Kitchen

12 Geheimen voor zelfgemaakte pizza waarvan je zou willen dat je ze eerder kende

12 Geheimen voor zelfgemaakte pizza waarvan je zou willen dat je ze eerder kende

Wie kan de verleidelijke geur van versgebakken pizza weerstaan? Een pizza bestellen bij je favoriete pizzeria is handig, maar je kunt ook je eigen pizza maken. Of je nu een beginner bent in de keuken of een doorgewinterde thuiskok, de kunst van zelfgemaakte pizza onder de knie krijgen kan een game-changer zijn.
In dit artikel bespreken we 12 zelfgemaakte pizza geheimen waarvan je zou willen dat je ze eerder had geweten. We geven je insider tips die je zelfgemaakte pizza van oké tot spectaculair zullen maken. We onderzoeken allerlei factoren, van de bloem die je gebruikt om je pizza te maken tot koude fermentatie en verschillende bakmethodes. Je kunt ook een aantal tijdbesparende tips verwachten, zoals hoe je je deeg niet hoeft te kneden en hoe je extra deeg kunt invriezen voor later gebruik.

1. Sommige soorten meel zijn beter dan andere

Het kiezen van de juiste soort bloem is cruciaal voor het maken van een perfect pizzadeeg. Verschillende soorten meel hebben verschillende eiwitgehaltes, wat de textuur en structuur van het deeg beïnvloedt. Italiaans Tipo 00 broodmeel is een goede keuze voor de meeste pizza’s. Het is fijngemalen en heeft een hoog eiwitgehalte. Het is fijngemalen en heeft een hoog eiwitgehalte van ongeveer 12-13%, waardoor een zacht en elastisch deeg ontstaat dat gemakkelijk kan worden gebakken tot een fijne, dunne korst indien gewenst. Hoewel de meeste 00 bloem in de VS – vooral het populaire merk Caputo – een goed eiwitgehalte heeft voor pizza, zijn er ook minder eiwitrijke soorten verkrijgbaar die niet ideaal zijn voor pizza en zullen resulteren in een natter deeg.
Voor een dikkere, zachtere korst kun je kiezen voor broodmeel, dat een hoger eiwitgehalte heeft van ongeveer 12-14%. Het extra eiwit zorgt voor meer structuur in het deeg, wat resulteert in een stevige, stevige korst. Broodmeel is een uitstekende keuze voor pan- en diepvriespizza’s. Het werkt echter ook goed voor dunnere korsten. Als je geen speciaal Tipo 00 meel kunt kopen, raden we altijd aan om wit broodmeel te gebruiken.
Als je alleen bloem in de kast hebt liggen, kun je dit gebruiken als vervanger. Het lage eiwitgehalte resulteert echter in een wat glansloze korst. Het deeg wordt ook natter, dus je moet meer bloem toevoegen of het wordt moeilijk om mee te werken.

2. De watertemperatuur is belangrijk

De watertemperatuur is een kritieke factor bij het maken van pizzadeeg, omdat het direct van invloed is op het fermentatieproces, dat op zijn beurt van invloed is op de textuur, smaak en structuur van de uiteindelijke korst. Warm water activeert de gist sneller, terwijl te heet water de gist kan doden; te koud water zal de gist niet voldoende activeren als je hoopt op een snelle rijzing. Goed geactiveerde gist zorgt voor een goede rijzing en een lichte, luchtige textuur in de afgewerkte korst.
De temperatuur van het water beïnvloedt de fermentatiesnelheid. Warmer water versnelt de fermentatie, waardoor het deeg sneller rijst. Koeler water vertraagt het proces. Het controleren van de fermentatiesnelheid is cruciaal omdat het je in staat stelt om het gewenste smaakprofiel in het deeg te ontwikkelen. Langere, tragere gisting (bereikt met koeler water) resulteert vaak in een complexere en smaakvollere korst.
Als je actieve droge gist gebruikt, is een watertemperatuur tussen 105 en 110 graden Fahrenheit ideaal. Als je een thermometer hebt waarmee je het water kunt testen, geweldig. Zo niet, test het water dan gewoon met je handen. Het moet lauw of lauw aanvoelen. Het is beter om voorzichtiger te zijn met koeler water dan te heet.

