiche kost $65 en heeft lovende kritieken ontvangen voor zijn uitzonderlijke smaak.

Clase Azul Mezcal Durango

Clase Azul staat bekend om zijn high-end tequila-aanbod, maar heeft zich ook verdiept in de wereld van mezcal. Clase Azul Mezcal Durango is vernoemd naar de Cenizo agave, een wilde variëteit die groeit in de Noord-Mexicaanse staat Durango. Als joven mezcal is het ongerijpt, helder en knisperend. Met rokerige ondertonen en hints van zoetheid en fruitigheid, dient deze mezcal als een geweldige introductie tot de rokerige kant voor tequila drinkers. De prachtige matzwarte karaf die bij elke fles wordt geleverd voegt een vleugje elegantie toe aan elke bar. Hoewel Clase Azul Durango $250 en meer kost, biedt het een visueel verbluffende en heerlijke mezcal ervaring.

Convite Coyote

Convite Coyote onderscheidt zich door het gebruik van 100% wilde coyote agave, die 12 jaar nodig heeft om te rijpen. Gedistilleerd volgens traditionele methoden in de Zapotec bergen van San Baltazar Guelavila, Tlacolula, wordt deze mezcal op natuurlijke wijze gefermenteerd met bronwater en bevat geen toegevoegde chemicaliën. Het resultaat is een volle likeur met tonen van gedroogd fruit, bloemen en een subtiele nootachtige smaak. Convite Coyote biedt een complexiteit die verder gaat dan het typische smoke-forward profiel, terwijl het nog steeds de traditionele geroosterde agave smaken laat zien waar mezcal liefhebbers van houden. Deze zachte en meer subtiele mezcal past goed bij de rijke gastronomie van Tlacolula.

Cruz de Fuego Tepextaat

FAQ

Waarin verschilt mezcal van tequila?

Mezcal en tequila komen allebei uit Mexico en worden gedistilleerd uit agaveplanten. Mezcal is echter rokeriger en rijker van smaak dan tequila. Mezcal kan worden gemaakt van verschillende agavesoorten, terwijl tequila specifiek wordt gemaakt van de blauwe agaveplant. Bovendien verschillen de productiemethoden en voorschriften voor mezcal van die van tequila.

Bevat alle mezcal een worm?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, bevat niet alle mezcal een worm. De aanwezigheid van een worm of larven in een fles mezcal is geen standaardpraktijk en wordt vaker geassocieerd met marketinggimmicks. Het gebruik van een worm in mezcal is ontstaan als marketingstrategie om de aandacht te vestigen op bepaalde merken. Hoogwaardige mezcal bevat doorgaans geen worm.

Wat is het verschil tussen joven, reposado en añejo mezcal?

Joven mezcal, ook wel bekend als “jonge” mezcal, is ongerijpt en meestal helder van kleur. Het heeft een fris en levendig smaakprofiel. Reposado mezcal wordt gerijpt in eiken vaten voor een korte periode, meestal tussen de twee en negen maanden, wat zorgt voor extra complexiteit en zachtheid. Añejo mezcal wordt minstens een jaar gerijpt, wat resulteert in een rijk en zacht karakter met uitgesproken smaken uit het vat.

Hoe moet ik mezcal drinken?

Mezcal kan op verschillende manieren worden gedronken, afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Sommige mensen drinken het liever puur of met ijs om de smaken en aroma’s ten volle te kunnen waarderen. Anderen genieten van mezcal in cocktails, waar de rokerige en robuuste kenmerken diepte aan de drank kunnen toevoegen. Traditioneel mezcal drinken gaat vaak gepaard met een schijfje sinaasappel bestrooid met sal de gusano (een mix van zout, chili en gemalen wormen) als een gehemelte reiniger tussen de slokken door.

Is mezcal glutenvrij?

Ja, mezcal is glutenvrij. Mezcal wordt gedistilleerd uit agaveplanten, die geen gluten bevatten. Het is echter essentieel om ervoor te zorgen dat de mezcal die je kiest puur is en geen additieven of smaakstoffen bevat die gluten kunnen introduceren. Controleer altijd het etiket of neem contact op met de producent als je je zorgen maakt over het glutengehalte.

Kan tequila in cocktails worden vervangen door mezcal?

Ja, mezcal kan worden gebruikt als vervanger voor tequila in cocktails en voegt een unieke rokerige twist toe aan het smaakprofiel van de drank. De kenmerkende eigenschappen van mezcal kunnen de complexiteit van een cocktail vergroten en zorgen voor een andere drinkervaring. Houd er wel rekening mee dat de rokerige smaak van mezcal meer delicate cocktailrecepten kan overstemmen, dus je kunt het beste experimenteren en de verhouding tussen mezcal en andere ingrediënten naar eigen smaak aanpassen.