Kitchen

Ondanks hun vergelijkbare ingrediënten zijn pizza en calzone verschillend

Ontdek het verschil tussen pizza en calzones

Als iemand die het genoegen heeft gehad om zowel pizza als calzones te eten, kan ik beamen dat deze Italiaanse favorieten weliswaar dezelfde ingrediënten hebben, maar een unieke eetervaring bieden. Laten we eens kijken wat ze van elkaar onderscheidt.

De allure van pizza

Pizza heeft onmiskenbaar iets speciaals. Dit culinaire meesterwerk vindt zijn oorsprong in Napels, Italië, en heeft zijn weg gevonden naar de harten en magen van mensen over de hele wereld. Van de knapperige korst tot de smeuïge kaas en smaakvolle saus, pizza is het toppunt van comfort food. Geen wonder dat Amerikanen gemiddeld 180 pizza’s per jaar eten.
Het maken van een heerlijke pizza begint met een basisdeegrecept bestaande uit bloem, gist, water, zout en olie. Bekwame pizzabakkers vormen het deeg tot een schijf en bedekken het royaal met een hartige saus. Traditionele pizzasaus wordt gemaakt door tomaten te mengen en te laten sudderen met aromatische kruiden om de smaken te versterken.
Als de saus klaar is, is het tijd om de kaas en de toppings toe te voegen. Mozzarella is de meest gebruikte kaas voor pizza, hoewel er variaties bestaan. Toppings kunnen variëren van klassieke pepperoni en champignons tot meer avontuurlijke opties zoals rucola en prosciutto. Het is echter belangrijk om de pizza niet te overladen met te veel beleg, want de korst kan maar zoveel gewicht aan.
De laatste stap is het bakken van de pizza op een hoge temperatuur, meestal rond de 450 tot 500 graden Fahrenheit. Dit zorgt voor een knapperige korst en perfect gesmolten kaas. Als de pizza uit de oven komt, wordt hij traditioneel in driehoekige stukken gesneden, zodat je hem gemakkelijk kunt delen en er zonder keukengerei van kunt genieten.

De lekkernij van Calzones

Pizza is het summum op het gebied van Italiaans comfort food, maar calzones zijn net zo lekker. De naam “calzone” komt oorspronkelijk ook uit Napels en betekent in het Italiaans “broekspijpen”, wat de draagbare aard weergeeft. In tegenstelling tot pizza, dat een beetje lastig kan zijn om onderweg te eten, zijn calzones ontworpen voor gemak.
Calzones hebben een zachter deeg met een hoger watergehalte. Het deeg wordt vakkundig gevormd tot een halfronde buidel, vergelijkbaar met een gevouwen pizza. Deze omhulling zorgt voor een heerlijke smeltende textuur wanneer alle toppings erin worden opgesloten. Het deeg van een calzone is dunner aan de randen maar dikker in het midden, waardoor het de toppings omhult en zorgt voor een bevredigende hap.
Een van de opmerkelijke voordelen van calzones is dat ze een grotere hoeveelheid toppings kunnen bevatten zonder te bezwijken onder de zwaartekracht. Dit maakt ze favoriet bij mensen die hunkeren naar een ervaring boordevol smaak. Op het gebied van kaas bieden calzones meer diversiteit dan pizza’s. Mozzarella is de standaardkaas. Hoewel mozzarella een standaardcomponent is, bevatten ze meestal ook ricotta, wat een romige en heerlijke toets toevoegt.
Voor het bakken hebben calzones een hogere temperatuur nodig, rond de 550 graden Fahrenheit, om de gewenste goudbruine korst te krijgen. Als je een calzone in een restaurant bestelt, wordt de marinara saus vaak aan de zijkant geserveerd. Dit is om te voorkomen dat de korst klef wordt, zodat je elke hap kunt aanpassen door naar wens saus toe te voegen.

Conclusie

Hoewel pizza en calzones dezelfde ingrediënten hebben, bieden ze verschillende eetervaringen. Pizza verrukt ons met zijn knapperige korst, smeuïge kaas en harmonieuze mix van smaken, terwijl calzones een draagbaar en smaakvol avontuur bieden met hun verzegelde zakjes smeltende goedheid. Of je nu de voorkeur geeft aan de klassieke aantrekkingskracht van pizza of de gemakkelijke verwennerij van een calzone, beide gerechten zullen zeker voldoen aan je verlangen naar Italiaans comfort food.

FAQ

Wat is het grootste verschil tussen pizza en calzones?

Het grootste verschil zit hem in de presentatie en de structuur. Pizza is een open gerecht met toppings bovenop de korst, terwijl calzones dubbelgevouwen zijn, waardoor een afgesloten zakje ontstaat met de toppings binnenin de korst.

Kan ik hetzelfde deeg gebruiken voor pizza en calzones?

Ja, je kunt hetzelfde deegrecept gebruiken voor zowel pizza als calzone. Maar als je calzone’s maakt, moet het deeg dunner zijn rond de randen en dikker in het midden om de toppings goed af te sluiten.

Welke soorten kaas worden vaak gebruikt in pizza’s en calzones?

Mozzarella is de meest gebruikte kaas in zowel pizza’s als calzones. In calzones wordt echter ook vaak ricotta kaas gebruikt, die een romige en heerlijke textuur toevoegt.

Waarom wordt pizza meestal in driehoekige stukken gesneden?

Het snijden van pizza in driehoekige stukken is een traditionele praktijk die het mogelijk maakt om de pizza gemakkelijk te delen en te eten. Driehoekige stukken zijn ook handig om zonder keukengerei te eten.

Kan ik saus toevoegen in een calzone?

Hoewel het niet ongewoon is om een calzone te zien met saus erin, geven de meeste chef-koks er de voorkeur aan om de marinarasaus aan de zijkant te serveren. Dit voorkomt dat de korst klef wordt. Je hebt de flexibiliteit om elke hap aan te passen door naar wens saus toe te voegen.

Zijn er variaties in de bereidingstemperatuur voor pizza en calzones?

Ja, er is een kleine variatie in de bereidingstemperatuur. Pizza’s worden meestal gebakken op ongeveer 450 tot 500 graden Fahrenheit, terwijl calzones een hogere temperatuur van ongeveer 550 graden Fahrenheit nodig hebben om een goudbruine korst te krijgen.