3. Koude fermentatie verbetert de smaak van de korst

Koude fermentatie bij het maken van pizza is een proces waarbij het pizzadeeg in de koelkast gedurende een langere periode kan rijzen en zijn smaken ontwikkelen. Gedurende deze tijd ondergaat het deeg een langzaam fermentatieproces bij een lagere temperatuur, meestal rond de 38-40 graden Fahrenheit. Hoewel dit meestal varieert van 24 tot 72 uur, vinden sommigen de beste resultaten bij een koude fermentatie van drie tot vijf dagen. Deze langzame en koude fermentatie heeft verschillende voordelen die de korst van de pizza aanzienlijk verbeteren.
Door koude fermentatie kunnen de enzymen in het deeg complexe koolhydraten afbreken tot eenvoudigere suikers en eiwitten tot aminozuren. Deze afbraak van verbindingen resulteert in een smaakvoller deeg. De langere fermentatieperiode geeft tijd voor de ontwikkeling van subtiele, genuanceerde smaken, waardoor de korst een rijke, complexe smaak krijgt.
Een langzame, koude rijzing draagt ook bij tot de ontwikkeling van gluten in het deeg. Tijdens het langzame gistingsproces worden de glutenstrengen beter georganiseerd en uitgelijnd. Dit zorgt voor een pizza met een dunne, luchtige en zachte korst. De langzame fermentatie leidt ook tot een elastischer deeg, waardoor het makkelijker te hanteren en te vormen is zonder te scheuren. Door het deeg langzaam te laten rijzen en smaken te laten ontwikkelen, krijg je een diepere smaak die ongeëvenaard is in een snel gerezen deeg.

4. Gebruik een pizzasteen of -staal voor een knapperige korst

Als je een perfect krokante korst op je zelfgemaakte pizza wilt, is investeren in een pizzasteen of -staal een must. Deze bakoppervlakken absorberen en verdelen de warmte gelijkmatig, wat resulteert in een knapperige en goudkleurige korst. Verwarm de steen of het staal minstens 30 minuten voor in de oven voordat je je pizza bakt, zodat hij de gewenste temperatuur bereikt.
Leg het gevormde pizzadeeg direct op de voorverwarmde steen of staal en bak het tot de korst knapperig is en de kaas bubbelachtig en goudkleurig. De hitte van de steen of het staal zorgt voor een mooie bodemkorst terwijl de bovenkant gelijkmatig gaart.

5. Verwarm je oven voor op de hoogste temperatuur

Een hete oven is essentieel om een zelfgemaakte pizza van restaurantkwaliteit te krijgen. Verwarm je oven voor tot de hoogste temperatuur die hij kan bereiken, meestal zo’n 500 tot 550 graden Fahrenheit. De hoge temperatuur helpt om het deeg snel gaar te krijgen, wat resulteert in een knapperige buitenkant en een malse binnenkant.
Zorg ervoor dat je de oven minstens 30 minuten voorverwarmt voordat je de pizza bakt, zodat hij de gewenste temperatuur bereikt. Deze stap is cruciaal om de perfecte textuur en smaak te krijgen.

6. Rek het deeg voorzichtig uit

Als je je pizzadeeg wilt uitrekken, moet je het voorzichtig doen. Gebruik niet te veel kracht en trek niet te snel aan het deeg, want dan kan het scheuren of zijn vorm verliezen. In plaats daarvan druk je met je vingertoppen op het midden van het deeg en laat je een rand rond de randen.
Werk geleidelijk vanuit het midden naar buiten en rek het deeg voorzichtig uit tot een ronde vorm. Als het deeg weerstand begint te bieden en terugveert, laat het dan een paar minuten rusten om de gluten te ontspannen en ga dan verder met uitrekken. Het doel is om een gelijkmatige dikte en een iets dikkere rand te krijgen voor die perfecte korst.

7. Overlaad je pizza niet met toppings

Hoewel het verleidelijk kan zijn om veel beleg te gebruiken, is het belangrijk om je pizza niet te vol te stoppen. Te veel beleg kan het deeg verzwaren en ervoor zorgen dat het niet gelijkmatig gaart. Zorg voor een uitgebalanceerde hoeveelheid toppings, zodat de korst knapperig wordt en toch smaak heeft.
Verdeel een dunne laag saus over het deeg, laat een rand rond de randen. Voeg een gemiddelde hoeveelheid kaas toe, gevolgd door de gewenste toppings. Onthoud dat minder vaak meer is als het op toppings aankomt, zodat de smaken van het deeg en de saus goed tot hun recht komen.

