Hoe maak je vegan kaas? // 5 x healthy & homemade vegan cheese

Kaas, zo lekker. Oh ja, ook ik eet het enorm enorm graag, maar ik probeer het toch zo weinig mogelijk te eten. Waarom? Eerst en vooral voor het dierenleed dat er onlosmakelijk aan vasthangt (koeien produceren enkel melk als ze zwanger zijn, ze worden kunstmatig zwanger gemaakt voor ongeveer 6 jaar aan een stuk. Hun kalfjes worden bij hen weggehaald zodat de melk voor onze voeding kan worden gebruikt en na 6 jaar zo’n kutleven van zwanger zijn, bevallen en gemolken te worden mogen ze naar de slachtbank. Ik kan me nog niet inbeelden dat ik Ć©Ć©n keer zou zwanger zijn en bevallen. Laat staan dat dat mijn levens’doel’ is). Ten tweede is kaas eigenlijk ook niet echt gezond. Denk maar aan de vele verzadigde dierlijke vetten die het bevat. Onderstaande zelfgemaakte vegan kaasjes zijn gemaakt op basis van noten, die veel gezonde vetten en andere goeie stofjes bevatten. Dat betekent natuurlijk niet dat je soms niet van een stukje kaas mag genieten als je dat graag wil, maar je kan het evengoed af en toe vervangen door een lekker gezond alternatief, niet? Ik deel mijn 5 favoriete vegan kaasreceptjes hier.

1. Vegan Feta

Veruit mijn favoriet, de vegan feta van The Happy Pear. Echt gewoon perfect! Ontdek mijn recept voor Griekse wraps met deze vegan feta hier. Of maak de feta en prik hem gewoon op een kerstomaatje, sprenkel er wat olijfolie en oregano over en zet in de oven voor een twintigtal minuutjes. Heerlijk!

DSC_0939

DSC_0851

DSC_0821

2. Vegan Mozzarella

Het receptje voor lekkere vegan mozzarella vind je op de website van The Green Happiness. Ook echt een aanrader. Let wel op, week tijdig je cashewnoten. Ook de juiste afmetingen van alle ingrediĆ«nten zijn heel belangrijk om de mozzarella goed te doen lukken. Deze mozzarella is superlekker op een vegan burger, pizza of gewoon ‘caprese‘ op een stokbrood met tomaat en vegan pesto.

DSC_0986

DSC_0990

DSC_0992

3. Vegan Parmezaan

De vorige twee receptjes duren iets langer om te maken, maar lonen echt wel de moeite. Deze vegan parmezaan daarentegen is supersnel klaar. Alle ingrediƫnten in de blender en je strooit hem zo over je pasta. NOM!

4. Vegan Nacho cheese/kaassaus

Deze superlekkere nacho-kaas is ook Ć©cht een topper. Ik gebruik wel minder olie, zodat het geheel ook wat gezonder blijft. Mijn (minder vette) versie van de kaas vind je bij mijn vegan Mac ’n Cheese recept. Echt zalig voor op je loaded nacho’s (samen met chili, guacamole, pico de gallo), als kaassaus voor je pasta of om quesadilla’s mee te maken.

DSC_0254

5. Vegan Camembert

Ook deze is zooo lekker. Smaakt niet echt naar Camembert (ik zou hem ook niet meteen zo noemen), maar het is wel gewoon lekker, punt!

DSC_0206

DSC_0207

DSC_0209

Ik zou dus gewoon zeggen: DOEN JONGENS! Maken die overheerlijke handeltjes. Superlekker, goed voor je lijf (als je er niet mee overdrijft uiteraard), de dieren Ć©n de planeet. Wat wil je nog meer?

Wat is jouw favoriete vegan kaasreceptje?

X

LisaWil je meer tips over vegan eten en fairtrade fashion? Volg me op Instagram en Facebook voor updates over nieuwe blogposts. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me op Instagram met @nom.eat en op Facebook met @nomeatblog en dan kan ik mee volgen.

Lees ook:

Vegan parmezaan

The ultimate vegan eggsalad

Macaroni met ā€˜hesp en kaassausā€™ COMFORTFOOD

4 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s