Facts

90s Bubble Gums die vroeger overal waren

Terugdenken aan de jaren 90: Bubbelgums die vroeger overal waren

Kauwgompliefhebbers over de hele wereld kunnen oude beschavingen zoals de Azteken en de Maya’s bedanken voor de introductie van het concept kauwgom. Deze beschavingen ontdekten dat hars van boombast kon worden omgezet in een kauwtraktatie die uitdroging tegenging en de eetlust verminderde. Spoel snel door naar het einde van de jaren 1890 in de Verenigde Staten, waar William Wrigley Jr. Juicy Fruit en Wrigley’s Spearmint kauwgom tot leven bracht en zo de basis legde voor zijn lang bestaande kauwgombedrijf.
In de 20e eeuw brak voor de kauwgomindustrie echter een nieuw tijdperk aan. In 1928 creëerde Walter Diemer, een boekhouder bij Fleer, per ongeluk een nieuw snoepje dat een wereldwijd fenomeen zou worden: kauwgom. Deze zachtere en dikkere versie van traditionele kauwgom, met zijn felroze tint, veroverde de harten van consumenten.

De unieke kauwgom van de jaren 90

De jaren 90 boden een aantal van de meest unieke en gedenkwaardige kauwgoms die overal in supermarkten, buurtwinkels en snoepwinkels te vinden waren. Laten we even teruggaan in het verleden en de bubble gums bekijken die vroeger overal te vinden waren:

Hubba Bubba Max

Hubba Bubba Max was een van de meest herkenbare kauwgommen van de jaren 90 vanwege de ongebruikelijke consistentie. Deze kauwgom had een zoete vloeibare kern die extra sappigheid toevoegde tijdens het kauwen, vaak met een andere smaak dan de omringende kauwgom. Verpakt in dikke blokken in plaats van staafjes, had het een extra zachte textuur. Gedenkwaardige reclames uit de jaren ’90 waren voorzien van hilarische tekenfilmdieren die de heerlijkheid van de smaken beschreven, waarvan sommige aangenaam zuur waren.
Hoewel sommige smaken uit de jaren 90 niet meer verkrijgbaar zijn, is de originele versie van Hubba Bubba Max nog steeds te vinden in winkels door het hele land. De aardbeiwatermeloenvariant is verkrijgbaar op Amazon en op de Walmart-website vind je de originele zure blauwe frambozensmaak. Reviews van kauwgompliefhebbers melden dat deze kauwgom uitstekend is voor het blazen van grote bellen en nog steeds zijn geweldige smaak behoudt. De geconcentreerde kern zorgt voor een langdurige smaakervaring.

Bubbel Pieper Kauwgom

Voordat smartphones alomtegenwoordig werden, waren piepers de communicatiemiddelen bij uitstek. De Bubble Beeper kauwgomverpakking was ontworpen om op een echte pieper te lijken en werd een hit onder kinderen uit de jaren 90 die hun ouders wilden nadoen. De kleurrijke plastic verpakking kon aan een riemlus of broekzak worden bevestigd en had ongeveer de grootte van een echte pieper. De kauwgom binnenin had wikkels met leuke op beepers geïnspireerde boodschappen zoals “Urgent!” en “See You Later”.
Ondanks aanvankelijke controverse vanwege associaties tussen piepers en drugsdealers, bleef de Bubble Beeper populair gedurende het hele decennium. Uiteindelijk raakte hij echter uit de gratie toen mobiele telefoons de norm werden.

Chiclets in klein formaat

Chiclets, de vierkante, veelkleurige kauwgom, bestaat al sinds begin 1900. In de jaren 90 werd de miniatuurversie, Chiclets Tiny Size, populair. Deze variant op de klassieke kauwgom kwam in een felgekleurde verpakking die opviel in de snoeprekken. Hoewel deze kauwgom niet bekend stond om zijn gigantische bubbels, zorgde het wel voor een leuke kauwervaring. Sommige nostalgische gebruikers van Reddit herinneren zich dat ze de hele zak in één keer in hun mond stopten om een enorm stuk kauwgom te creëren.
Hoewel het exacte product niet meer zo makkelijk te vinden is, zijn er alternatieven zoals een zak van drie kilo Mini Chiclets verkrijgbaar op websites zoals Amazon. Deze kleine stukjes kauwgom lijken erg op het origineel en kunnen dierbare herinneringen oproepen voor degenen die er in de jaren 90 van genoten.

Bubbelbeker

De jaren 90 waren ongetwijfeld een hoogtijdagen voor ongewone snoepconcepten, en Hubba Bubba Bubble Jug was geen uitzondering. Deze gietbare kauwgom in poedervorm maakte deel uit van het merk Hubba Bubba en was verkrijgbaar in verschillende fruitsmaken. Consumenten konden zelf bepalen hoeveel kauwgom ze wilden door de gewenste hoeveelheid poeder uit te gieten en te kauwen tot het een samenhangend stuk kauwgom vormde.
Hoewel Bubble Jug al jaren niet meer wordt gemaakt, heeft het nog steeds trouwe fans. Sommige liefhebbers zijn zelfs een petitie begonnen om dit product terug te brengen naar de winkelschappen. Een alternatief genaamd Sneaky Stardust Bubble Gum van Kidsmania biedt een vergelijkbare kauwgomervaring in poedervorm met een kauwgomvormige verpakking en drie smaken.