8. Experimenteer met verschillende sauzen

Hoewel de traditionele pizzasaus op basis van tomaten heerlijk is, moet je niet bang zijn om te experimenteren met verschillende sauzen om je zelfgemaakte pizza’s meer variatie te geven. Overweeg het gebruik van pesto, barbecuesaus of zelfs een witte saus op basis van knoflook en olijfolie.
Elke saus brengt zijn eigen unieke smaken naar de pizza en kan verschillende toppingcombinaties aanvullen. Ga creatief aan de slag en probeer verschillende sausopties uit om nieuwe en spannende smaakprofielen te ontdekken.

9. Verse ingrediënten van hoge kwaliteit maken het verschil

Als het om zelfgemaakte pizza gaat, kan het gebruik van verse ingrediënten van hoge kwaliteit een groot verschil maken in het eindresultaat. Kies voor verse groenten, smakelijke kazen en kwaliteitsvlees om de algehele smaak van je pizza te verbeteren.
Kies rijpe tomaten voor je saus, kies verschillende verse kruiden voor extra smaak en ga op zoek naar ambachtelijke kazen die heerlijk smelten. Door de beste ingrediënten te gebruiken, til je je zelfgemaakte pizza naar een hoger niveau.

10. Experimenteer met verschillende kazen

Mozzarella is de klassieke keuze voor pizza, maar beperk je niet tot één soort kaas. Experimenteer met verschillende soorten om unieke smaakcombinaties te maken.
Probeer eens een combinatie van mozzarella, Parmezaanse kaas en cheddar voor een rijke en kaasachtige pizza. Of, als je je avontuurlijk voelt, verkruimel er wat geitenkaas of feta overheen voor een pittige twist. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus wees niet bang om creatief te zijn met je kaasselectie.

11. Laat je pizza rusten voordat je hem aansnijdt

Nadat je je zelfgemaakte pizza uit de oven hebt gehaald, moet je de verleiding weerstaan om hem meteen aan te snijden. Laat de pizza een paar minuten rusten op een rooster of snijplank. Zo kan de kaas wat opstijven en voorkom je dat de toppings eraf glijden.
Gedurende deze tijd hebben de smaken ook de kans om samen te smelten, wat resulteert in een meer samenhangend en heerlijk stuk. Geduld is de sleutel om te genieten van de perfecte zelfgemaakte pizza.

12. Veel plezier en experimenteer

Tot slot,

FAQ

Wat is de beste soort bloem om te gebruiken voor zelfgemaakte pizza?

Het beste meel voor zelfgemaakte pizza is Italiaans Tipo 00 broodmeel of wit broodmeel. Deze meelsoorten hebben een hoger eiwitgehalte, wat zorgt voor een zacht en elastisch deeg dat bakt tot een fijne, dunne korst. Je kunt ook bloem gebruiken als vervanger, maar dat zal resulteren in een minder gewenste textuur.

Waarom is de watertemperatuur belangrijk bij het maken van pizzadeeg?

De watertemperatuur is cruciaal omdat het het gistingsproces van het deeg beïnvloedt. Warm water activeert de gist snel, terwijl te heet water de gist kan doden. Goed geactiveerde gist zorgt voor een goede rijzing en een lichte, luchtige textuur in de afgewerkte korst.

Wat is koude fermentatie en waarom is het goed voor pizzadeeg?

Koude fermentatie is een proces waarbij pizzadeeg gedurende een langere periode in de koelkast kan rijzen en zijn smaken kan ontwikkelen. Deze langzame fermentatie bij lagere temperaturen verbetert de smaak en textuur van de korst doordat enzymen complexe koolhydraten en eiwitten kunnen afbreken, wat resulteert in een smaakvoller en zachter deeg.

Moet ik een pizzasteen of staal gebruiken om zelfgemaakte pizza te bakken?

Het gebruik van een pizzasteen of -staal wordt aanbevolen om een knapperige korst te krijgen. Deze bakoppervlakken absorberen en verdelen de warmte gelijkmatig, wat resulteert in een gouden en knapperige korst. Verwarm de steen of het staal voor in de oven voordat je de pizza bakt voor het beste resultaat.

Kan ik experimenteren met verschillende sauzen en kazen voor mijn zelfgemaakte pizza?

Absoluut! Experimenteren met verschillende sauzen en kazen is een geweldige manier om variatie toe te voegen en nieuwe smaakcombinaties te ontdekken op je zelfgemaakte pizza. Probeer verschillende sauzen, zoals pesto of witte knoflooksaus, en wees niet bang om verschillende kazen te combineren om unieke en heerlijke pizza’s te maken.