Kitchen

Het makkelijkste chocoladetaartrecept waarvan je niet wist dat je het miste

Het makkelijkste chocoladetaartrecept waarvan je niet wist dat je het miste

Als gepassioneerd bakker heb ik altijd graag geëxperimenteerd met verschillende taartrecepten. Onlangs stuitte ik op een verborgen juweeltje dat al snel mijn go-to chocoladetaartrecept is geworden. Dit recept is niet alleen ongelooflijk lekker, maar ook verrassend makkelijk te maken. Ik ontdekte het toen ik door een artikel op Mashed bladerde en het is echt een revolutie in mijn bakrepertoire.

Onthulling van de maffe taart

De chocoladetaart waar ik het over heb, staat algemeen bekend als “maffe taart” of “crazy cake”. De oorsprong ervan ligt in de tijd van de Grote Depressie, toen ingrediënten als eieren, melk en boter schaars waren vanwege de rantsoenering. Deze cake was een creatieve oplossing om toch te kunnen genieten van een vochtig en smaakvol chocoladedessert zonder deze traditionele ingrediënten.

Geen eieren, geen melk, geen boter

Een van de meest intrigerende aspecten van deze taart is dat er geen eieren, melk of boter voor nodig is. In plaats daarvan wordt een combinatie van azijn, zuiveringszout en andere basisingrediënten gebruikt om een zachte en vochtige textuur te creëren. Deze unieke combinatie van ingrediënten zorgt ervoor dat je nog steeds kunt genieten van een verrukkelijke chocoladetaart, zelfs als je weinig traditionele bakproducten hebt.

De chemie achter de taart

Om te begrijpen hoe deze cake werkt, moeten we ons verdiepen in de wetenschap van het bakken. De zuurgraad van de azijn reageert met de zuiveringszout, wat resulteert in een chemische reactie die de cake helpt rijzen en luchtig en luchtig maakt. Het is een briljant voorbeeld van hoe eenvoudige ingrediënten kunnen samenwerken om iets heel bijzonders te maken.

Het recept

Laten we nu eens kijken naar de details van dit ongelooflijke chocoladetaartrecept. Dit is wat je nodig hebt:

 • 1-1/2 kopjes bloem
 • 1 kopje suiker
 • 4 eetlepels ongezoet cacaopoeder
 • 1 theelepel zuiveringszout
 • 1/2 theelepel zout
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 1 eetlepel appelazijn
 • 6 eetlepels plantaardige olie
 • 1 kopje water

De stappen zijn verrassend eenvoudig:

 1. Verwarm je oven voor op 350 graden.
 2. Zeef in een 8×8 pan de bloem, suiker, cacaopoeder, baksoda en zout.
 3. Maak drie kuiltjes in de droge ingrediënten voor het vanille-extract, de appelazijn en de plantaardige olie.
 4. Giet het water over het mengsel in de pan.
 5. Gebruik een vork om alle ingrediënten door elkaar te roeren tot ze goed gecombineerd zijn.
  3

 6. Plaats de pan in de voorverwarmde oven en bak gedurende 30-40 minuten of tot een tandenstoker die je in het midden steekt er schoon uitkomt.
 7. Laat de taart afkoelen voordat je hem serveert.

De afwerking

Zodra de taart is afgekoeld, kun je ervan genieten zoals hij is of creatief zijn met je toppings. Een beetje poedersuiker, een toefje chocoladeganache of een toefje slagroom zijn allemaal fantastische opties om de smaak en presentatie van deze verrukkelijke taart te verbeteren.

Conclusie

De ontdekking van dit makkelijke chocoladetaartrecept heeft mijn leven veranderd en ik kan het niet genoeg aanbevelen. Of je nu een doorgewinterde bakker bent of een beginner in de keuken, deze maffe taart zal zeker indruk maken. De eenvoud in combinatie met de rijke chocoladesmaak maakt het een perfecte traktatie voor elke gelegenheid. Probeer het eens, en je zult merken dat je dit recept keer op keer terugvindt. Veel bakplezier!

FAQ

Waarin verschilt dit chocoladetaartrecept van traditionele recepten?

Dit chocoladetaartrecept onderscheidt zich doordat er geen eieren, melk of boter aan te pas komt. In plaats daarvan is het gebaseerd op een combinatie van azijn, zuiveringszout en andere basisproducten uit de voorraadkast om een vochtige en heerlijke cake te maken.

Proef ik de azijn in de cake?

Nee, je kunt de azijn niet proeven in de uiteindelijke cake. De zuurgraad van de azijn reageert met de baking soda tijdens het bakproces, wat resulteert in een chemische reactie die de cake helpt rijzen. De azijn verdwijnt volledig en laat een rijke chocoladesmaak achter.

Kan ik een ander soort olie gebruiken in plaats van plantaardige olie?

Ja, je kunt andere soorten olie gebruiken, zoals canolaolie of gesmolten kokosolie, als vervanging voor plantaardige olie. Zorg er alleen voor dat je een olie met een neutrale smaak gebruikt die de chocoladesmaak van de cake niet overheerst.

Kan ik het recept verdubbelen om een grotere cake te maken?

Absoluut! Als je een grotere cake wilt maken, kun je de ingrediënten verdubbelen en een grotere bakvorm gebruiken. Pas gewoon de baktijd aan, houd de cake in de gaten en gebruik een tandenstoker om te controleren of hij gaar is.

Kan ik andere ingrediënten zoals noten of chocoladeschilfers aan de cake toevoegen?

Zeker weten! Dit recept dient als een geweldige basis en je kunt het naar eigen smaak aanpassen. Voel je vrij om gehakte noten, chocoladeschilfers of zelfs gedroogd fruit aan het beslag toe te voegen voor het bakken. Deze toevoegingen geven de cake extra textuur en smaak.

Hoe moet ik de overgebleven cake bewaren?

Als je restjes hebt, kun je de cake maximaal 3-4 dagen op kamertemperatuur in een luchtdichte verpakking bewaren. Je kunt de cake ook in de koelkast bewaren om de houdbaarheid te verlengen. Zorg er wel voor dat je hem voor het serveren weer op kamertemperatuur brengt voor de beste smaak en textuur.