Grote kauwgom

Er bestaat al heel lang een verband tussen honkbal en kauwgom. In de jaren 1980 werd kauwgom een populaire keuze voor honkbalspelers als gezonder alternatief voor kauwtabak. In 1977 werd Big League Chew geïntroduceerd om Amerika’s tijdverdrijf te combineren met het klassieke snoepgoed. In plaats van traditionele staafjes werd deze versnipperde kauwgom verpakt in een zakje dat leek op een zakje pruimtabak. Gebruikers konden een snufje kauwgom nemen en erop kauwen net als de profs.
De populariteit van Big League Chew steeg in de jaren 90 met zijn iconische verpakking en heerlijke smaken zoals druif, watermeloen en zure appel. De kauwgom zelf had een unieke textuur waardoor je er makkelijk op kon kauwen en bellen blazen. Het werd een favoriet onder zowel honkballiefhebbers als casual kauwgomkauwers.
Vandaag de dag is Big League Chew nog steeds actief, met een breed aanbod aan smaken en zelfs suikervrije opties voor degenen die een gezonder alternatief prefereren.

De nostalgie herleven

Hoewel sommige van deze jaren ’90 kauwgoms in de vergetelheid zijn geraakt, worden veel kauwgoms nog steeds gekoesterd door fans die verlangen naar een vleugje nostalgie. Gelukkig bieden verschillende online platforms de kans om die jeugdherinneringen opnieuw te beleven en opnieuw van deze klassieke kauwgommen te genieten.
Van Hubba Bubba Max’s sappige lekkernij tot de Bubble Beeper’s op toeters geïnspireerde plezier, deze bubble gums waren meer dan gewoon snoep. Het waren symbolen van een bruisend tijdperk vol unieke smaken en innovatieve verpakkingen. Of je nu bellen blies met vrienden of deed alsof je een volwassene was met je Bubble Beeper kauwgom, deze jaren 90 bubble gums hebben een speciaal plekje in ons hart.
Dus de volgende keer dat je een pakje Hubba Bubba Max tegenkomt of op een vintage doosje Chiclets Tiny Size stuit, neem dan even de tijd om te genieten van de zoete herinneringen aan de jaren ’90 en proef de smaken die vroeger overal te vinden waren.

FAQ

Wat is de geschiedenis achter kauwgom?

Kauwgom heeft een fascinerende geschiedenis die teruggaat tot oude beschavingen zoals de Azteken en de Maya’s. Zij ontdekten dat hars van boombast kon worden omgezet in een kauwtraktatie die uitdroging tegenging en de eetlust verminderde. Aan het eind van de jaren 1890 introduceerde William Wrigley Jr. Juicy Fruit en Wrigley’s Spearmint kauwgom, waarmee hij de basis legde voor de moderne kauwgomindustrie. In 1928 creëerde Walter Diemer per ongeluk kauwgom, wat een wereldwijd fenomeen werd.

Wat maakte de kauwgom van de jaren 90 uniek?

De kauwgommen van de jaren 90 vielen op door hun unieke concepten en nooit eerder vertoonde smaken. Merken als Hubba Bubba Max boden gums aan met een zoete vloeibare kern, waardoor een sappige uitbarsting ontstond en complementaire smaken werden gecombineerd voor een geheel nieuwe smaakervaring. Bubble Beeper kauwgom bootste het uiterlijk van echte piepers na, aantrekkelijk voor kinderen uit de jaren 90 die hun ouders wilden imiteren. Chiclets Tiny Size gaf een miniatuur twist aan de klassieke kauwgom, terwijl Bubble Jug een schenkbare kauwgomervaring in poedervorm bood.

Zijn de bubble gums uit de jaren 90 vandaag de dag nog steeds verkrijgbaar?

Sommige smaken van de jaren 90 bubble gums zijn misschien niet meer verkrijgbaar, maar veel van de originele versies zijn nog steeds te vinden in winkels door het hele land. Hubba Bubba Max, bijvoorbeeld, in zijn originele en aardbei-watermeloenvarianten, wordt nog steeds op verschillende locaties verkocht. De beschikbaarheid kan echter variëren, afhankelijk van de specifieke smaak en winkel. Online platforms zoals Amazon bieden ook alternatieven en nostalgische opties voor wie de jaren 90 kauwgomervaring wil herbeleven.

Wat waren de populaire smaken van de kauwgom uit de jaren 90?

De populaire smaken van de kauwgom uit de jaren 90 verschilden per merk. Hubba Bubba Max bood een reeks smaken aan, waaronder een aantal die aangenaam zuur waren. Bubble Beeper kauwgom richtte zich niet op specifieke smaken, maar profiteerde van de unieke, op een pieper geïnspireerde verpakking. Chiclets Tiny Size behield de klassieke veelkleurige kauwgomervaring. Elk merk had zijn eigen smaakprofielen, wat bijdroeg aan de diversiteit van het aanbod in die tijd.

Kun je nog steeds grote bellen blazen met deze kauwgoms?

Absoluut! Vooral Hubba Bubba Max staat bekend om zijn vermogen om grote bellen te blazen. Veel kauwgompliefhebbers hebben de bellenblaascapaciteiten geprezen. Daarnaast is Big League Chew, een andere populaire kauwgom uit de jaren 90, speciaal ontworpen om bellen te blazen. Hoewel het blazen van bellen afhangt van verschillende factoren, waaronder de techniek en de textuur van de kauwgom, waren deze jaren ’90 kauwgoms geliefd om hun bellenblaaspotentieel.

Zijn er alternatieven voor de stopgezette kauwgums?

Voor degenen die heimwee hebben naar de niet meer verkrijgbare kauwgom uit de jaren 90 zijn er alternatieven. Sommige merken bieden vergelijkbare producten die een vergelijkbare ervaring bieden. Zo biedt Sneaky Stardust Bubble Gum van Kidsmania een kauwgom in poedervorm die doet denken aan Bubble Jug, compleet met kauwgomvormige verpakking en een selectie aan smaken. Door verschillende merken en productlijnen te onderzoeken, kun je alternatieven ontdekken die de essentie van het jaren 90 bubblegumtijdperk weergeven.