De Beyond Burger bij Greenway // veggie vs vlees interview #1

Beyond Burger, voor degenen die er nog niet van gehoord hebben, deze Amerikaanse burger is een volledig plantaardige burger die heel dicht bij de smaak en textuur van vlees komt. Hij is nog niet verkrijgbaar in Europa (buiten de UK), maar vanaf 1 september brengt Greenway daar verandering in en kan je de burger lekker gaan proeven in een van hun restaurants.

Ik deed een interview met Cédric Hanet, Managing partner van Greenway Foods over deze vlezige burger.

“Tofu, tempeh en zwarte bonenburgers zijn geen concurrentie voor vlees. De Beyond Burger is dat wel.”

Dé Beyond Burger. Er verscheen de laatste tijd veel publiciteit over vanuit Greenway. Wat maakt dat deze burger zoveel aandacht verdient? Wat maakt hem zo speciaal?

Er zijn eigenlijk twee aspecten waarom de Beyond Burger zo veel aandacht van de media krijgt.

Ten eerste is er onze Belgische bescheidenheid. We hebben in België ook echt wel goeie producten, maar durven het niet altijd op die manier verkopen of promoten.

Ten tweede is de Beyond Burger ook wel écht een heel goed product. Tot nu toe is deze burger de beste veggieburger die er al gemaakt is. Ook Greenway heeft zelf lekkere burgers, maar qua vlezigheid spreekt de Beyond Burger echt tot de verbeelding. Het verschil met echt vlees is miniem.

In de Verenigde Staten worden zulke producten ook geproduceerd door echte Foodtech bedrijven die veel investeerders binnenhalen. In het geval van de Beyond Burger zijn dat namen als Bill Gates, Leonardo DiCaprio, de oprichters van Twitter etc. Dat zijn enorm grote namen die ook een immens bereik hebben. Op die manier wordt de populariteit van het product natuurlijk ook vergroot.

In de Verenigde Staten is het product intussen een tweetal jaar op de markt en vanaf het begin is er heel veel fuzz rond geweest. Het kwam toen reeds overal ter wereld in de pers als iets heel innovatiefs. Greenway is nu de eerste in Europa (buiten UK) die de Beyond Burger zal aanbieden, de pers springt daar ook op, omdat het al eerder in de Belgische media kwam.

Als de burger dan écht op vlees lijkt, zal hij misschien ook de grootste vleeseter kunnen overtuigen om vaker plantaardig te eten. Zijn jullie van plan ook daarop te mikken? Gaan jullie speciale acties doen om vleeseters aan te spreken of niet per

Het is sowieso de missie van Greenway om verrassend lekkere producten te ontwikkelen om vleeseters te tonen dat veggie ook lekker is. In principe vindt zo goed als iedereen vlees lekker, maar voornamelijk vanuit klimaataspect wil Greenway vegetarisch eten promoten. Dat door veggie uit het geitenwollensokkenhoekje te halen en nu ook echte meatlike producten aan te bieden voor mensen die het vlees toch nog moeilijk kunnen missen.

In Vlaanderen is veggie in een stroomversnelling geraakt. Het is nog altijd maar een begin; ongeveer 1% van de volledige vleesmarkt is vegetarisch. Er is nog heel veel mogelijk en bij Greenway geloven we dat zulke producten (zoals de Beyond Burger) ook een maatschappelijke kentering met zich mee kunnen brengen. Als je het verschil niet meer proeft én het gezonder én duurzamer is, waarom zou je dan nog voor het echte vlees kiezen?

Veel mensen vinden het raar dat vegan ‘vlees’ steeds meer op the real deal begint te lijken. Wat vind jij daarvan?

We zien inderdaad al heel veel voor- en tegenstanders op sociale media nu. Als mens zijn we altijd een beetje behoudsgezind en vanaf er iets innovatiefs op de markt komt is er eerst altijd wat weerstand. Kijk naar de Tesla wagens, eerst vond iedereen dat ook heel raar en nu volgen alle grote automerken.

Enkele grote vleesbedrijven hebben ons zelfs al gecontacteerd, omdat ze ons nu beginnen zien als concurrentie. Tofu, tempeh en zwarte bonenburgers zijn geen concurrentie voor vlees. De Beyond Burger is dat wel.

De discussie zal snel evolueren, omdat het gewoon een echt goed product is.

Hoe komt het dat de Beyond Burger zo hard op vlees lijkt? Waarvan wordt hij gemaakt?

De basis van de Beyond Burger is erwtenvezel. Hij bestaat voor 98% uit groene erwten, de bloederige kleur is rodebietensap en de vleessmaak is vooral van gistextracten (culturen waarmee ze de vleessmaak kunnen nabootsen). Dat wordt dan nog afgewerkt met kruiden en olie.

Qua eiwitten en ijzergehalte is het heel vergelijkbaar met vlees. Het product is daarnaast ook gezonder dan een vleesburger omdat het geen cholesterol bevat en veel minder verzadigde vetten.

Welk bedrijf zit er achter deze burger?

Beyond Meat is een start-up, met Ethan Brown als CEO, uit San Fransisco die 100 miljoen dollar van investeerders heeft opgehaald voor de ontwikkeling van deze burger. Daaraan ging 10 jaar onderzoek vooraf met maar liefst 40 productontwikkelaars.

Zelfs een van de grootste vleesbedrijven, Tyson Foods, heeft geïnvesteerd in Beyond Meat. Dat zegt enorm veel over de opmars van veggie/vegan eten.

Gaat De Beyond Burger exclusief bij Greenway te verkrijgen zijn?

Voorlopig is Greenway wel de eerste die de burger zal aanbieden in Europa (buiten UK). Je zal de burger kunnen vinden in de Greenway restaurants, maar Greenway zal het product niet naar de retail brengen. Er is geen exclusiviteit, maar omdat Greenway alle ontwikkelingen rond vegetarisme nauw op de voet volgt, zijn we nu toch al 1,5 jaar in contact met Beyond Meat. Nu is het eindelijk zo ver.

Last, but not least… Hoe gaat greenway de burger serveren?

We hebben een speciale vegan burger bun laten ontwikkelen door onze vaste broodleverancier. Meestal bevat een echt klassiek hamburgerbroodje ei, maar wij gaan een vegan variant aanbieden. Hierop komt de Beyond Burger met onze eigen mosterdveganaise, ketchup, Greenways vegan smeltkaas, augurk, tomaat, gebakken rode ui en sla.

Greenway's beyond burger
Greenways Beyond Burger

Klinkt geweldig, toch? Ik ben alvast enorm benieuwd. Zelf proefde ik de Beyond Burger al in New York, maar Greenways receptje klinkt echt wel top.

NY-0292NY-0293

Wie kijkt er ook al uit naar 1 september om deze burger te testen? Of vind jij het eerder jammer dat de burger op echt vlees lijkt, en waarom dan? Laat het me zeker weten!

Liefs
Lisa

Wil je meer tips over vegan eten en fairtrade fashion? Volg me op Instagram en Facebook voor updates over nieuwe blogposts. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me op Instagram met @nom.eat en op Facebook met @nomliving.blog en dan kan ik mee volgen.

Meer lezen?

11 x deliciously vegan in New York City + map w/ highlights

Vegan ‘steak’, getest en…

Griekse wraps met vegan feta // super lekker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s